用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學 vs 港同
go

福建小學 vs 港同

已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝.

引用:已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重

原帖由 hkyclui 於 14-11-05 發表
已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝. ...
照去面試,收了才決定。
住邊區?

hkyclui 發表於 14-11-5 22:12
已註冊福小,另下星期有港同第三次面試,重考慮緊考唔去好. 另有細女跟尾同住緊九龍東,請比意見.   多謝. ...
過海校車要2千幾,
而且港同中學仲遠D, 位處黃竹坑,
諗得掂番學就得喇

回覆 tinnor 的帖子

家住九龍東

回覆 AgapePa 的帖子

可以搬屋,校車錢亦不是問題. 咁港同好啲定福小好啲?

引用:回覆+AgapePa+的帖子 可以搬屋,校車錢亦

原帖由 hkyclui 於 14-11-05 發表

如果可以搬屋即不需考慮你而家住邊?照禁講你major concern 應該係細果個可不可以入到姐姐學校。版主曾講過港同有分加但不是必入。而事實上而家大部分直資私校都無guarantee sibling 有好大advantage. 福小不知

hkyclui 發表於 14-11-5 22:59

港同中學成績比較好, 梗係港同

引用:Quote:hkyclui+發表於+14-11-5+22:59+回覆+

原帖由 AgapePa 於 14-11-05 發表
港同中學成績比較好, 梗係港同

港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm

福中
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1277&Itemid=110&lang=zh

兩間成績差不多, 港同(3322) 71.4% vs 福中( 3322) 76.7%

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-05+發表港

原帖由 Monstereasy 於 14-11-05 發表
港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm
公開試成績應該差唔多。港同會輕鬆d校風又唔太嚴謹,不過返學真係遠左,睇你點揀

我也喜歡港同多些

回覆:福建小學 vs 港同

港同

女兒讀緊傳統幼稚園,適應沒有問題,in了港同才發現原來活潑思考她也可以,家人都主張近的福小,但有朋友極力推介港同好些,又有妹跟尾,內心真的很予盾

回覆:福建小學 vs 港同

hkyclui 發表於 14-11-6 09:36
女兒讀緊傳統幼稚園,適應沒有問題,in了港同才發現原來活潑思考她也可以,家人都主張近的福小,但有朋友極 ...
考得直私, 就唔可以諗妹妹跟尾點算, 真係無邊間一定收弟妹

Charlotte_mom  true  發表於 14-11-6 10:23

醒目開學勳章 王國長老

小學資料應該唔難搵, 我講遠d, 講到升大學

我唔知福中在升學方面提供咩輔導呢, 我留俾福小福中家長講了

港同書院呢方面我覺得唔錯的
首先港同書院有全職academic counselor
本地方面, S3準備選科, S4S5一直有估成績, 幫學生報海外試(IGCSE)
然後S5,6會一路提住學生報本地JUPAS同EAPP, 同留意其他本地大專報名日期
另外學校亦會教學生寫personal statement, 執profile, 報UCAS(英國聯招, 學校解釋過因為英國比較容易知道香港成績水平, 而其他國家未必有睇成績報聯招呢d, 所以用香港成績報英國聯招比較有把握, 當然有個別同學想報外國院校的話, 學校都會協助)
UCAS係一月截, 之後好快就出offer, 咁學生可以拎住個英國offer, 再準備考DSE, 一邊報JUPAS, 心中有數知道有幾大把握(有conditional offer就知道自己邊d科一定要到咩成績, 無conditional offer亦知道自己實在未夠班, 要面對現實, 更努力至有機會讀上去), 所以你見到港同去英國特別多人
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

書院2013年有畢業生去牛津, 2014有畢業生去劍橋, 雖然數目唔多, 亦唔算失禮, 所以學校攪university fair, 都有本地及外地大學願意黎擺booth
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... _as_of_20140911.pdf

最後俾埋書院2014 公開試同jupas結果:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... versity%20Fair.html
(2014海外升學數字就無喇, 因為要等入學seminar至有, 我唔係次次有去)

manmanchubb  
thanks for sharing  發表於 14-11-6 14:57

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下港同書院選科彈性大吾大?我都同樣註冊左福小,等緊港同3rd in, 謝謝.

我喜歡港同,但因爲面試期間不在香港所以沒有報名,註冊了福建小學。
如果搬不是問題的話,我會選擇港同,能夠在愉快學習下得到不錯的成績,真的是我夢想的學校呢!其實福建中學也很不錯,學界體育方面,特別是游水表現好好,我見其DSE視藝也很好,可見其整體表現是好平均,不過,我的impression是福建中學比港同傳統d(impression only)。
平心而論,港同比較受歡迎,所以收不收細佬妹的變數比較大,聽福小校長的語氣,學校盡量都會收細佬妹,不過幾年後會不會因爲受歡迎程度改變而要求有所不同就不得而知。
try your best in 3rd interview,有offer時再詳細考慮。

醒目開學勳章 王國長老

sharonedgar 發表於 14-11-6 10:30

想問下港同書院選科彈性大吾大?我都同樣註冊左福小,等緊港同3rd in, 謝謝. ...
我知道係如果無果科, 又有一定學生想讀(好似起碼5個?), 學校會睇返資源盡量開
學生S3中段左右要填表表示自己想點選, 學校會盡量配合(例如老師人手啦), 亦會俾意見學生(有關將來升學方面影響, 又或者就返學生本身表現, 譬如好似我女, 數學麻麻, 如果夾粗要選M1M1, PHY, CHEM, BIO, 學校無話唔俾, 不過會同佢傾傾lor, 咁讀開心嗎有把握嗎? 而的確讀一科science將來出路又有彈性d咁)

Thanks.

港同是中文小學,福建是英小,論語境學術,是否福小優勝?如坐校車由港同到藍田,要多少時間?