用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 虛心一問!請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好! ...
樓主: 神筒
go

虛心一問!請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好!

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-11-3+13:2

原帖由 little_yolky 於 14-11-03 發表
以前係民生馬騮頭,幾時改咗培正㗎?

LL222 發表於 14-11-4 13:27
一直都係培正啦

四隻貓 發表於 14-11-4 09:51
我識果幾位培正男生全都是乖巧成熟型, 真係唔多覺得係馬騮頭喎...
馬騮頭其實係唔係好多年前既情況?
...
係二十世紀初...................

4/11/2014 改

真光珠、嶺南牛、培正馬騮頭、培道女仔溫柔柔。不嬲都喺禁講啦!

little_yolky 發表於 14-11-4 09:44
有培正家長表示, 培正學生唔一定係band 1, 但家長就一定係band 1
培中用盡果85%位,所以除非喺培小喺好包尾,都會升到上中學。禁即喺一定有band2生。其實我果個年代d男仔真喺好鬼曳。曳,但唔壞。可能小學嚴d?中學好鬼free~ Maryknoll都好似喺禁,小學嚴,中學free。

Yanamami 發表於 14-11-4 14:17
培中用盡果85%位,所以除非喺培小喺好包尾,都會升到上中學。禁即喺一定有band2生。其實我果個年代d男仔真 ...
我真係好鬼欣賞中學校長(定副校長呢?)話, 佢哋唔會驚收到band 3既學生, 因為佢哋自有方法教好佢, 呢份自信同有教無類既精神真係無得彈。

其實, 培中可以只用大抽奬的85%位收培小學生, 自行時收更top既外校生, 但聽聞佢哋自行時會優先取錄培小生, 所以先有成200人入培中既成績。真係好佩服培中既校長。

little_yolky 發表於 14-11-4 14:27
我真係好鬼欣賞中學校長(定副校長呢?)話, 佢哋唔會驚收到band 3既學生, 因為佢哋自有方法教好佢, 呢份自信 ...

而家得6班,我地以前有9班呢!成校哇鬼!不過呢,曳還曳,長大出到社會都有唔同程度既貢獻。而家出曬名既“惜食堂”咪喺紅藍兒女既傑作囉!學校唔止喺傳授知識既地方,仲喺教學生點做個正直既人既地方呢~所謂教好學生,唔一定指教到你入U,但喺教到你做個好人囉。

Yanamami 發表於 14-11-4 14:34
而家得6班,我地以前有9班呢!成校哇鬼!不過呢,曳還曳,長大出到社會都有唔同程度既貢獻。而家出曬名既 ...
可惜我大囡當年以超大B身份考幼稚園衰咗, 小學又唔夠年齡無考, 真係無緣對面不相逢。

little_yolky 發表於 14-11-4 14:39
可惜我大囡當年以超大B身份考幼稚園衰咗, 小學又唔夠年齡無考, 真係無緣對面不相逢。
...
讀边间有时都睇緣份既~

Yanamami 發表於 14-11-4 14:44
讀边间有时都睇緣份既~
緣呀緣 如何解釋緣
是偶遇 還是個十世冤

引用:不是用家,+但感覺上培正校風樸實,+CKY+有

原帖由 GreenMaDad 於 14-11-04 發表
不是用家, 但感覺上培正校風樸實, CKY 有點"中產到過左籠", 識兩朋友要買大約$14,000樂器(2nd instrumen ...
其實睇人咋。朋友幫個仔用左300蚊買二手小提琴上cky既樂器課,老師冇問題,個仔仲因為成日有練琴,經常收到老師比既貼紙。

如果cky選了小提琴给小朋友,那小朋友好好彩了,就算新的小提琴也是$500-800。我識的小孩被派了trombone.....

引用:Quote:LL222+發表於+14-11-4+13:27+以前係

原帖由 little_yolky 於 14-11-04 發表
一直都係培正啦
係個培道女生N年前同我講民生馬騮頭,可能近十年輸了給培正。

little_yolky  二十世紀初已經係培正了   發表於 14-11-5 08:53

引用:Quote:GreenMaDad+發表於+14-11-4+10:53+不

原帖由 AgapePa 於 14-11-04 發表
培正學音樂都唔輕鬆, 學鋼琴, 又必須要學埋打鼓, 買完鋼琴, 又要買鼓, 學兩樣樂器, 學費都唔小
...
你錯了,你是説宣道?培正冇要求学樂器。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-11-04+發

原帖由 LL222 於 14-11-04 發表
係個培道女生N年前同我講民生馬騮頭,可能近十年輸了給培正。
一直都是培正。

馬騮一定系cky最多,每日返學總有幾隻系左近。

crispin  haha~  發表於 14-11-5 11:03
LL222    發表於 14-11-5 10:19

培正注重成績,不過功課唔算多,亞女今年升上小三,除了小一時我會跟功課默書測驗考試之外,小二已開始放手,我今年完全唔駛跟啦,好輕鬆自在。
家長駛唔駛跟功課,主要看如何培養小朋友習慣,而不是看讀哪一間學校。雖然所謂的持續性評估(例如上課表現、功課、project、默書、測驗等)重要,不過總結性評估也很重要,可作一個階段學習情況的檢視,也能促進孩子作一次鞏固溫習。兩者均重要的,作用也有所不同,最好不要互相否定或排斥,甚或只偏向一個極端。

回覆 morningsun 的帖子

morningsun 發表於 14-11-5 12:28
回覆 morningsun 的帖子

雖然所謂的持續性評估(例如上課表現、功課、project、默書、測驗等)重要, ...
請問培小英文程度如何?