用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 - 各間中學 2014 DSE 入 U 率
樓主: 憫父
go

九龍城區 - 各間中學 2014 DSE 入 U 率 [複製鏈接]

simonkawah 發表於 14-11-9 22:04
老細,你咁解釋咪得。張相我放的,學校我囡讀的,你樓上咁講係未話我或間學校誤導人先。

...

我回答 birdmon 的提問時,只看見相片,沒有留意有連結,故此沒有 click 入連結,所以不知相片出處及閣下之前的所有留言。

確實是無意冒犯,謹此致歉!

王家爸爸    發表於 14-11-9 23:39

引用:Quote:simonkawah+發表於+14-11-9+22:04+老

原帖由 憫父 於 14-11-09 發表
我回答 birdmon 的提問時,只看見相片,沒有留意有連結,故此沒有 click 入連結,所以不知相片出處及閣下 ...
Okay。

我都想4成入三大,
一百percentage 入八大。

憫父 發表於 14-11-6 18:52
2014  年九龍城區不同 banding 中學入大學率 (入 U 率)
備註:(關於 DSE 入 U 率)
1. 許多學校沒有在官方網 ...
WFN 都幾好,
2013但比2012 差??

我覺得有啲數據靠估,我朋友有2個小朋友讀顏寶鈐,佢話連佢都唔明嗰37%點搵出嚟。一學校無顯示過,二同校長口頭報告唔多同,咁佢話選擇信校長多過街外人亂作!

我個人都覺得如果唔係肯定數據,唔好當真咁列出嚟,無謂誤導人,令人作錯決定,好心做壞事。 純粹個人意見,不喜勿插!

elbar  有 point   發表於 14-11-10 13:43

回覆 gogoweb 的帖子

不如你講校長的口頭報告同樓主show 出黎有乜唔同仲好啦

fion6406  同意  發表於 14-11-10 13:21

gogoweb

我覺得有啲數據靠估,我朋友有2個小朋友讀顏寶鈐,佢話連佢都唔明嗰37%點搵出嚟。一學校無顯示過,二同校長 ...

謝謝你的意見。

37% 是推算出來的結果,是用顏寶鈴網頁上顯示入大學學生的資料及校務報告內顯示的學生人數作運算的。

因為學生人數不一定等於參加文憑試的人數,若中途離校到外國升學的人數很多的話,計算結果會受到很大的影響。

你能否提供校長的數字?以便我在數字旁加上備註。

列出的比率是盡量準確的,所以所有數字都會列明出處,亦只會使用學校自己提供的資料,不會使用坊間的資料,絶對沒有誤導的意圖。

列出比率的目的是希望幫助家長獲得更多的資料選校,並不是出於惡意的,希望你能理解。

其實我唔係想話你蓄意詆毁,只係想建議你唔肯定嘅資料可用另一顏色代表或索性不推算。因每校情況不同,以顏寶鈴為例,該校較多非華藉學生,他們並没有修讀中文,因此未必會應考DSE

我也忘記朋友所說之正確數字,只記得在50%以上。你可試看Principal's message, 她亦提過有60%入了U,相信是包括了那12個修讀副學士或高級文憑的同學。如果52(degree) + 12=64人是該校的60%,那麼有50+%入讀local degree的數字,亦與我朋友所說相符。你或可再參考一下!

銀禧中學,睇校網,清楚dhttp://www.bhjs.edu.hk/section.php?page_id=17

所以憫父表格數據並非2014年度,請參考

Cecily 發表於 14-11-10 17:11
銀禧中學,睇校網,清楚dhttp://www.bhjs.edu.hk/section.php?page_id=17

所以憫父表格數據並非2014年度,請 ...
謝謝你的更正!

我重看我的資料來源,原來顯示的數據是 2013 年的資料,
出現了錯誤,
謹此致歉!

我會重新計算資料後更新內容,
謝謝大家!

According to school report, Bishop Hall Jubilee School
2014 DSE 入三大是41.93% 八大84.67% Degree 64% Associate Degree 19%
2013 DSE 入三大是37% 八大 82% Degree 59% Associate Degree 19%
2012  入三大是54.1% 八大86.4% Degree 60% Associate Degree 26%

Cecily 發表於 14-11-10 18:51
According to school report, Bishop Hall Jubilee School
2014 DSE 入三大是41.93% 八大84.67% Degree 64% Associate Degree 19%.

試試看看下列的運算:
- 根據學校網頁的資料來看
The  University of Hong Kong

21.77%

The Chinese University of Hong Kong

13.71%

The Hong Kong University of Science & Technology

6.45%

The City University of Hong Kong

16.94%

The Hong Kong Polytechnic University

19.35%

The Hong Kong Baptist University

2.42%

The Hong Kong Institution of Education

2.42%

Lingnan University

1.61%

- 從資料所見,所有百份比都約是 0.805% 的倍數
- 將所有百份比除以 0.805%,便可以得出實際進入該所大學的人數
The  University of Hong Kong

