用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想摶抽獎,又想有直資兩手準備,點部署? ...
go

想摶抽獎,又想有直資兩手準備,點部署?

油尖旺男,b1b,無特異功能,心儀九華,想搵直資做back up,應點部署?現階段申謮,又怕咁好彩收左唔讀(因想抽獎),它日無得食回頭草,而家唔申請,又怕到時想叩門因為無交過表所以唔叩得,好矛盾。

神校直資我不高攀,b1b/c直資又覺得不如讀官津,呢區大把選擇,我咁諗對嗎?但完全唔報直資覺得無安全感(好似唔盡力咁,而且都想利用直資練習interview,雖然1b成績未必有得in),報又唔知報邊d先可以避開上段指既矛盾。

指請點

王家爸爸    發表於 14-11-1 22:12
elbar  想摶抽獎,又想有直資兩手準備   發表於 14-11-1 14:09

回覆:想摶抽獎,又想有直資兩手準備,點部署?

你是31區嗎?

報直資要放棄抽獎,比我就唔會,除非神校!

而家好似全部直資都要放棄抽獎,乜有直資or 私校可以唔洗放棄咩?

回覆:想摶抽獎,又想有直資兩手準備,點部署?

個人意見:如果是這兩年升中的,油尖旺band 1 (一定要是band 1)男仔,如果九華和聖芳濟是你滿意的學校,就唔使攪直資back-up 呢樣嘢。報幾間直資練練interview 都好,或者報神校直資見識下也好。但最實際是考好呈分試,保持住是穩陣的band 1 學生,需知男仔考試幾飄忽,D 女同學又會生性突然標上來,跌咗去band 1c 就會擔心變邊緣人,那樣在油尖旺大抽獎就會好凶險。

TwinWong  agree  發表於 14-11-2 00:31
719117  agree  發表於 14-11-1 13:47

回覆 mrsjacky 的帖子

在另外一個post已答了你,李國寶第二round是可以收了仍去大抽獎的。

不過,你仔是band 1b, 你自己都分析過油尖旺區男仔大把band 1 位啦,唔使驚!
唔報神校,可報英華,人人有得in,俾個仔去熱下身都好,如果甘好彩,人地收先再作打算。

樓主專心同仔仔考好呢兩次呈分試仲實際d啦!

TwinWong    發表於 14-11-2 00:32
王家爸爸    發表於 14-11-1 22:13
719117  agree  發表於 14-11-1 13:47
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

If your target is WYK, then SFXC should be a decent back up at Central Allocation stage. All Band 1 boys in YTM should be guaranteed a place from either school if you choose WYK as first choice and SFXC as second.

回覆 KikiDaddy 的帖子

老師話吾好第二放聖方濟。其實九華和聖方濟成績差几遠?

考一, 兩間直資攞下面試經驗都唔錯, 正如其他家長所講, 油尖旺band 1男生, 都會入到band 1學校, 真係派得唔好既都係band1尾band2頭既邊緣人, 放榜派得唔好, 去叩一般既直資都好大機會收. 所以唔駛咁驚.  

austism 發表於 14-11-1 10:33
你是31區嗎?

報直資要放棄抽獎,比我就唔會,除非神校!
我地係油尖旺區我都以為唔可以兩者兼有,但原來前輩話李國寶round 2就可以做到back up的作用。
我原意是想透過這post知是否有學校可以reject offer後仍接受叩門,又或者之前沒有申請,但放榜後可叩門。或者應該點部署,邊d考定先,邊d放左榜先再考會好d,可能我表達得唔清楚。

fion6406 發表於 14-11-1 10:52
個人意見:如果是這兩年升中的,油尖旺band 1 (一定要是band 1)男仔,如果九華和聖芳濟是你滿意的學校, ...

好同意,我自己都係咁諗。你講得無錯,一到呈分,個個都好努力,洗牌執位,上次幾乎“奶”野。

gwan 發表於 14-11-1 10:55
回覆 mrsjacky 的帖子

在另外一個post已答了你,李國寶第二round是可以收了仍去大抽獎的。
thanks 資料及分析!!

