用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!
樓主: 香香
go

2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!   [複製鏈接]

王國會長

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-21 發表
去下冇防。因為人人谷你不谷都係蝕底一D
多谢提点。

引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-07+發表我個女

原帖由 selina1109 於 14-11-21 發表
你好,我住沙田,亞仔雖然小五,但都係時候準備,所以很留意你們既post,以便了解。

想問下你們子女有無上 ...
我囝都係小五,我地冇上操卷班,但有專科補習,都知道身邊有d同學都有操,我囝成績一向唔差,今年分左精英班後壓力更明顯大左好多,呈分單靠平時成績未必足夠,因好多同學都會發力,你不進則退。如果你地一向冇補習,操吓卷谷一谷都好,始終升中都係靠呢幾次試,不容有失。

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-21+發表

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-22 發表
係,但我已失左。
未嘅,都仲有試未考,或者襯呢幾個月都谷谷佢,搏攪珠好d,唔好跌band. 成績表靚d,就算真係要叩門都好睇d。

回覆 sweethome111 的帖子

其實最緊要放鬆D,其實勁既小學就係得咁多架咋啦
我女女已經升讀中一.佢都係讀村校小學,當初真係好驚佢考唔到,就算考到都跟唔到.
又好好彩咁用B1B成績執到間B1A,讀起其實冇甘多所謂辛苦.
反之有就讀名小同學,升上中學之後自己比自己一堆壓力,考唔好就喊到超慘..其實小學9X分既同學,中學極有可能7X分甚至6X..保持8X既真係好少..
面試最緊要小心呀.上次女女面蘇浙,冇睇清楚題目,結果..
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

王國會長

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-11-21 發表
我囝都係小五,我地冇上操卷班,但有專科補習,都知道身邊有d同學都有操,我囝成績一向唔差,今年分左精英 ...
感谢意见,我仔已報,聖誕上。
我仔学校不知是否成績較手緊。常97~100先係Agrade。而grade B range可以由86~96,奪A不易。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 selina1109 於 14-11-22 發表
感谢意见,我仔已報,聖誕上。
我仔学校不知是否成績較手緊。常97~100先係Agrade。而grade B range可以由86 ...
一般85A-,90A,95A+。97先A自行會有難度,除非係公認B1a小學。

王國會長

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-22+發表

原帖由 fatman69 於 14-11-22 發表
一般85A-,90A,95A+。97先A自行會有難度,除非係公認B1a小學。
操卷班miss都話甘怪,我地無再細分,只有五個grade,就係ABCDE。所以自行睇,只見全科B,感觉是否不好。如果照你呢個排,我仔即升呢有兩個A-。所以,都係接受意见,操下卷!

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-11-22+發表一

原帖由 selina1109 於 14-11-23 發表
操卷班miss都話甘怪,我地無再細分,只有五個grade,就係ABCDE。所以自行睇,只見全科B,感觉是否不好。如 ...
在成績表後多數會有分數對應表,可影印埋交學校。

大家好,

我的小朋友現在小五. 過去週末都開始參觀中學了.

但礙於時間問題, 有大部份學校未能參觀了解, 想在此向各位前輩請教一下沙田區各中學的「普教中」情況.

我們不想小朋友將來入讀「普教中」班, 所以想了解一下各校的「普教中」政策.

過去的週末, 我們參觀了以下學校,

1. 林漢光: 4班中有1班是精英班, 精英班中一和中二時是以普教中, 若不想普教中, 可申請不入讀精英班. 另有普通話課.
2. 培基: 全校所有班級均以廣東話教授中文課, 另有普通話課.

請大家分享.
謝謝.

引用:大家好,我的小朋友現在小五.+過去週末都開

原帖由 monkichi 於 14-11-24 發表
大家好,

普教中對中作有很大幫助,無能力入就無得講,有能力入而不入則少見。

lmlui  「普教中」能提升學生的「聆聽」   發表於 14-12-5 10:00

引用:大家好,我的小朋友現在小五.+過去週末都開

原帖由 monkichi 於 14-11-24 發表
大家好,

除了普教中外,印象中有些學校仲會以普教其他科,甚至通識,呢類我都有保留,有冇jm可以分享吓?

monkichi  謝謝你提醒了我, 原來除了中文科   發表於 14-11-25 09:12

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-25 09:02
除了普教中外,印象中有些學校仲會以普教其他科,甚至通識,呢類我都有保留,有冇jm可以分享吓?

...

洋蔥頭媽咪,
謝謝你提醒了我, 原來除了中文科, 其他科也有機會以普通話教授, 下次參觀學校時會多加留意.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-11-25+09:02+

原帖由 monkichi 於 14-11-25 發表
洋蔥頭媽咪,
謝謝你提醒了我, 原來除了中文科, 其他科也有機會以普通話教授, 下次參觀學校時會多加留意.
...
我黎緊都會參觀中學,有機會再同大家分享吓

香香 發表於 14-11-18 10:29
沙田區:
14年11月15日,梁文燕紀念中學

大家留意,沙田蘇浙都係6/12/2014 Open Day.

蘇浙的中史是用普通話的, 另通識是普通話+英文

回覆 selina1109 的帖子

Selina 1109  :  你好!我都是沙田區﹐請問你在那裡上操卷班?

大家有沒有聽過東九龍匯基?好嗎?我地學校話佢好好!想試下考下!

蔚晴  你係咪沙呂小家長?  發表於 14-11-27 23:12
hapigpig  侄囡讀緊,校風好,老師有heart有   發表於 14-11-27 13:29
‹ 上一主題|下一主題