用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學? ...
go

如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學?

其實現在係咪中文難學過英文?

我覺得系,英文容易寫D, 中文小朋友難寫D。  不過中文會越来越重要啦。 DSE 中文合格率都唔系好高

回覆:如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學?

讀中文小學又唔代表中文DSE一定好過英小,還是培養閱讀實際D。

我個一向英較強, 現P3英小,    簡單如英Dict, 佢地有20個生字, 百幾字的句子. 可以睇一睇就默, 只錯一兩字,  但中文默書, 一課書幾百字要讀晒, 佢要分開溫好多次才可以錯少D, 且一個錯扣5分, 都好易不見分..相比一般中文官津, 佢地是英小, 但中文我覺得不算少及淺, 有好多官津同一本書, 默書都只是抽一段, 又扣3分一字...

所以如重頭開始, 我仍會選英小, 因為全英,仍可以留些時間谷中文, 如全中, 自己小朋友中文又好如一般, 會連常(中文教) ,數(文字題)都可能要追, 仲辛苦.

回覆:HaYi 的帖子

咁又係嘅

Are most subjects in DSE taken in English? If so it will help if the kids' English writing ability is higher. If that is taken care of, I agree there's more time to catch up with their Chinese writing skills. Take myself as an example, I went to a private Eng school when I was a kid and so all subjects were relatively easier to master. Although I always flunked in Chinese history I managed to get a pass in Chinese so I got admitted to university without much effort.... That's why I chose the same path for my son but nowadays these schools are so hard to get in. In the past if u got a bit of $ u are almost guaranteed a seat (even though may not be the top tier) but now u have to be a saint and/or a super kid to get in. 樓主it's good that u got a choice now. Good luck

英文相對容易,現在的中文有勾冇勾有tick冇tick已可扣哂分,識哂內容都唔合格。我都係會選英小。

回覆:HaYi 的帖子

請問是英文津小嗎?
小三英文dictation廿幾個生字,百幾個字的句子;中文默書幾百字,太可怕了!一堂半小時,八歲人仔怎能寫那麼多字?!

我都會揀英小,上英中都易d適應

中文雖然難學,但始終是我們本土語言,日日講,就算唔精都好,都唔會差啲去邊,但英語並不是可以人人講得到,所以我覺得英語重要啲

咁如果係 陳守仁(月尾將會參加分享會) vs 英華"一條龍"(剛剛in完第2輪) , 所以諗下,大家會點選擇?

引用:咁如果係+陳守仁(月尾將會參加分享會)+vs+

原帖由 kiov 於 14-11-08 發表
咁如果係 陳守仁(月尾將會參加分享會) vs 英華"一條龍"(剛剛in完第2輪) , 所以諗下,大家會點選擇?

...
個人意見,如果是這兩間,不應用英文定中文小學來區分。況且YW 中文小學,但英文都幾深,TSL 英文小學,可能中文也不淺.了解下先.

自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我自己對小朋友的中文要求是能看能說會拼音就夠了 -- 現在幼稚園小學對筆劃的執著,完全是追求“印刷體”式的“鐵劃銀鉤” -- 花這麼多時間去追求一些長大後百分百不會理會的事情,我覺得很可笑。
我會選擇英文小學。

最緊要健康  同意x2  發表於 14-11-18 08:21
virgokaren  同意!  發表於 14-11-10 01:21

揀學校會睇整體學術、語言環境、有無中學等,other things being equal,會揀英小,但中小都吾係話一定吾好。

引用:自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我

原帖由 stepyau 於 14-11-09 發表
自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我自己對小朋友的中文要求是能看能說會拼音就夠了 -- 現在幼稚園小 ...
同意!

自問中文不錯,大學一度計劃入中文系,但我自己對小朋友的中文要求是能看能說會拼音就夠了 -- 現在幼稚園小 ...
唉,我在本地讀 degree n master, 幾乎一個中文字都未寫過。反而在BK 寫唔少!

kerkermui  我都係!哈哈~  發表於 14-11-10 12:10

同意

除了陳守仁外,還有邊幾間英小?

我想問大家如果爸爸媽媽英文不是很好而小朋友如果讀英小到時做功課係咪小朋友自己係handle 唔到?因為我好怕教佢英文時會教錯佢

英文小學,但不要只有英數,最好有埋中數同多d趣味性的中文讀!