27 人

The Chinese University of Hong Kong

17 人

The Hong Kong University of Science & Technology

8 人

The City University of Hong Kong

21 人

The Hong Kong Polytechnic University

24 人

The Hong Kong Baptist University

3 人

The Hong Kong Institution of Education

3 人

Lingnan University

2 人

總數

105 人

- 若「2014 DSE 入三大是41.93% 八大84.67% Degree 64% Associate Degree 19%」內,八大 是 84.67%,相信是 21.77% +   13.71% +    6.45% +    16.94% +    19.35% +    2.42% +    2.42% +    1.61% 的總和

- 即是有 100% - 84.67% = 15.33% 的人是入讀其他大學學位課程,人數是 15.33% / 0.805% = 19 人。

- 所以入讀大學學位的人數是 105 + 19 = 124 人 (或 105 / 84.67% = 124 人)

- 「2014 DSE 入三大是41.93% 八大84.67% Degree 64% Associate Degree 19%」內,若 Degree 64% 是該 124 人佔總考生人數的百份比,即是有 124 / 64% = 193.75 人 (取 194 人)

- 入 8 大人數是 105 人,佔考生人數 105 / 194 = 54.1%

- 入 3 大人數是 52 人,佔考生人數 52 / 194 = 26.8%

可能誤差的來源:
1. Degree 64% 包括了海外學位課程,而入讀其他大學學位的 19 人並不包括海外學位數目
  - 影響:考生人數會大於 194 人,會令 入 8 大 及 3 大的比率下降
2. Degree 64% 包括了海外學位課程,而入讀其他大學學位的 19 人包括海外學位數目
  - 影響:考生人數仍是 194 人,入 8 大 及 3 大的比率沒有影響
3. Degree 64% 只計本地學位課程,而入讀其他大學學位的 19 人並不包括海外學位數目
  - 影響:考生人數仍是 194 人,入 8 大 及 3 大的比率沒有影響
4. Degree 64% 只計本地學位課程,而入讀其他大學學位的 19 人包括海外學位數目
  - 影響:考生人數少於 194 人,入 8 大 及 3 大的比率將會增加
5. 根據 2012 - 2013 年校務報告顯示,中五級學生人數是 181 人,並非 194 人
  - 影響;考生人數若是 181 人,入 8 大的比率是 58%,入 3 大的比率是 28.7%

若能取得考生的實際人數,將可以得出 入 8 大 及 入 3 大的實際比率。

憫父d數好勁, 我都計唔到總考生人數,只知一定唔會多至194人, 2012-2013考生人數在181-188人之間.  2014其中的數據5%repeat, 1%at work, 2%others應減出. 雖然我不同意您計三大方法,因學校己有明確指出每間U的百分比, 但令我知道其他學校含糊計算有好多水份存在, 相信這樣清楚列出入八大U的學校不多. 謝謝

引用:+本帖最後由+憫父+於+14-11-11+09:01+編輯+

原帖由 憫父 於 14-11-11 發表
相信最大嘅誤差在於對八大個表嘅理解。如果我冇估錯,個表應該針對經聯招入大學嘅分佈,要留意入城大可能係副學士,入理大同教院有機會係高級文憑。假如你估計105人入八大係冇錯的話,當中扣除入副學士或高級文憑嘅人數,餘下若有90人或以上,以級人數180人計,經聯招入本地八大學位就係50%+,亦配合家長提供嘅資料。

憫父  厲害!  發表於 14-11-11 14:38

回覆 憫父 的帖子

多年來都沒有將資料放在學校網頁的中學:
1. 瑪利諾修院學校(中學部)(英中)
2. 拔萃男書院 (英中)

3. 香港培正中學 (中中)
4. 香港培道中學 (中中)

培道係有公布既, 不過真係搵死人。响「學校簡介」入面既「學校發展」入面既「公開試成績」。記載好詳細, 我都搵咗一年至搵到, 個網真係唔太user friendly。

little_yolky 發表於 14-11-13 11:04
回覆 憫父 的帖子

培道係有公布既, 不過真係搵死人。响「學校簡介」入面既「學校發展」入面既「公開試成績」。記載好詳細, 我都搵咗一年至搵到, 個網真係唔太user friendly。
同意!培道的網頁內有公開試成績,亦有詳細的資料,我之前都有引用過資料。

但中六畢業生的出路資料就一直沒有公佈,我相信數字不會差。

LEVEL 4 的比率相對其他 BAND 2A 學校絶不遜色,所以我相信入大學率不會差。

憫父 發表於 14-11-13 11:25
同意!培道的網頁內有公開試成績,亦有詳細的資料,我之前都有引用過資料。

但中六畢業生的出路資料就一直 ...
佢哋只有第一屆DSE有公布入U率, 2013後就無了。2012年升大學學位有30%, 如果加埋其他專上課程就係96%。

已更新了資料!

大家若有其他資料,歡迎提供,以便補充!
如果資料有錯,煩請告之,以便更正!

民生55%入三大?!

K.K.K. 發表於 15-1-9 21:22
民生55%入三大?!
已修正了資料,謝謝你!

憫父 發表於 15-1-9 21:39
已修正了資料,謝謝你!
客氣。有英華女入三大資料嗎?

bobbob  http://www.ywgs.edu.hk/Univers   發表於 15-1-9 22:18
‹ 上一主題|下一主題