用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 虛心一問!請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好! ...
go

虛心一問!請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好!

請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好?
Thank you!

好吾同的兩間學校,好睇家長要求。

回覆:Jane1983 的帖子

其實培正好近屋企,但我覺得我個仔比較坐唔定讀書嗰類,所以比較難揀!

兩間學校徹徹底底是不同學校,樓主應該起碼細心看看它們的網頁,再問一些獨特的問題,你出這條問題,人家真的不知點回你。

回覆:虛心一問!請問培正小學&蔡繼有學校,邊間比較好!

兩個世界

minikoala  絕對同意﹗  發表於 14-11-3 11:33

回覆:ajfamily 的帖子

謝謝!

培正甘小位,一定收你?

little_yolky  可能係培幼呢。  發表於 14-11-3 13:20

嘩!完全兩個世界,代表兩套好唔同既價值觀.樓主真係要諗諗想小朋友行條點樣既教育路

Pc and ur welcome!

培正學生比較活潑, 有馬騮頭之稱

蔡繼有學校

都係個句, 搵學校係搵間最合適小朋友, 或者最合適家庭的, 不是最好的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實小朋友, 尤其男仔, 在家多數都唔會坐定定, 但當返學面對老師, 點都會定下來上課的, 所以"坐唔定" 唔應該係選校的主要考慮點。

556699 發表於 14-11-3 10:01
其實小朋友, 尤其男仔, 在家多數都唔會坐定定, 但當返學面對老師, 點都會定下來上課的, 所以"坐唔定" 唔應 ...
講得好啱...

我仲以為培正係乖乖仔學校,坐定定讀書添!

引用:其實小朋友,+尤其男仔,+在家多數都唔會坐定

原帖由 556699 於 14-11-03 發表
其實小朋友, 尤其男仔, 在家多數都唔會坐定定, 但當返學面對老師, 點都會定下來上課的, 所以"坐唔定" 唔應 ...
咁又係!

無得比較~  

但入 CKY 就預咗日後會一路行 IB 條路

引用:無得比較~++但入+CKY+就預咗日後會一路行+I

原帖由 Taloon 於 14-11-03 發表
無得比較~  

但入 CKY 就預咗日後會一路行 IB 條路
行IB,係咪去外地升學真係比較好啲呢?

神筒 發表於 14-11-3 11:43
行IB,係咪去外地升學真係比較好啲呢?

有說:用IB成績入大學,唔跟JUPUS條隊,無咁多限制,易d
你爬下文,自己判斷

隨遇而安

crispin 發表於 14-11-3 11:51
有說:用IB成績入大學,唔跟JUPUS條隊,無咁多限制,易d你爬下文,自己判斷
...
IB同JUPAS一定係分開2條隊, JUPAS每年有清楚既學額, IB每校每科收生限額不一, 而整體學額係遠較JUPAS既大學學額少(平均只有約JUPAS既1/4)

而且唔好忘記, IB入大學, 係要同全世界有IB學歷, 或其它專上資格而想申請入香港既大學既人爭 (強國人主要係經呢個途徑), 人數和機會率更難估計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。