用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 同學跳船
go

同學跳船

你地仔/女有無同學今年"跳左船"?

佢係讀中學Form 幾呀?

我仔S2 :有兩個classmate 去左英國

好普遍吖~~

引用:好普遍吖~~

原帖由 Yanamami 於 14-11-07 發表
好普遍吖~~
香港地讀書太大壓力, 現今的孩子又受唔到, 唯有選擇外國讀

真心求教, 如間學校高中多同學跳船, 係咪真係對留係度的同學仔士氣及學習氣氛好大影響呢? 對留係度考文憑試同學仔係咪好大影響呢? 如果升中選校, 想請教大家認為呢點係咪一個重要因素去考慮升中選校? 抑或是一個可有可無的因素呢?

唔好意思, 咁多問題問, 因為我煩小女升中選學事宜, 好煩及好亂

Yanamami  间间学校都有,好平常  發表於 14-11-13 12:12

小時了了 發表於 14-11-13 10:55
真心求教, 如間學校高中多同學跳船, 係咪真係對留係度的同學仔士氣及學習氣氛好大影響呢? 對留係度考文憑試 ...

实屬可有可無因素。间间都有人跳船, 同学都接受。

回覆:同學跳船

同意 咩校都有人流失 冇得避

好普通!

回覆:awah112 的帖子

跳船心態:1)外面有更好的大學收  2)驚住DSE未達標或都入唔到HK3大…… 邊種心態較多? 但如果連HK3大到入唔到,外面更好的U會收嗎? 即使提早由high school就開始讀…… 不對請更正

好閒啫……莫講話中學先來跳船
我仔有幾個小學同學係準備升小四既暑假
就已經跳船去左澳洲,加拿大,紐西蘭了
皆因小三操TSA 操到怕
完全唔想再背負呈分試呢個重擔
個年暑假我仔淨係去farewell party
都去左4個囉…
我地因為一早計畫阿仔讀完中三就走人
所以中學揀左直資來讀

引用:+本帖最後由+bogie888+於+14-11-16+21:08+

原帖由 bogie888 於 14-11-16 發表

原來真的咁普遍

bogie888 發表於 14-11-16 20:53
我仔有幾個小學同學係準備升小四既暑假
就已經跳船去左澳洲,加拿大,紐西蘭 ...

想了解一下, 自己係 EK 爬文而非正式統計, 點解家長打算中學跳船的好多時會選直資中學讀呢? 直資中學要考亦都唔易考的啊! 以此推測, 直資中學係咪比津及官中學多人跳船? 真心求教

王家爸爸  英文好比較容易跳船。  發表於 14-11-20 15:13
王家爸爸  直資中學多數英文比中文好。   發表於 14-11-20 15:12

小時了了 發表於 14-11-17 10:59
想了解一下, 自己係 EK 爬文而非正式統計, 點解家長打算中學跳船的好多時會選直資中學讀呢? 直資中學要考 ...
無實質數據, 但感覺上直資係多人跳船, 小兒中學到DSE時走了很多學生, DSE成績也不算很亮麗, 而直資中學唔需要等派彩, 考到覺得合適的中學便放棄抽獎, 這是小兒和我選此校原因~

有不少讀書勁而屋企負擔得好也會選擇到英美升讀名牌大學

朋友女回大陸讀中學至大學畢業,考上政府工,冇考評局評分,同事是本地大學生,HD等

回覆 johnnywalker 的帖子

在直資中學考第一的, 不叫'跳船', 而是衝出香港. 他們很多時是進入全球top100 的大學!

回覆 johnnywalker 的帖子

都唔係咁講嘅. 只係人望高處啫.
事實上, 美資大行的高層, 多是長春藤大學畢業生, 或其MBA畢業生. 為更有全球競爭力而外闖, 十分合理.
今天政府也說要資助本地精英學生往外國頂級大學讀書, 有見地啊!