用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 抱歉, 請讓我呻下...
樓主: icemanh
go

抱歉, 請讓我呻下... [複製鏈接]

雖然校長滿面笑容我不能夠肯定佢係咪有愛心, 但面試時見到D校工的確好親切, 老師亦好有耐性解答問題~~只是喺陳校長的領導下, 學校制度的確有所改變亦不能否定, 而呢種改變希望同莫校長當年的教學理想不要有太大出入就好了!

回覆 sze0203 的帖子

陳校長之前做嶺小校長,
而嶺小都係主張愉快學習,
我諗應該唔會有太大改變卦?

想請問下其實有無家長會擔心啟基太happy, 到6年後考中學會有困難呢!?

shanshan16 發表於 14-11-6 15:17
回覆 sze0203 的帖子

陳校長之前做嶺小校長,
真心希望啓基繼續保持愉快教育概念, 現在香港的小學買少見少了!

啓基愉快學習係少功課, 多讚賞, 到小五小六亦會增加功課能應因呈分而喺課程上亦會緊張,只是喺初小時間仍能保持學生的童真及過早催谷的愉快學習環境!

chloeman0415 發表於 14-11-6 15:36
想請問下其實有無家長會擔心啟基太happy, 到6年後考中學會有困難呢!?
我本人唔擔心, 6年後的事, 跟本無人會知自己仔女到時如何, 點解唔比個開開心心的小學生活佢地, 係人生有個美好回憶, 反而比佢地多空間思考更好, 好過日日追功課, 個腦都實晒, 玩都無得玩, 做完功課仲要溫書, 跟住瞓覺......等同於大人日日返工係咁OT(學生追功課), 自己都唔開心啦, 你自己都想打份工輕輕鬆鬆, 係咪?

我同仔女食飯時, 可以輕輕鬆鬆傾吓學校D趣時, 老師教過O既野, 一齊討論, 有時又做吓小實驗, 我覺得好溫馨

阿仔話佢由小一到小四都係Hea住讀,小五至小六就出多少少力去讀,這六年真係好愉快地度過。今年中一開始多咗功課,真係無時間玩。累積六年愉快的正能量,點都好過由小一就開始覺得讀書是痛苦的。但如果自問是怪獸家長,啟基的理念就唔啱你哋啦。

sosokel 發表於 14-11-7 15:14
阿仔話佢由小一到小四都係Hea住讀,小五至小六就出多少少力去讀,這六年真係好愉快地度過。今年中一開始多 ...
非常同意

回覆:JHsbb 的帖子

我囝啟基小五,小四上年陳校長已開始改革,英文卷深左!功課而家多到嘔!至於大囡是剛從啟基升上中一,考完3月呈分就hea 到7月放榜,去了心儀中學葵青band1A, 但幾個月都係曰排夜排畢業礼,老師幾個月都吾教下dF1 常用vocab, 我对而家學校所謂'愉快教學'吾認同加上認為學校小六後期的支援不足!

NurseSally 發表於 14-11-7 22:33
我囝啟基小五,小四上年陳校長已開始改革,英文卷深左!功課而家多到嘔!至於大囡是剛從啟基升上中一,考完 ...
我都認同深左, 因為仔舊年小一, 女今年小一, 今年睇返小一已經比去年深....

可能初小吧, 小二到目前為止我仔都係好得閒.....

所以我仍然感受到小一小二係愉快學習

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-11-7+22:33+我

原帖由 JHsbb 於 14-11-08 發表
我都認同深左, 因為仔舊年小一, 女今年小一, 今年睇返小一已經比去年深....

可能初小吧, 小二到目前為止我 ...
小三就會完全吾同,我仔小四後一放學就不停做功課,初時莫校長常提倡嘅8:30就瞓學基本係冇可能架!此只限於醒醒目目,快手快腳嘅小朋友!而家仲換佐本深的中文書,一書幾册!日日老師俾閱讀理解功課,真係有好有吾好!我諗學校都係要追逃貼外出學校程度!因係私小,而且中一派位無論津校或直資名校大有人在!

回覆:NurseSally 的帖子

如學校環境仍充滿愛和關懷,課程深d係好事,對我而言如學校安排多一,兩科用英文教,加d外語老師,直頭good good good! 考到 band 1A 中學,又唔駛花6年力谷,恭喜!

NurseSally 發表於 14-11-8 08:43
小三就會完全吾同,我仔小四後一放學就不停做功課,初時莫校長常提倡嘅8:30就瞓學基本係冇可能架!此只限於 ...
多謝提醒

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-11-8+08:43+小

多謝提醒
吾洗客氣!

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-11-7+22:33+我

可能初小吧, 小二到目前為止我 ...
請問8月份是否要返足一個整月?

引用:如學校環境仍充滿愛和關懷,課程深d係好事

原帖由 gladtwma 於 14-11-08 發表
如學校環境仍充滿愛和關懷,課程深d係好事,對我而言如學校安排多一,兩科用英文教,加d外語老師,直頭good ...
係!關愛氣氛依然濃厚!前天囡囡回母校探老師,前班主任給她很多鼓勵!

amui246 發表於 14-11-8 11:59
請問8月份是否要返足一個整月?
8月唔駛返學的, 7月返約一半

引用:Quote:amui246+發表於+14-11-8+11:59+請問8

Thanks! 因為見啓基個website寫8月份會過數,所以以為8月開學。

引用:Quote:amui246+發表於+14-11-8+11:59+請問8

Thanks! 因為見啓基個website寫8月份會過數,所以以為8月開學。

還未收到通知信,打電話比校務處,她說月尾之前會收到,很緊張

今日收到信啦...
見到第二個人的POST話有信, 立即飛去信箱開...
見到封信, 好緊張好震..開極都開唔到封信..
搵極都搵唔到結果?....原來係中間....收左佢....太估唔到...太開心...唔識點樣形容果種開心.

多謝大家...仔仔都好開心...第一時間講左俾媽媽知.

對唔住, 有D言無論次....太開心...
‹ 上一主題|下一主題