用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想由國際學校轉校至 local school
樓主: yanj
go

想由國際學校轉校至 local school   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-11-12 15:02
即你小朋友幼稚園都係IS? 咁依家先抽番佢出嚟, 真係比死更難受!
我小朋友從幼稚園就開始睇中文書, 小學時 ...
真是一針見血的意見!
現在唯有替小朋友惡補中文。轉校的事情只能隨遇而安。

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-11-12+14:57

原帖由 yanj 於 14-11-12 發表
"......有無考慮過藝術/體育方面的興趣班......"
體、音、藝的課外活動,視乎你是否只計上課時間,不計上課以後自己做相關的技術提升練習或自娛。
Eg, 畫班 - 除了一星期那1小時的班外,小朋友會否自己畫下畫?
學樂器,要時間練的。
球類運動,也要私下練習技術的。

课外活動要成為小孩的人生興趣或健康生活習慣,才有意義。

若然以上的課外活動只局限於一星期那一至两堂課,那家長要安排好多課外活動才能填滿小朋友的時間表。

yanj  同意。  發表於 14-11-13 21:11

yanj 發表於 14-11-12 20:07
"......有無考慮過藝術/體育方面的興趣班......"
你用栽培郎朗的心情去栽培佢音樂, 栽培劉翔既心情去栽培佢體育, 栽培畢加索既心情栽培佢藝術, 剩係音樂一樣, 一日都要練8個鐘, 佢有乜理由得閒? 藝術可是很花時間練習的。

yanj  你好pro^^  發表於 14-11-13 21:12

我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你囡從小讀IS相信攪唔掂LOCAL SCHOOL的中文, 如你想佢中文好, 我諗要花多點時間同佢一齊閱讀中文故事書, 讀到佢有興趣自己睇, 再加大量閱讀, 先有可能做到你的要求, 唔駛拼音都認到中文字!!

我地讀LOCAL SCHOOL的想睇多點課外書都無乜時間, 每日完成功課又溫習, 再加沖涼食飯都夠鐘瞓覺, 假日又用埋黎溫書, 但成績都不見得特別好, 你想你女過這種生活嗎?
希望每天開心渡過 ;-)

引用:回覆+papaof2+的帖子 您們把子女送往國際

原帖由 Radiomama 於 14-11-06 發表
回覆 papaof2 的帖子

您們把子女送往國際學校,但又唔放心、驚佢"學"得唔夠。真的好矛盾。
can't agree more! parents, please fine tune your mindset before sending your kids to IS, don't confuse them with contradicted expectations from family and school... as an IS parent, it's always a headache to see LS style parents changing the culture of learning and make unnecessary competitions among kids in IS!

cowmoon  非常同意!  發表於 14-11-28 13:08

讀IS又好,讀LS又好,都冇最完美的,到番到LS時,你亦有不滿意既地方,不如focus番小朋友,佢岩讀LS定IS。
中文方面,不管Is定LS, 要有好成積,大人和小朋友平常都要落下苦功,先有成效,不單是靠學校,其實Is少功課,你可每天提供圖書比小明友,長年累月的成效,中英阅讀程度,不下於LS學生的。

yanj  會試試  發表於 14-11-13 21:40

Jessy 發表於 14-11-13 12:23
我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你 ...
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻中文一科所以成效顯著啲。單靠學校學語文, 真係米都無得乞。

little_yolky 發表於 14-11-13 13:53
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻 ...
我們遲了起步, 盡追啦!!!

引用:初小生,想由國際學校轉校至+local+school

引用:Quote:Jessy+發表於+14-11-13+12:23+我囝讀

原帖由 little_yolky 於 14-11-13 發表
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻 ...
米都冇得乞
你講得啱,中英文都係唔可以只靠學校!

Jessy 發表於 14-11-13 12:23
我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你 ...
「小朋友」的中文水平的確有點不濟。

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見不少在 local school 上學的世姪,他們都是早睡早起、溫習有時、閱讀有時、娛樂有時、電視有時......

yanj 發表於 14-11-13 21:34

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見 ...
那你世侄一定是非常自律和聰明的小孩, 你所有認識的人的囝囡都係咁架? 一個我這類都沒有?

yanj 發表於 14-11-13 21:34

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見 ...

我仲想講我個小朋友的中文, 我覺得是非常不濟.

或者你可以買晒一年級四本中文課本, 在家逐課教下你囡先, 又每課都同佢默下書, 睇下佢覺得咁樣適唔適合佢.

回覆:想由國際學校轉校至 local school

一直只見你用「小朋友」來形容,多口問一句,你所提及的「小朋友」是你的女兒嗎?
我絕對認同家家有本難唸的經,一家唔知一家事,但與其要為安撫/延遲其母的分離危機感,又或填滿成人眼中多餘的無所事事無聊時間,請問「小朋友」的父母有向「小朋友」了解轉讀local school的睇法及意願嗎?有向其講解IS及LS兩者的相同或差異嗎?先不論其是否能適應,若她是轉得不明不白的話,她會讀或過得開心嗎?

若然我對你字裏行間所描述的有所誤會,請先恕我的閱讀理解能力低,多言了。

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

birdbird 發表於 14-11-9 20:29
樓主小朋友現只是初少卻要嚷着要去外國讀書,問題應不只是國際學校的教法,家庭及其他因素亦有影響。

我兩個孩子在香港生活多年,先後讀過兩間國際學校,見不少事事不滿的家長,問題永遠在學校,但永遠不會想想自己也可能要改變少少配合。結果是轉校,出國,然後 “將在外”,冇眼 si 乾淨盲。

Jessy 發表於 14-11-14 00:39
那你世侄一定是非常自律和聰明的小孩, 你所有認識的人的囝囡都係咁架? 一個我這類都沒有?
...
樣本數目非常有限,我只能基於四、五個相熟世姪的作息形態,建立我的觀感。

KarieWu 發表於 14-11-14 08:19
一直只見你用「小朋友」來形容,多口問一句,你所提及的「小朋友」是你的女兒嗎?
我絕對認同家家有本難唸 ...

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]你太謙虛了。[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

你提出的建議非常實用,且具有建設性。

我欣賞你的觀察力,也多謝你的提問。其實,「小朋友」是男是女、是否我的小朋友,均不影響大家在這帖內的討論質素。

這個帖,跟很多其他網上的討論帖一樣,其討論焦點已經不是開帖者一人可以控制或左右。我選擇繼續參與這裏的討論,是等待曾有由 IS 轉到 local school 經驗的人士,分享預備轉校的心得和轉校前後的心路歷程。

回覆:yanj 的帖子

從字裏行間,明白了。

IS𨍭LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒女。

LS轉IS, 例子多的是,對整個家庭和子女是一個重生機會,不少家長在LS踫到焦頭爛額之後都會有這個轉變。

IS𨍭LS, 有一些例子,如因小一大抽獎中頭奬,於是由Year 1(相當K3) 轉到喇沙、瑪利諾,但沒有太大適應問題。也有轉到DBS繼續讀pre-IB的中四課程,所以好順利。

Radiomama 發表於 14-11-14 20:15
從字裏行間,明白了。

IS𨍭LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒 ...
感謝你的理解和分享。

引用:Quote:Radiomama+發表於+14-11-14+20:15+從

‹ 上一主題|下一主題