用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學 vs 港同
樓主: hkyclui
go

福建小學 vs 港同 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 14-11-7 10:10
所有一條龍的中小學, 中一都一定要收多一班外人, 咁佢地算唔算親生仔?

其實, 福中歷史咁耐(1951年創校, 20 ...
True,因爲辦學團體的關係,儘管用家不斷澄清,有一部分的家庭是一定不會選擇福建小學之類的學校,ie 這部分家庭裏面成績好的學生也不會就讀這類學校。基於這一先天限制,我覺得對所謂”親中“學校的學生質素整體來説有很大影響。個人覺得如果福建小學不是由福建社團辦學,以他的硬件軟件,應該比現在受歡迎多,不過話分兩頭,如果沒有福建社團的支持,小學又未必可以成爲一間這麽抵讀的英小 (at least on paper)。利申:註冊了福建小學,明白學校的優點和缺點 -- 世事無完美,prioritize自家的要求後發覺福建小學對我家而言其實是個相當不錯的選擇。

hkpapa852 發表於 14-11-7 10:10
所有一條龍的中小學, 中一都一定要收多一班外人, 咁佢地算唔算親生仔?

其實, 福中歷史咁耐(1951年創校, 20 ...

我都相信福小唔係多數家長心中的首選, 但我唔會話福中"因為之前無關連小學既學生所以攪到高考成績唔出色", 只係想話而家福中嘅成績係反映唔到福小嘅學生質素啫. 一間只有5年歷史的學校, 學生質素係點真係冇人敢肯定. 而家選讀福小的, 只是相信學校會用心辦學, 喺咁充足資源下學生將來成績會越來越好.

回覆:福建小學 vs 港同

唔去third in, 好多心儀港同的家長會多謝你!

回覆:福建小學 vs 港同

两間都係好好學校。
我係福附家長,整體十分滿意福附,老師好有愛心,net teacher 做班主任!校長好有心有力!

引用:已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重

原帖由 hkyclui 於 14-11-05 發表
已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝. ...
in 左先。

很多謝大家的意見,決定in 了才算,無論結果如何,希望無悔

回覆 Charlotte_mom 的帖子

據聞入讀牛津劍橋既同學都有咁上下家底,基於曆年來家族捐款而較易取得入場門票,並非全靠本身實力呢!

醒目開學勳章 王國長老

幾多靠努力, 幾多靠家底, 反正無supporting numbers, 呢度唔講了
只想講, 有學生拎到conditional offer, 亦要公開試夠叻至可以入, 否則有conditional offer都可能無用

回覆 Charlotte_mom 的帖子

對不起,見笑了,都係據聞的。犬兒去年in小學,有打聽過港同既事,因家人讀緊書院,亦有已畢業的。你應該都明佢地同學間是很close...亦清楚有幾多名人之後係書院就讀

醒目開學勳章 王國長老

"亦清楚有幾多名人之後係書院就讀"

講真, 呢樣真係唔知, 我女同我仔果屆都無, 如果話daddy mummy事業有成, 又的確唔少, 去到"名人"級數就......
我自己覺得名人之後, 未必會選擇讀港同吧, 仲要係頭幾屆無咩往積睇, 又唔出國, 唔冒險咩? (正路去唸咋, 我識幾個咁大把, 屋企普通到不得了)

有咩料8, pm我8下都好wor

杏李子  名人即是會上娛樂名人版個d   發表於 14-11-10 18:00
‹ 上一主題|下一主題