用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田浸信會呂明才及林裘謀
go

沙田浸信會呂明才及林裘謀

請問沙田浸信會呂明才及林裘謀邊間易入些, 還是一樣咁大熱, 我仔是跨區, 想報自行,但無mug校外獎, 體育唔叻, 邊間機會大些.  還是只可考慮沙循,培英等無咁多人爭. Many thanks.

catcatmom  如果係BAND1生入硬林求謀.   發表於 14-11-9 13:55
elbar  2.呂明才/伊利沙伯   發表於 14-11-3 11:57
elbar  自行可試1.呂明才/九華 2.呂明才   發表於 14-11-3 11:57
elbar  呂明才及林裘謀   發表於 14-11-3 10:40

回覆:沙田浸信會呂明才及林裘謀

如果係B1b生,LKM應該必收。

Thanks. 咁如果是黃大仙band 1a生, 搏呂明才有無機? 另林裘謀放自行是否好大機會收呀?  

引用:Thanks.+咁如果是黃大仙band+1a生,+搏呂明

原帖由 yanyan-fish 於 14-11-03 發表
Thanks. 咁如果是黃大仙band 1a生, 搏呂明才有無機? 另林裘謀放自行是否好大機會收呀?   ...
呂中有兩間呂小連繫,加上近年除成績外,亦要獎項,所以自行入很難。反而LKM、培英、沙循機會大好多。我建議呂中行頭,LKM第二。

回覆 yanyan-fish 的帖子

3間呂中最難入有聯繫小, 沙培難過林裘謀, 自行申請人數多於林好多.
沙培著重多方面而林睇成績, 自行吾睇獎項...等等.

可考慮沙循...親戚第二志入了.

EMMA88 發表於 14-11-5 16:57

可考慮沙循...親戚第二志入了.

請問係大抽獎第二志願入或自行第二志願入?
成績BAND 1 A?

謝謝!

回覆 October. 的帖子

大抽獎入

EMMA88 發表於 14-11-6 15:17
回覆 October. 的帖子

大抽獎入
謝謝!

今年嗎? 沙循排第二都入到, 意外驚喜.

吾奇....

回覆 EMMA88 的帖子

Thanks a lot.

咁三間排名如何: LKM -> 沙循 ->培英?  好似 LMK, 沙循是1b, 培英是1b/c???

3 間也是B1B, 3間也很好, 只是沙循遠一點.
大抽獎沙培或LMK一定要擺第一才有機會

沙田有13間B1英中, 全部也很好, 每個家長心儀中學也不同,

好的,難入的, 一定有壓力的, 我以最適合仔仔女女讀為自己標準.

fatman69 發表於 14-11-3 15:26
呂中有兩間呂小連繫,加上近年除成績外,亦要獎項,所以自行入很難。反而LKM、培英、沙循機會大好多。我建 ...

請問沙田浸信會呂明才 "呂中有兩間呂小連繫,加上近年除成績外,亦要獎項,所以自行入很難。"  是要那些獎? 會否如一般地區B1英中, 只看重奧數, 定或全看, 如繪畫, 游泳, 打球, 舞蹈...

引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-3+15:26+呂中

原帖由 Leung2010 於 14-11-07 發表
請問沙田浸信會呂明才 "呂中有兩間呂小連繫,加上近年除成績外,亦要獎項,所以自行入很難。"  是要那些獎 ...
呂中自行收生要求已接近直資名校,即有等異功能要求,兩呂小大多以呂中作首位抽獎,所以外來生不論自行及乙部都很難入。
有心入就要聽簡介會,每年都可能有微調。

回覆 fatman69 的帖子

Thanks a lot ,fatman69

沙田中學中,學術最強是哪間?比起灣仔網,是否低一線?

回覆 貪靚媽 的帖子

學術最強係曾肇添,一定不遜於灣仔區

我個女有兩個小學同學,一個就讀曾肇添,另一個系呂中
讀曾記那位其實一心鐘意呂中,自行都係呂中行頭
成績系全級最top 而排球方面都十分出色
系學業成績加運動既配搭之下,呂中卻冇收
因為呢位同學派位時曾肇添擺好後,姐系話自行入左曾記,導致冇辦法抽呂中

而另一位成績一樣好top,而拉丁舞攞好多獎(包括學界等等)
一心想入曾記,自行1曾記2呂中
大抽獎曾記第一,但最後入呂中.
姐系話呂中系自行已經收左佢.

而前者在小學沒有任何服務(風紀等等)
定還是面試表現?
呂中個標準,我直到自己女女入左都唔知
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

candyhmama 發表於 14-11-22 19:54
我個女有兩個小學同學,一個就讀曾肇添,另一個系呂中
讀曾記那位其實一心鐘意呂中,自行都係呂中行頭
成績系 ...
請問知道兩位同學的操行成績嗎?

candyhmama  大家操行都差唔多 A同A-   發表於 15-1-23 20:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我很欣賞呂中選學生的準則,他們的首要條件絕不是單純為成績而係學生及其家長的個人品格及教養。