用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 抱歉, 請讓我呻下...
樓主: icemanh
go

抱歉, 請讓我呻下...

TommyGirl 發表於 15-3-12 13:13
我認同,啟基自從莫校長退休後一直慢慢在轉變.......爛船都有三分釘, 對比外邊的小學, 或許仍是有関愛的小 ...
阿仔由小一到小五都能在校完成功課,只有間中一兩天例外;但去年六年級陳校長上任後,功課似乎多了,會需要在家完成。不知學校方針有無改變,只知道陳校長已很少提’五心教育’。雖然阿仔已畢業,但他小學的愉快學習生活,沒有承受太大壓力的童年,累積了的正能量,足以讓他面對中學的挑戰。希望啟基不會隨波逐流,能夠繼續成為小孩子的學習樂園,培養出健康、快樂和自信的孩子。

功課真的深了, 但開心愉快是真的, 功課量唔算多, 就算返家1個小時內一定完成

回覆:JHsbb 的帖子

最近看阿仔測驗卷、oral exam requirement 真的俾阿囡年代多了!中文多了unseen…真的好懷念莫校長!!

sosokel    發表於 15-3-14 11:39

NurseSally 發表於 15-3-12 21:23
最近看阿仔測驗卷、oral exam requirement 真的俾阿囡年代多了!中文多了unseen…真的好懷念莫校長!!

...
今年校監請了中英顧問各一, 即刻深晒, 小一 ENG ORAL(今次), 有看圖答題, 舊年哥哥都未有

回覆:JHsbb 的帖子

中文轉深嘅課本,我囝P5, 我晚晚攪盡腦汁教佢做自讀篇章但都係錯,無形剝奪了親子時間,阿囝連玩下波、睇下卡通片時間都冇!好似同其他學校分別不大!!

NurseSally 發表於 15-3-13 20:48
中文轉深嘅課本,我囝P5, 我晚晚攪盡腦汁教佢做自讀篇章但都係錯,無形剝奪了親子時間,阿囝連玩下波、睇下 ...
我家2個仍然可以差不多做晒功課返家, 所以仍然有時間玩, 佢地仲係1,2年級所以好D, 我估去到3年級我死定了, 教死......

引用:Quote:NurseSally+發表於+15-3-13+20:48+中

原帖由 JHsbb 於 15-03-14 發表
我家2個仍然可以差不多做晒功課返家, 所以仍然有時間玩, 佢地仲係1,2年級所以好D, 我估去到3年級我死定了,  ...
應該都會比而家辛苦!