用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想由國際學校轉校至 local school
樓主: yanj
go

想由國際學校轉校至 local school  

回覆:yanj 的帖子

到你轉在LS再說吧! 到時你可能發現要靠學校也不能,要靠補習班。

不可能吧!我的孩子讀不同 IS,但分別都要默書。而且中文工作纸都只有深字才有pinying,怎可能没pinying就不會看中文?
好想知道你既小朋友讀邊間IS。

簽名被屏蔽

KFMa2047 發表於 14-11-9 01:35
單大量看書還未足夠,還要有系統地每天書寫練習,才能建立一流的英文書寫能力。 ...
Totally Agree!不過要小朋友每天書寫練習, 有難道

引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-11-8+14:13+我仔睇

原帖由 KFMa2047 於 14-11-09 發表
單大量看書還未足夠,還要有系統地每天書寫練習,才能建立一流的英文書寫能力。 ...
讀香港傳統小學,很難有那麼多空餘時間。

MrBeast    發表於 14-11-9 11:19

簽名被屏蔽

DreamKid 發表於 14-11-8 15:29
不可能吧!我的孩子讀不同 IS,但分別都要默書。而且中文工作纸都只有深字才有pinying,怎可能没pinying就 ...

我的意思不是「没拼音就不會看中文」,而是「遜於認出中文字,而傾向依賴拼音符號來進行閱讀」。我提及的小朋友,要應付中文聽寫、篇章寫作等活動,這些活動都可訓練小朋友對中文字的掌握。但小朋友的中文課本,的確是每篇課文所有中文字都附加了拼音。將心比己,若我自己是初小學生,閱讀課文時,一邊是拼音符號,而另一邊是怪碼符號,我都會捨難取易,依賴拼音來閱讀課文。

你孩子的工作紙只有深字才有拼音,這反映不同的IS有不同的中文課程、教學法等。也許你幸運的孩子可以從學校老師那裡學懂中文字的筆畫與筆順等重要的書寫元素。但我提及的小朋友,其學校老師不會強調上述元素。小朋友寫字時,只是在畫圖案。雖然我同意王羲之寫字時,其實也是在畫圖案,但這認知卻不能減輕我看著小朋友畫圖䅁時心中那份「實屬不幸」的感覺。

回覆:想由國際學校轉校至 local school

對於working parents 來說,寧願學校冇咩功課和考試壓力,小孩自行攪妥功課,然後自己看書、畫畫、玩。小兒过去六年在國際學校都是如此,他很喜歡學校生活。

樓主小朋友現只是初少卻要嚷着要去外國讀書,問題應不只是國際學校的教法,家庭及其他因素亦有影響。將問題簡單化而把小朋友轉去local school讀書, 未必能鎖得住他想出外讀書的心。而且,還有可能小孩不習慣事事講求競爭的學習環境。

就以我兒子及他的同學為例,他們都有出外讀書的念頭,不過是想在高中或大學階段,現時,他們還是很享受在香港的學習環境。

yanj 發表於 14-11-4 23:56
現階段沒有具體目標學校。
只因小朋友每天都很快做完功課,就連高一個年級的課外練習也是很快完成。想轉換 ...
如果不是因爲每天都要趕功課、準備沒完沒了的默書和測考,我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究天文學。。。有時,我在想其實可能我應該讓他讀國際學校。

引用:Quote:yanj+發表於+14-11-4+23:56+現階段沒

原帖由 hoihoima 於 14-11-09 發表
如果不是因爲每天都要趕功課、準備沒完沒了的默書和測考,我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究 ...
我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究天文學。。。

Oh! This what my child does every day, enjoying primary IS school life a a lot. No wasting of time.

醒目開學勳章

回覆:hoihoima 的帖子

我仔仲做緊呢啲嘢,佢每日花唔超過15mins做功課,又冇補習,其實香港仲有學校少功課唔催谷,問題係家長會唔會揀。前幾日佢撞到個kg同學,叫佢一齊去公園玩,個小朋友好愁咁話以後都唔可以玩,因為每日除咗要做2、3個鐘嘅學校功課,仲要補習(亦有額外功課),跟本無時間做其他嘢。

經常有人問我,我小朋友學校既中文程度係咪好低,你就知道我唔係講緊中文程度特別高的 IS.

