用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請家長分享吓啟思vs蔡繼有
go

請家長分享吓啟思vs蔡繼有 [複製鏈接]

我小朋友蔡繼有及真道都冇2nd in, 唯有寄望啟思小學!

3    0    0    0

引用:我小朋友蔡繼有及真道都冇2nd+in,+唯有寄望

原帖由 Sallyqiqi2 於 14-11-04 發表
我小朋友蔡繼有及真道都冇2nd in, 唯有寄望啟思小學!
既然都無CKY
仲洗乜比較?

回覆:請家長分享吓啟思vs蔡繼有

我覺得啟思好似蔡繼有,但係真係冇咩人講啟思,点解呢?

回覆:snow228 的帖子

啟思同cky不同,啟思是full ib, pyp,中學接ib myp, cky是私校但跟igcse,沒有行ib,只在高中選考ibdp.

lovelyteresa 發表於 14-11-4 13:28
啟思同cky不同,啟思是full ib, pyp,中學接ib myp, cky是私校但跟igcse,沒有行ib,只在高中選考ibdp.

...

仲有就係, 啟思小學行IB學之餘, 要照樣考TSA同呈分, CKY好似係無得呈分.

CKY你預咗一讀12年, 啟思中學同小學只係"直屬"關係, 唔一定直升, 而且中學DSE同IB成績都唔見出色, 所以暫時只俾大家classify做二線學校. 事實上啟思小學每年都有不少六年級收轉去其它一線中學而唔揀升番上啟思

話時話, 啟思小學學費仲貴過CKY 20%以上, 值唔值呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即係啟思小學可以玩升中派位去番傳統中學?

hkpapa852  係, 佢校網每年都有升中派位資料   發表於 14-11-4 14:00

回覆:hkpapa852 的帖子

係吖!啟思學費近9000, 貴過CKY.

啟思over $90000 一年, CKY $64000…貴咗4成

啟思係貴,同埋有些家長會覺得學術吾够强,校舍吾够好,這是一方面。但另一個面係,佢好重視愛心和愉快學習,小朋友品德培養好,返學會開心。

如未決定將來留港定出國讀大學,啓思俾你兩手準備,到高中可選擇DSE或lB,CKY只提供lB,入本地大學競爭越來越大。

回覆:poonseelai 的帖子

多謝大家意見!

啓思教IB思維好好,女兒是啓小幼學生,由幼稚園起訓練小朋友解難能力,多角度思考,mind map, 小朋友喜歡睇書,表達能力強,如覺得學術唔夠可以自己教或出去學。

回覆:glo000 的帖子

Thanks for ur valuable advice!

係。咁就要家長諗吓CKY係咪冇愉快學習,重唔重視小朋友睇書等等。
學術唔夠再補又係另一筆錢。咁學費9000已經唔係小數。

我覺得啟思方向踏實點(雖然它學費貴過CKY, 但啟思真是行IB,而在真IB學校中啟思好像是最平 ), 注重愛心教育, 印象中它有自家廚房煮lunch 給學生。CKY  比較aggressive, 有志成為出名的新一代學校, 但好像沒有公佈第一年考ib的成績, 不知確實原因.

不好意思, 剛剛check cky's website, 已公佈了IB 成績, 有興趣的可以跟啓中比較.  

GreenMaDad 發表於 14-11-6 09:38
我覺得啟思方向踏實點(雖然它學費貴過CKY, 但啟思真是行IB,而在真IB學校中啟思好像是最平 ), 注重愛心教 ...
CKY第一年的IB成績去國際版睇下就知, 第一年得番唔夠20人畢業, 學生IB平均分係全港倒數第二. 上年有大幅改善, 仲出咗2個IB獎元
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小兒今年剛升上小一,有幸成為啟思學生,上學短短2個月,各方面也有明顯進步。
學費我們也覺得有點貴,但暫時亦覺值得

2間都係好學校,边間收咪去边間law,神會帶领你們找到最適合的學校

回覆:snow228 的帖子

‹ 上一主題|下一主題