用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔14歲到英國升讀Y10適合?
樓主: cartierchan
go

女仔14歲到英國升讀Y10適合? [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

難道你是自己出錢?

回覆 andyng2014 的帖子

個人意見,覺得女比較早成熟,同埋早些獨力

回覆 亮燈 的帖子

總之一句“可憐天下父母心”

引用:回覆+亮燈+的帖子 總之一句“可憐天下父母

原帖由 Sheep006 於 15-01-15 發表
回覆 亮燈 的帖子

總之一句“可憐天下父母心”
冇錯,大家都係為子女好,惟有辛苦D啦!不過其實你地係最叻,老公俾錢,而你地出力,我就唔係,係兩公婆俾錢,一齊出力,所以你地老公叻好多。

回覆:女仔14歲到英國升讀Y10適合

其實仲有補充,如果唔係有AGENT幫手,我跟本冇辦法攪到。好多野都係迫出黎既!攪手續係迫出黎!阿仔獨立左、自理能力好左,又係迫出黎。

回覆 Sheep006 的帖子

我沒有住過,很多資料在網上找,而我太太在英國讀書,但都是10多年前的事,她有一手好手,能去英國任何地方,連當地朋友都佩服她開車技術。
太太沒有工作,主要任務是照顧女兒,女兒開學後一個月,太太就回香港了。

回覆:Sheep006 的帖子

有兩個要供,大家平分

其實孩子的獨立性是培出來的,我女兒小三開始,已要求她自己洗自己貼身的衣服,不能假手他人,清理書枱,出外旅行,行李箱收拾等,日常生活都要自己搞掂,慢慢變成習慣了,只是我們家長放不放手及願不願意讓孩子們做。
好多家長只認為孩子會讀書就可以了,其他差的無所謂,我和太太對孩子的個人自身生活要求好高,從小就培養。

回覆 亮燈 的帖子

你是否用AA?

回覆 brother4 的帖子

明白

回覆 andyng2014 的帖子

完全贊成!個人修养重於成績

引用:回覆+亮燈+的帖子 你是否用AA?

原帖由 Sheep006 於 15-01-15 發表
回覆 亮燈 的帖子

你是否用AA?
係,全中。

引用:回覆+Sheep006+的帖子 我沒有住過,很多資

原帖由 andyng2014 於 15-01-15 發表

我沒有住過,很多資料在網上找,而我太太在英國讀書,但都是10多年前的事,她有一手 ...
所以Andy兄你叻我好多,我兩個要工作至僅僅夠供阿仔去讀書。

亮燈 發表於 15-1-15 16:22
所以Andy兄你叻我好多,我兩個要工作至僅僅夠供阿仔去讀書。
嘩!!!!! 2 位都係爸爸, 真係失覺晒, 你地都好叻呀, 唔好推黎推去啦, 通常係媽媽細心D 會找多D 資料架麻, 你地又出錢又出力又花心機, 好勁呀!

我個女既爸爸你叫佢找下資料佢啋你都傻, 但係你找到資料問佢, 佢又會批評呢樣果樣, 有時都好難做, 大家都係想小朋友好, 但好多時睇野角度同方向會唔同, 邊有咁順攤話乜就乜, 咁先煩呀

andyng2014 發表於 15-1-15 14:56

其實孩子的獨立性是培出來的,我女兒小三開始,已要求她自己洗自己貼身的衣服,不能 ...
好好既管教呀, 我都要向你偷下師先, 咁功課呢? 係咪因為讀IS 所以都唔使點理? 我好想知點先可以令小朋友自動溫習呢........

亮燈 發表於 15-1-15 16:19
係,全中。
但聽聞 AA 只鍾意招呼國內人士同埋本地名校生, 你仔仔係咪名校呀?

123BB  aa係乜野?  發表於 15-1-16 11:45

andyng2014 發表於 15-1-15 14:50

我沒有住過,很多資料在網上找,而我太太在英國讀書,但都是10多年前的事,她有一手 ...
咁你更加唔使煩, 有你太太做嚮導比意見, 事半功倍呀!!

亮燈 發表於 15-1-15 14:37
其實仲有補充,如果唔係有AGENT幫手,我跟本冇辦法攪到。好多野都係迫出黎既!攪手續係迫出黎!阿仔獨立左 ...
查實係咪唔經AGENT 會好煩架呢? 我想自己試下聯絡學校先, 或者咁講, 如果我找到學校先找AGENT 佢會唔會唔SO 我呢?

回覆 amyamy 的帖子

我女兒讀香港一間著名的中學,學業很多。中二讀完去英國了
在小學時,我和太太分工,我負責中文,常識,太太英文和數學,每星期六和她溫書,星期日和她打網球游泳,平時她自己溫習,我們給她的壓力不多。我們較注重女兒的品德,身體健康和閱讀,反而學業是次要。我女兒在信報、明報長期寫稿,她愛看書。
我當年每個星期都要出差,見女兒機會不多,在香港的時候,我再夜回來都會檢查她功課,發現功課錯了,會讓她早晨起來改正。
太太每天都會開車送她,在短短的三十分鐘車程,太太會和她交流,做人和做事的道理,是一種長期的親子互動。

亮燈  勁  發表於 15-1-15 20:08

Sheep006,
你頭像既狗狗係咪你架? 比熊吧? 好靚好得意呀
‹ 上一主題|下一主題