用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 抱歉, 請讓我呻下...
go

抱歉, 請讓我呻下... [複製鏈接]

好不容易入到 2in. 仔仔本來正正常常, 但果日唔知食錯乜野藥, 入到去係咁兩頭望, 對手係咁係檯底郁, 我摸極佢都唔聽. 答野又無自信, 又細聲, 答到唔知去邊. 臨走先大聲問老師可唔可以四處行下參觀, 老師講全日最大聲呢句...唉...

我地真係好心儀啟基, 由佢K1我已經開始去簡介會, 由莫校長聽到陳校長, 我始終都認同五心同六育方針 (抱歉, 呢三年成日聽, 已經入晒腦).  我仲將公司搬到去界限街廿幾號果邊, 諗住方便帶佢返學, 中午可以幫手做義工, 佢放學我可以自己接...

為左個2IN, 仲去左買套萬幾銀西裝...平時見鬼佬客CASUAL WEAR 多, 總覺得就咁著唔夠莊重同誠意...

返出黎我笑到笑唔出, 雖然好嬲仔仔個表現, 佢只要坐定定就OK都唔肯...唉...但我更唔開心係做老豆好似乜都做唔到了...最終我無鬧佢一句, 只係抱住佢講, 對唔住, 爸爸真係唔知可以再點做.

佢英華已經去到2IN, IN左未知結果. 但結果係點其實唔重, 因為我真係想佢入啟基, 有個愉快的校園成長. 其實佢自己都講想入啟基, 因為老師好溫柔.

我為左佢已經成2個幾月無返公司陪住佢, 都係靠個拍擋頂住.

雖然未知結果, 但我個心真係沉晒, 怕抱住希望仲會更失望....求位筆試, 好長的折磨...

抱歉要你地睇我係度呻...
   2    0    0    0

回覆:icemanh 的帖子

你的誠意,學校一定會感受到和明白的,加油

回覆:抱歉, 請讓我呻下...

試下每月寫一封求位信,誠意搭夠,應該有用。啟基唔算好熱門的學校,一定有人放位,尤其明年六月後

回覆 icemanh 的帖子

Don't give up, the school not only emphasizes on your child's performance just in that 10-15 mins interview time.  You still have chances!!  Add oil!

呢篇野似打手文多d,樓主係啟基度做?

回覆:icemanh 的帖子

放心,Second in 主要係睇父母嘅誠意同埋是否應同佢哋教育理念,小朋友𠴱part, 第一論已經揀咗😬

引用:放心,Second+in+主要係睇父母嘅誠意同埋是

原帖由 魅影 於 14-11-03 發表
放心,Second in 主要係睇父母嘅誠意同埋是否應同佢哋教育理念,小朋友𠴱part, 第一論已經揀咗&#128 ...
但老師都問左小朋友好多問題喎,係咪應該都會計分既呢?

shanshan16 發表於 14-11-3 18:43
但老師都問左小朋友好多問題喎,係咪應該都會計分既呢?
最擔心就係佢會計埋, 我都唔知佢點解果日係咁...

Thanks Juliaqq, Isaac76mom, Bobo_wong.  心情冷靜返後, 都無法要接受現實. 唯有等月底之後再寫信.

雖然無話見得好一定收, 但佢果日個狀態, 我係老師都扣份...

引用:Thanks+Juliaqq,+Isaac76mom,+Bobo_wong.++

原帖由 icemanh 於 14-11-04 發表
Thanks Juliaqq, Isaac76mom, Bobo_wong.  心情冷靜返後, 都無法要接受現實. 唯有等月底之後再寫信.

雖然 ...
平常心吧!

引用:Quote:shanshan16+發表於+14-11-3+18:43+但

原帖由 icemanh 於 14-11-04 發表
最擔心就係佢會計埋, 我都唔知佢點解果日係咁...
小朋友緊張就可能會反常
人之常情

引用:放心,Second+in+主要係睇父母嘅誠意同埋是

原帖由 魅影 於 14-11-03 發表
放心,Second in 主要係睇父母嘅誠意同埋是否應同佢哋教育理念,小朋友𠴱part, 第一論已經揀咗&#128 ...
想問吓2nd in 會否分批call 呢?
我仲未收到所謂備取生(即reject)信

送支強心針比大家^^
話說今年小一入學,有位朋友仔一開波就係後備生,連2IN的機會都無;派位成績唔理想,喺派位前已向啓基寫求位信,結果七月有機會安排2IN。

果位朋友仔頗有性格:成個面試過程處於”完全不合作運動”,甚至校長問佢鐘唔鐘意啓基,佢一口就拒絕答唔鐘意;校長再問佢:咁你想讀邊間?佢真心答左校長另一間學校的名稱,跟住就咁走左出課室(型爆)。佢父母都好傷心,不過過左兩日竟然收到啓基OFFER~~(申報:呢位朋友仔喺某方面的運動才能好,數學亦好,有參加多種課外活動)。雖然到最後呢位朋友仔叩門成功無讀啓基,但再一次證明父母的誠意同埋日常努力都好重要!未到最後大家都唔好放棄^^

首輪2IN應該完滿結束,後備生的信跟據以往經驗會陸續寄出,有遲有早收到

今日打去問 佢話second in結果會呢幾日寄信 如果14/11都仲未收到 可以打去學校check

引用:今日打去問+佢話second+in結果會呢幾日寄信

我收到嗰封信係reiect letter呢!

回覆 toutou1024 的帖子

REJECT??  措詞係點架?  備取生都不是?請問你有冇2nd in ?

隔離"小一選校" 開左題目傾緊, 信係寫:未獲取錄~~
即係證明, 莫校長離任後,好多野都跟據陳校長上任而變更~~上年陳校長第一年到就咩都唔改住~~而且莫校長的處事作風一直係有愛心,留一線讓家長及學生不會受到直接衝擊。。。點知新官上任就轉了制度囉~~

再就今年的第一輪簡介會講解國教問題,再喺上個月的佔中話題上的教學方法問題。。。究竟啓基日後會變成怎樣的教學方針呢??@@

回覆:sze0203 的帖子

2nd in 當日,我地in 到7點幾先走得,離開時學校都差唔多熄哂燈啦。咁啱見到陳校長,正笑容滿面向校工道謝,話攪到佢咁夜先收工,又話唔好意思又話唔該哂咁,學校仍然充滿愛心呀

Juliaqq    發表於 14-11-6 17:39
‹ 上一主題|下一主題