用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔14歲到英國升讀Y10適合?
go

女仔14歲到英國升讀Y10適合? [複製鏈接]

想亞囡出年去英國讀書,但好擔心年齡會太細?
會唔會係一個錯誤決定?

7    0    0    0

回覆:女仔14歲到英國升讀Y10適合

—般家長的疑惑是正常的,不用太擔心,我同孩子講讀得唔開心,隨時可回來,香港免費教育至中六,回來一定有書讀,Y|O是GSCE溫馨期己過,不過香港去學生數一定冇問題的。另英國學校假很多,2至3月又可回來。

回覆 brother4 的帖子

thx!^^

其實好 depend on 小朋友的意願先, 當然最好同小朋友一起去UK visit schools 先再作 final 决定.  再者Year 9 會比較適合, 有一年適應期, 再選擇選科.   Year 10 去就要好快咁 pick up 好多野及適應, 所以 Year 10 先去就有機會辛苦小小.

引用:想亞囡出年去英國讀書,但好擔心年齡會太細?

原帖由 cartierchan 於 14-11-03 發表
想亞囡出年去英國讀書,但好擔心年齡會太細?
會唔會係一個錯誤決定?
如果可以就year 9最好,唔得嘅話我都會揀year 10, 其實都唔係太細,去讀gcse 又可以試清楚自己鍾意咩科,將來al 点揀

Agree with 思樂媽媽
我自己都係year 10 先過去, 真係覺得有D難搞. 所以我會建議Year 9就過, 俾一年時間去學習英文同適應新生活. 同埋可以同D同學熟D, 了解多D點揀科

梁媽媽  同意!  發表於 15-1-15 13:48

引用:Quote:原帖由+cartierchan+於+14-11-03+發

原帖由 tingkit 於 14-11-18 發表
如果可以就year 9最好,唔得嘅話我都會揀year 10, 其實都唔係太細,去讀gcse 又可以試清楚自己鍾意咩科,將 ...
同意

請問14+ 歲(即在香港Form 2 升3時)先去讀Year 9 會太大嗎?

回覆:女仔14歲到英國升讀Y10適合

最重要係孩子既意願,如果佢唔想去,甚至乎抗拒,就唔好強迫佢去。

孩子想去架, 係我唔捨得, 但我又想佢去讀 Year 9, (好矛盾呢 T_T) 所以想拖到最遲先, 等佢又成熟D 自理好D D.........但係見到好多人都係升中2時就去讀 year 9, 我想知其實係咪無限架? 13+ or 14+ 歲先去讀year 9 無所謂既, 係咪咁呢??

做父母的,孩子多少歲去國外讀書都會很捨不得,在身邊再煩都會見到。
孩子去讀Year 9最好,很多家長都談過。
我女兒為例,也Year 9去讀的,是她自己要求的,開始也不太習慣,不是學業上,而是生活上,特別想念家人,經過一些磨洽後,三個後開始投入生活了,快樂地在英倫讀書生活。

引用:孩子想去架,+係我唔捨得,+但我又想佢去讀+Y

原帖由 amyamy 於 15-01-14 發表
孩子想去架, 係我唔捨得, 但我又想佢去讀 Year 9, (好矛盾呢 T_T) 所以想拖到最遲先, 等佢又成熟D 自理好D  ...
佢去到就自然會成熟及自理能力有進步,你一日唔放手,就唔會有成熟既機會。

醒目開學勳章

引用:請問14++歲(即在香港Form+2+升3時)先去讀Ye

請問14+ 歲(即在香港Form 2 升3時)先去讀Year 9 會太大嗎?
我見有些學校寫 "born between September 2002 and August 2003 would start at College in September 2016 in school year 9".

你地都講得好岩, 但做阿媽就緊係會諗得太多, 我知要放手, 在努力學習中呀, hehe.........其實我女仲係小學, 我開始研究都係想自己快d 有心理準備同埋要知道實際要準備d 乜野, 而家一得閒就刨呢度d post, 真係有排學, 好在呢度咁多高人

引用:孩子想去架,+係我唔捨得,+但我又想佢去讀+Y

孩子想去架, 係我唔捨得, 但我又想佢去讀 Year 9, (好矛盾呢 T_T) 所以想拖到最遲先, 等佢又成熟D 自理好D  ...
其實只差一年啫。我老公本來來好反對阿仔去,都係話吾捨得,同我鬧大交。但而家佢會勸身邊朋友比仔女去,話對細路係好事!而且英國學校成日放假,個幾月丶最長三個月又term break 可以見幾個星期。
我個仔係year 10先去,佢問題不大因為讀開國際學校。而且係佢自己year 7/8時話未ready Year 9 過去。但我覺得如果可以,year 9 去係好d。我贊成要比小朋友決定。其實親子關係甚至可能更好,因為小朋友正值青春期,成日見好多衝突。反而見少D會珍惜D。

英國學生比香港早一年入小學,所以14+歲讀Year 10會適合,反而讀Year 9 會比同班同學太少少,當然考慮小朋友要習慣新環境,這樣安排亦沒有問題。

引用:你地都講得好岩,+但做阿媽就緊係會諗得太多

你地都講得好岩, 但做阿媽就緊係會諗得太多, 我知要放手, 在努力學習中呀, hehe.........其實我女仲係小學, ...
你睇多D POST,呢度有好多媽媽初時都好似你咁,一樣咁緊張,唔捨得,但後來都見到子女既成長、自理能力既提高,都好開心、安慰,所以,有機會出國留學,一定要放手比佢去,會有意想不到既收獲。

Ruby1219 發表於 15-1-14 16:59
其實只差一年啫。我老公本來來好反對阿仔去,都係話吾捨得,同我鬧大交。但而家佢會勸身邊朋友比仔女去,話 ...

見少D 真係會感情好D 既, 我都係朝住呢個方向諗架啦~

請問如果想小朋友2018年9月到英國讀Year 9, 咁我應該幾時開始action (找agent, 學校果d, etc) 呀?  

skIII 發表於 15-1-14 17:00
英國學生比香港早一年入小學,所以14+歲讀Year 10會適合,反而讀Year 9 會比同班同學太少少,當然考慮小朋 ...
係wor, 在hk int'l school 都係早一年入小學, 真係stupid 無諗到呢樣, hehe

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-1-14+16:59+其實

見少D 真係會感情好D 既, 我都係朝住呢個方向諗架啦~

請問如果想小朋友2018年9月到英國讀Year 9, 咁我應 ...
普通學校就一年前,如果名校就可能要早兩至三年喇!

‹ 上一主題|下一主題