用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘K interview 討論區
樓主: lwy_brenda
go

觀塘K interview 討論區   [複製鏈接]

回覆:觀塘K interview 討論區

其實我之前打去查詢時感覺幾好嫁,因為剛剛搬返藍田住,所以5月時開始同區週圍打電話問學校d情況,聽電話位好有禮貌及詳細嫁,所以印象分幾好,但係再問返d親朋戚友就……

回覆 karinawong1031 的帖子

無報金麗, 唔識呢間, 個校長講咗D 咩呢?

回覆 Mocheongcheong 的帖子

我住順利, 我嗰區幾間都有報, 因為近同競爭無咁大(始終細B好輸蝕)
藍田觀塘報救世軍, 觀塘幼兒學校, K1 和N 都報, 大包圍... 呢個時勢在所難免
坦白講我唔太想阿囡讀順利嗰邊學校, 校舍太殘, 資源不足, 除咗近真係無乜好處
我唔想谷阿囡讀名校幼稚園, 反正無能力讀直資私小, 第日都係等大抽獎, 小學諗住入聖馬太, 我係舊生, 希望20分可以入到

Piggy-Baby  聖馬太  發表於 14-11-6 16:33

piggymonkey 發表於 14-11-6 09:24
回覆 karinawong1031 的帖子

無報金麗, 唔識呢間, 個校長講咗D 咩呢?

嗰日去學校交錢,順便請家長入去課室睇介紹學校既POWERPOINT,校長係錄音旁述。主要係介紹學校既理念、設施、課程,同埋學校既威水史。校長(女人)把聲好宏亮有力,說話腔口好國內領導人,好多口號式既綱領....
絕對唔係話反大陸或歧視,只係老公唔多鍾意呢種口號式宣傳,好似唔夠親切。

客觀嚟講,根據佢個POWERPOINT,我覺得金麗既教學方式係好好,小朋友會有愉快學習,而且感覺上學校對小朋友既學術同美藝方面既培育都好進取的。

引用:回覆+Mocheongcheong+的帖子 我住順利,+我

原帖由 piggymonkey 於 14-11-06 發表

我住順利, 我嗰區幾間都有報, 因為近同競爭無咁大(始終細B好輸蝕)
我有啲舊同學住順利,順天都報藍田同油塘嘅學校,不過變相令藍田同油塘嘅競爭大咗!
我自己就住藍田,幫個囝報咗平田救世軍、信義會靈安、浸信會靈糧、道教圓玄、觀塘報咗趣樂,不過同油救世軍個interview 時間碰咗,加上我打電話同佢哋嘢時啲態度麻麻,印象唔係咁好。
不過今日剛剛同呀囝去公園玩,聽啲媽咪講話以上呢幾間都偏向收大B,而家驚緊

引用:+本帖最後由+karinawong1031+於+14-11-6+11

原帖由 karinawong1031 於 14-11-06 發表
我星期一幫呀囝响慈雲山報咗兩間,其中一間係佛教幼稚園,入去報名時同你响金麗見到嘅差唔多,我諗佛教學校可能係咁呱

其實順X 區D 幼稚園真係好鬼殘, 有得揀我都唔想讀, 樣樣都甩皮甩骨咁, 所以先迫住報觀塘藍田油塘, 我都唔想阿囡咁細每日要坐個幾鐘校車 (來回) 去返3個鐘頭學

聖馬太難入嗎?

引用:回覆+Mocheongcheong+的帖子 其實順X+區D+

其實順X 區D 幼稚園真係好鬼殘, 有得揀我都唔想讀, 樣樣都甩皮甩骨咁, 所以先 ...
我都明呀,所以我冇報牛頭角同九龍灣嗰邊,報慈雲山都係純誶方便呀爺呀嫲湊放學,慈雲山嗰邊有學校收都只係用嚟做後備。不過嗰邊嘅中小學學位多競爭少,第時小一派位壓力冇咁大

引用:聖馬太難入嗎?

聖馬太難入嗎?
我有舊同學個囝讀緊小三,每日十幾份工課,都幾谷

引用:+本帖最後由+karinawong1031+於+14-11-6+11

原帖由 karinawong1031 於 14-11-06 發表
我原先都打算聴下簡介會,不過個日阿仔病左我趕住同佢睇醫生所以miss左,個度d老師俾我感覺好nice,佢地知我仔病好快幫我辦手續,收$個老師好詳細咁答我問題,呢方面值得一讚

karinawong1031    發表於 14-11-7 00:31

我30年前讀都係每日十幾份功課, 不過如果20分入到, 總好過跌落大抽獎唔知派鬼咗咩學校
BTW, 你知唔知20分能入嗎? 我無宗教分

引用:Quote:原帖由+antheny+於+14-11-05+發表吾

原帖由 booooooger 於 14-11-05 發表
我報左觀浸,8號in啦,我有去open day,家長,老師,學生俾我既感覺良好,係舊左少少
另外,我都報左李詠貞 ...
我都報左觀浸,8號10:30 in啦, 都基法 in左
我囝係2月B,希望阿囝可以讀上午班啦

引用:回覆+Mocheongcheong+的帖子 我30年前讀都

我30年前讀都係每日十幾份功課, 不過如果20分入到, 總好過跌落大抽獎唔知派鬼 ...
我舊同學個囝佢小三插班入去聖馬太,佢之前讀油塘基顯,佢都冇宗教分

回覆:booooooger 的帖子

我囡囡10月尾細b, 我報嘅學校同你一樣!

引用:我囡囡10月尾細b,+我報嘅學校同你一樣! +

原帖由 tratracyfan 於 14-11-06 發表
我囡囡10月尾細b, 我報嘅學校同你一樣!
唔好意思,咁你即係報咗邊幾間?

我住油塘, 女女讀緊朗思N班, 感覺好好, 但學費比較貴...所以都博下K1考下龍校同九龍塘的幼稚園...

報了培正, 培道, 民生, 德望, 創價, 中西區的聖心....聖心連IN的機會都無, 只IN 1600 個...

想報埋ST PAUL 同聖公會幼稚園

今年同龍B爭, 真係超級多人, 間間都六七人報, 好鬼癲, 有OFFER真係要開香檳慶祝~!!!

BTW, 我個月1月, 大B

引用:BTW,+我個月1月,+大B

原帖由 helenmelody 於 14-11-07 發表
BTW, 我個月1月, 大B
我仔都係一月但你in得曬咁多嗎?我好多撞期

helenmelody  算好彩啊, so far有三間intervie   發表於 14-11-7 16:19

helenmelody 發表於 14-11-7 16:00
我住油塘, 女女讀緊朗思N班, 感覺好好, 但學費比較貴...所以都博下K1考下龍校同九龍塘的幼稚園...

報了培 ...

全部都係名幼....  你報呢堆全部唔淨止同同區小朋友爭,係同全港小朋友爭喎~~
‹ 上一主題|下一主題