用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問開左JUPAS A/C 之後......
go

請問開左JUPAS A/C 之後......

請問各位媽咪: 開左jupas 的a/c 之後幾時要填哂資料再交上去?  
問個衰仔又話 "有排啦, 唔使咁早."  完全唔听大人的意見, 自把自為. 真激氣.  依家又叫我唔好提佢溫書, 佢話越提越唔溫.  唉... 都唔知係唔係前世同佢有仇, 咩都听唔入去.  心知肚明以佢的讀書態度一定係考唔入任何一間專上學院. 但點解佢仍然無動於中, 日日玩手機, 上電腦打機, 又唔溫書, 等日子過.  個心成日想靠運氣, 撞彩數去博考試. 真係唔明,好無奈.....

回覆:請問開左JUPAS A/C 之後......

我仔都差唔多,有無打算比佢試下返內地讀大學?

回覆 wwyee 的帖子

佢已第一時間堅決表態: 唔去........
唉, 無辨法..............

醒目開學勳章

Ahling2004 發表於 14-11-6 09:46
請問各位媽咪: 開左jupas 的a/c 之後幾時要填哂資料再交上去?  
問個衰仔又話 "有排啦, 唔使咁早."  完全唔 ...
好似係12月2 日前要交資料, 呀仔學校就要佢地交資料前先比學校睇睇先。

已我知道應該12月份會交返去??? 我阿囡係上年DSE.

學校有冇家長會交代日期呀? 通常學校會對好資料同personal statement 先比學生填上去...

可以報定副學士同高級文憑打底。

回覆:請問開左JUPAS A/C 之後......

個人覺得副學士係比想繼續升學嘅學生報,而副學士能夠上大學嘅學位,好似仲少,定抑或仲有1半機會呢?如果本身學習嘅態度仍然係咁,係咪直報vtc好呢?或高級文憑呢?

引用:回覆+wwyee+的帖子 佢已第一時間堅決表態:

原帖由 Ahling2004 於 14-11-06 發表
回覆 wwyee 的帖子

佢已第一時間堅決表態: 唔去........
唔去又唔知,真係比佢激到咳,有無預計過自己有咩野分數?我仔學校有預計過佢地嘅大約分數,都係叫佢放H D先,而佢本身唔介意返大陸讀,因為起碼有自己鍾意同想讀嘅專科,收生要求有機會達標,算有得望,唔同香港想讀嘅,收生要求又高,真係諗都唔敢諗。

無得迫, 自己負責, 等佢出來做野後悔再讀。

Ahling2004  係, 要的起心肝同佢對住抗先OK.    發表於 14-11-7 11:27

引用:請問各位媽咪:+開左jupas+的a/c+之後幾時要

原帖由 Ahling2004 於 14-11-06 發表
問個衰仔又話 "有排啦, 唔使咁早."  完全唔 ...
你自己上www.jupas.edu.hk入面有calendar. 2/12 deadline要網上submit.

Ahling2004  THANKS  發表於 14-11-7 11:26

請問如想報定副學士或高級文憑是否同Jupas A/C分開報? 還是同Jupas選項一同報? 謝謝

Ahling2004  好似係一同報  發表於 14-11-7 11:28
HIMAMA

謝謝各位.  我心中有數都好些, 唔想成日問仔, 費是大家爭拗.

引用:請問如想報定副學士或高級文憑是否同Jupas+

原帖由 HIMAMA 於 14-11-07 發表
請問如想報定副學士或高級文憑是否同Jupas A/C分開報? 還是同Jupas選項一同報? 謝謝 ...
視乎你個course係邊間大學同專上學院舉辦。CityU有副學士,教院同理大有高级文憑,呢啲course都係教資會資助,經Jupas報。今年多咗幾個自資學位課程可以經Jupas報。其餘有關VTC,演藝及其他專上學院嘅課程要經eApp報。

2 Dec 你地係講緊submit application? programme choice deadline 好似係5月
HIMAMA

引用:2+Dec+你地係講緊submit+application?+prog

原帖由 HIMAMA 於 14-11-07 發表
2 Dec 你地係講緊submit application? programme choice deadline 好似係5月
2/12係submit program choice deadline. 3/12-20/5可以改program choice,每次收費$80. 放榜後每個考生仲可以喺指定嘅24小時內改一次program choice.

HIMAMA  thanks  發表於 14-11-11 21:58

回覆:khmama 的帖子

即是有Jupas & eApp 兩個途徑!?

引用:即是有Jupas+&+eApp+兩個途徑!? +

原帖由 Jackieson 於 14-11-09 發表
即是有Jupas & eApp 兩個途徑!?

回覆 Ahling2004 的帖子

http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/calendar/important-dates

可以從JUPAS看到相關日期, 但學校可以有內部, 更早一兩星期的deadline.

我咩都唔知, 仔又唔想我問.  .
都最後一年, 總要郁些就請假, 都唔知咩態, 真係好無奈.  
我係唔係太介意佢請假唔番學呢, 但點可以咁輕易話唔回就唔回. 呢些動作照計係F1-F4才發生, 點解我家到現在才來發生呢些事.好唔明....