用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學? ...
樓主: kiov
go

如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學? [複製鏈接]

會選擇英小

中小

中小也好, 英小也好, 只要小朋友能在學沒有因"語言"而導致學習問題, 就足夠了!

話時話, 大家今日真係成日用英文嗎? 用既英文文法係完成正確嗎?
好多專家都講過, 廣東話同繁體字, 係全世界最難學的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:中小也好,+英小也好,+只要小朋友能在學沒有

原帖由 hkpapa852 於 14-11-10 發表
中小也好, 英小也好, 只要小朋友能在學沒有因"語言"而導致學習問題, 就足夠了!

話時話, 大家今日真係成日 ...
agree.  奇怪今时今日竟仍有家長沉醉英小之名。事實係大把英小学生英文唔叻,中小学生中文唔掂。其實只要孩子有一定学習能力,加上家校互補不足,根本中小、英小的学生也可中英俱佳,何必執迷?

stepyau  也是實情  發表於 14-11-10 11:26

引用:自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我

原帖由 stepyau 於 14-11-09 發表
自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我自己對小朋友的中文要求是能看能說會拼音就夠了 -- 現在幼稚園小 ...
如果小朋友年幼時都唔著緊寫好正字,不如學殘體字啦。反正大過咗都冇時間理嗰一撇一勾。學習正字抄寫是冇可避免。今日小朋友抄寫比我年代少,耐性都少埋。

引用:咁如果係+陳守仁(月尾將會參加分享會)+vs+

原帖由 kiov 於 14-11-08 發表
咁如果係 陳守仁(月尾將會參加分享會) vs 英華"一條龍"(剛剛in完第2輪) , 所以諗下,大家會點選擇?

...
我會選擇龍校

引用:除了陳守仁外,還有邊幾間英小?

原帖由 bblove100 於 14-11-10 發表
除了陳守仁外,還有邊幾間英小?
九龍灣SJ(男校),SFA,DBS,DGJS,DPS

引用:自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我

原帖由 stepyau 於 14-11-09 發表
自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我自己對小朋友的中文要求是能看能說會拼音就夠了 -- 現在幼稚園小 ...
長大後也会用計算机,那麼小學只许手算、心算是多馀嗎?即使是英文,日后学草書时老師对一線一圈也会執得很紧,那时你又有何打算呢?

引用:Quote:原帖由+stepyau+於+14-11-09+發表自

原帖由 longlokma 於 14-11-10 發表
長大後也会用計算机,那麼小學只许手算、心算是多馀嗎?即使是英文,日后学草書时老師对一線一圈也会執得很 ...
今次好同意你。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-11-10+發表

原帖由 bubuG 於 14-11-10 發表
今次好同意你。
多謝

首要選擇小朋友擅長語言,英強報英小,中強報中小,如果呢樣我控制到唔係考慮原因,咁我一定揀中小,仲要係廣教中既小學

MrBeast  Agree  發表於 14-11-10 11:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學?

個人覺得,因為我們在中文社會生活,看/睇新聞都係用中文,應該加重力在“跟社會主流相反的”語言打好基礎,況且,從學術層面,除了中文、中史之外,其餘9成的學科,若要去到碩士或博士levels,都是英文的居多。

有幾間龍校係“中文小學,英文中學”,這個組合很不錯,否則,只有小學、沒有中學的選擇,我寧願選英小。當然選校還有很多其他考慮,例如龍校是很吸引的,學校地點、有沒有弟妹、傳統vs活動教學等也是要考慮的。在樓主的情況,英華似乎係比較好的選擇。

其實中小又好,英小又好,有些中小的英文程度高,英小的中文又不淺。所以我想選校不用太着意中小定英小。

longlokma 發表於 14-11-10 10:45
長大後也会用計算机,那麼小學只许手算、心算是多馀嗎?即使是英文,日后学草書时老師对一線一圈也会執得很 ...
日常生活裏,心算是需要的,但面對複雜的計數,(oh,透露了年齡tim,我想當年還要查數表cos/sin/tan)[size=13.63636302948px]與其死記公式,不如學會理解和運用。。。我的疑問是,我從小學寫中文字,學校的要求也不是這樣,一路走來,並不影響我對中文的熱愛,及中文的成績。我不反對從小要求小朋友學正字,但究竟要去到那一個地步,就看家長自己的要求,或者更無奈的說,看學校的要求 -- 我的底綫係不能夠影響小朋友對語文的熱愛。另外,英文撩草方面,其實我也反對[size=13.63636302948px]執著既定的“草型”,同我不同意執著中文的“鐡畫銀鈎”的原因一樣。至於我有何打算?如果我發現學校的執著程度遠超我的底綫,我會跟校方反映我的意見,如果學校不接納,我惟有妥協,香港地讀書,我們有選擇嗎?儘管我還是不同意的。

Ehyclhphth 發表於 14-11-10 11:41
個人覺得,因為我們在中文社會生活,看/睇新聞都係用中文,應該加重力在“跟社會主流相反的”語言打好基礎 ...
若要去到碩士或博士levels,都是英文的居多。

此話當真? 我覺得依家應該係"普通話"居多...... 上堂唔用"普通話", 小心俾人爆樽

joyjoyparent    發表於 14-11-18 00:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

stepyau 發表於 14-11-10 11:56
日常生活裏,心算是需要的,但面對複雜的計數,(oh,透露了年齡tim,我想當年還要查數表cos/sin/tan)與其 ...
最冇意義我覺得係, 點解會考個中國語文D課文感想, 係要背"精讀"既答案先可以有高分?
點解我要讀/研究"再別康橋","出師表"呢D文章? 返大學時, 或者日後見工時, 無人問過我"再別康橋","出師表"喎? 咁讀嚟做乜?
Sorry, 我知我比較枯淺

HaYi 發表於 14-11-8 17:46
我個一向英較強, 現P3英小,    簡單如英Dict, 佢地有20個生字, 百幾字的句子. 可以睇一睇就默, 只錯一兩字, ...

好羨慕你呀, 我星期三囡囡默英文, 得10句+15生字, 都溫到死死下。

不過, 中文佢都係次次默一課的, 下星期仲係背默, 所以你都唔好咁傷心了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校教學語言,只係考慮學校時期中一樣因素
因為無兩間學校其他方面係一樣嘅,所以,呢個問題在我係唔成立嘅
選校時要考慮嘅因素太多,教學語言唔係最重要,以樓主所講,YW vs TSL
我相信過半數人會揀YW,我自己都會
恐龍家

其實TSL, 我好鍾意架,但無缘啦:
雖然冇直系中學, 但顔保玲都系band 1。要我簡都諗爆頭 因我buy佢真系好活動教學, 重有第三語言學

引用:其實TSL,+我好鍾意架,但無缘啦: 雖然冇直系

原帖由 beautyhar 於 14-11-10 發表
其實TSL, 我好鍾意架,但無缘啦:
雖然冇直系中學, 但顔保玲都系band 1。要我簡都諗爆頭 因 ...
NPL Band 1?
我其實真是好想知道要應付呈分的高小點可以做到活動教學?

‹ 上一主題|下一主題