用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs王錦輝vs蔡繼有vs聖芳濟
go

真道vs王錦輝vs蔡繼有vs聖芳濟

想請教各位,小朋友係書生型,被動,不太喜歡與人溝通,應給予活動教學型式的學校平衡翻及訓練佢弱處(即前3間),還是簡佢嘅長處嘅學校給他單方發展,暫有1offer, 其餘等result, thanks

ivypooh 發表於 14-11-6 00:30
想請教各位,小朋友係書生型,被動,不太喜歡與人溝通,應給予活動教學型式的學校平衡翻及訓練佢弱處(即前 ...
其實香港係無一間叫"聖芳濟"既小學, SFA中文名係"聖方濟各英文小學".

如果唔係一定要入好TOP既中學(所謂既"神校"), 個人會揀真道, 話晒一條龍, 中學又有機會選向DSE定IB(雖然係學校揀你).
如果追求入神校, 一定係SFA.

神校追求型:
SFA>CKY>Logos>WKF

非神校追求型:
Logos>CKY>WKF>SFA

williskg  agree  發表於 14-11-8 13:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝給我的意見,如不是以追求神校為目的,而以小朋友的性格去選,應是否一樣呢?thx

SFA>Logos>WKF>CKY

引用:想請教各位,小朋友係書生型,被動,不太喜

原帖由 ivypooh 於 14-11-06 發表
想請教各位,小朋友係書生型,被動,不太喜歡與人溝通,應給予活動教學型式的學校平衡翻及訓練佢弱處(即前 ...
你都話佢書生型,你如要佢去活動嗰啲,佢擺咗唔係嗰啲style, 佢日日返學會好辛苦囉

回覆:真道vs王錦輝vs蔡繼有vs聖芳濟

Sfa

ivypooh 發表於 14-11-6 11:04
多謝給我的意見,如不是以追求神校為目的,而以小朋友的性格去選,應是否一樣呢?thx

...
好多人都話以小朋友的性格去選校, 小朋友係可以學校一個樣, 屋企一個樣, 係咪個個都咁清楚小朋友既真實性格?

如果明知小朋友性格上有需要改善的地方而不去跟進, 只係一心選一間可"迎合小朋友性格"而又"得到好學術成績"的學校, 又是否適當呢?

正所謂性格決定命運, 我認為如何能讓小朋友在學校中學習, 甚至改善性格上的不足之處, 比訓練其學術能力更有價值

LL222  Bingo   發表於 14-11-6 14:10
MrBeast  態度決定高度  發表於 14-11-6 12:34
rosaki    發表於 14-11-6 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

取個平衡, 我會揀Logos.
唔會CKY, 太貴

靜的小朋友去多活潑學生學校可能更靜或孤立。又可能有改善

靜的人去学術學校可能找到同路人,三五知己靜有靜的快樂

小朋友性格你自己最清楚

Sfa, 發展長處再補短處。不過上面都有道理,在外可能另一個人, 不如直接間接地問下當時人

首先, 最强是cky and sfa.

之後, 二選一, 兩間極不相同學校, 要考慮兩点。
1) 中學條路
2) 小朋友發揮

Me too . 唔會CKY, 太貴

以我個人觀察,真道孩子有好動,亦有好靜的。
活動教學是教育模式,好靜的孩子也有參與課堂活動。

I vote SFA.
My son is as your son's type. I ask his interest groups teachers and class teacher and get the same opinion.

CKY  Logos  WKF  SFA

多謝大家給我寶貴的意見及經驗給我參巧,如到時真的有機會給我選擇,可盡快決定那間小學,放出學位給其他有需要的小朋友,thanks

真道, CKY, SFA, WKF

引用:首先,+最强是cky+and+sfa. 之後,+二選一,+

原帖由 behappydad 於 14-11-06 發表
首先, 最强是cky and sfa.

之後, 二選一, 兩間極不相同學校, 要考慮兩点。
小朋友書生型。去 sfa 可能有最好發展。

暫時決定係sfa>真道>cky>wkf(wait)>TT

有呢幾間唔同style學校收,你小朋友好叻呀。如不追求神校,我選真道,動靜皆宜的小朋友也適合。