至於你講既問題,我覺得不難解決。只要每天抽一點時間同小朋友一齊睇没有拼音的中文書,没有時間就每天三十分鐘,再没時間就十五分鐘,甚至每天只是十分鐘。日子久了便會有成效。

老實說,我不想信他會完全不看中文字,只看拼音的。拼音的字體小,中文字的字體大。只看小字,不看大字?

而且,小孩子讀 IS,父母肯定要多化時間幫下中文,就好似讀中文學校既要幫佢英文一樣。你唔見EK幾多問學英文既貼。那天我見到一個媽媽為了幾個英文字 spelling,向高小兒子大動肝火,哎!

筆劃及筆順有多online 教材可用。你可能講拆字吧。基本既,你買本 Chinese Made Easy 都有。老實講,我自己都係讀到“說文解 字“才有較深既領會。

Anyway, it is your kid and your decision. I may be a bit too 多事。

birdbird 發表於 14-11-9 20:29
對於working parents 來說,寧願學校冇咩功課和考試壓力,小孩自行攪妥功課,然後自己看書、畫畫、玩。小兒 ...
小朋友的問題,真的很不簡單。

DreamKid 發表於 14-11-10 19:03
經常有人問我,我小朋友學校既中文程度係咪好低,你就知道我唔係講緊中文程度特別高的 IS.

至於你講既問題 ...
謝謝你的建議,我會轉告小朋友的母親。

DreamKid 發表於 14-11-10 19:15
筆劃及筆順有多online 教材可用。你可能講拆字吧。基本既,你買本 Chinese Made Easy 都有。老實講,我自己 ...
可能我才是多事的人,哈哈。

KFMa2047 發表於 14-11-5 13:51
只要協助孩子培養閲讀興趣,孩子會書不離手,絕對不會無所事事,我反而要把家裡的書櫃上鎖,要孩子完成一些 ...
係, 要警告佢再唔溫書, 丟晒佢啲書至死死哋氣去溫。

DreamKid 發表於 14-11-10 19:03

至於你講既問題 ...
學中文同學英文不可同日而語。因為响香港, 學校會以native咁既要求教小朋友中文, 但只係foreigner既要求教小朋友英文。但係IS一般小朋友英文都係native, 但中文真係可能差少少。如果戊戊然就將個小朋友由IS轉去普通學校, 小朋友適應嗎? 又, 所有學校插班都要考筆試, 中英數, 小朋友中文可過關嗎? 就算英小, 學校都係當小朋友中文係native的, 去書局買本小一中文練習, 睇下入面既閱讀理解可以攞幾多分至講。如果唔係, 可能只可能插入二線小學, 入咗中文都要追餐死, 升中又唔知點(除非一心中學計劃外國升學)。

其實, 樓主有無考慮過藝術/體育方面的興趣班, 真係好花時間練的。

yanj 發表於 14-11-9 18:48
我的意思不是「没拼音就不會看中文」,而是「遜於認出中文字,而傾向依賴拼音符號來進行閱讀」。我提及的小 ...
即你小朋友幼稚園都係IS? 咁依家先抽番佢出嚟, 真係比死更難受!
我小朋友從幼稚園就開始睇中文書, 小學時係普教中, 課文全部有拼音, 但佢唔會睇拼音, 只會睇中文字。所以, IS小朋友想跳番出嚟讀普通學校, 真係唔係咁易, 仲一定要揀英小, 如果唔係, 仲有一科常識係中文的。

little_yolky 發表於 14-11-12 14:57
學中文同學英文不可同日而語。因為响香港, 學校會以native咁既要求教小朋友中文, 但只係foreigner既要求教 ...
"......有無考慮過藝術/體育方面的興趣班......"

-->小朋友已經有四項課後體、音、藝活動