KikiDaddy 發表於 14-11-1 15:12
If your target is WYK, then SFXC should be a decent back up at Central Allocation stage. All Band 1  ...
這個資料很有安慰作用,謝謝!!

必必 發表於 14-11-1 15:29
考一, 兩間直資攞下面試經驗都唔錯, 正如其他家長所講, 油尖旺band 1男生, 都會入到band 1學校, 真係派得唔 ...

thanks! 我自己都唔想攪咁多,兩間係幾好,其餘專心讀書,得閒relex下。

chrischeung 發表於 14-11-1 15:28

老師話吾好第二放聖方濟。其實九華和聖方濟成績差几遠? ..
我估成績不是差太遠(錯請指正),以前我唔諗九華,但到呢個時刻,我唔知點解反而將成績放後左,九華既自學風氣,係我栽培小朋友既同一方向,小學比唔到,我希望中學有呢個空間。

mrsjacky 發表於 14-11-1 09:47
油尖旺男,b1b,無特異功能,心儀九華,想搵直資做back up,應點部署?現階段申謮,又怕咁好彩收左唔讀(因想 ...
無需自找煩惱, 一心向大抽獎進發, 一D都唔洗擔心

引用:回覆+KikiDaddy+的帖子 老師話吾好第二放

原帖由 chrischeung 於 14-11-01 發表

老師話吾好第二放聖方濟。其實九華和聖方濟成績差几遠? ...
應該可以WYK 第一,SFX 第二喎,前2年有31網家長咁入SFX.

引用:Quote:chrischeung+發表於+14-11-1+15:28+

原帖由 mrsjacky 於 14-11-01 發表
我估成績不是差太遠(錯請指正),以前我唔諗九華,但到呢個時刻,我唔知點解反而將成績放後左,九華既自學風 ...
係我心目中,WYK and SFX 都係好學校,我外甥讀SFX,而我朋友個仔讀WYK, 所以我成日聽佢地講學校d嘢,入到這2間係非常ok的!

之前我對九華口碑真係麻麻,但係原來只是傳言,直至朋友仔仔入讀,才知學校真係好有心教學的,唔會give up 成績差少少嘅學生, 這是我十分欣賞耶穌會。九華地方又大,又多活動,對男孩子來說十分吸引。

SFX 吸引我之處係個個week有 Quiz 一個月出一次成績表,十分欣賞同埋SFX d仔好乖的!可惜,校舍比較細。

王家爸爸    發表於 14-11-1 22:14
mrsjacky  謝謝分享!  發表於 14-11-1 18:41

回覆 chrischeung 的帖子

There is not much difference between the overall DSE results and university admission rate between WYK and SFXC in the past few years. Having said that, WYK has more elite students while SFXC is more average and less extreme. In terms of DSE subjects, WYK's English is much better than SFXC while SFXC performs better in Maths.
Since most of the boys in YTM will put WYK as their first choice, some Band 2 students have been admitted to SFXC through Central Allocation stages for the past few years. Therefore, you should be guaranteed a place at SFXC if you are really a Band 1 student and have put SFXC in Part B of the Central Allocation.

This strategy (WYK 1 and SFXC 2) is risky if your boy is a borderline case. Most of the schools in YTM are either Band 1 or Band 3 and there are very few Band 2 schools. If you are a Band 2 student and adopt this strategy, you have a great risk to be allocated a Band 3 schools if you can't get a place in SFXC.

Therefore, the teacher's advice does make sense.

引用:回覆+KikiDaddy+的帖子老師話吾好第二放

原帖由 chrischeung 於 14-11-01 發表

老師話吾好第二放聖方濟。其實九華和聖方濟成績差几遠? ...

希望你唔好介意……,我陰謀論,聖家爸爸網友個case 令我覺得若老師叫你用一個唔係band 1 生的策略去填表時(即無端端好保守),可能代表你個小朋友有機會唔係band 1 生。至於你幾有信心自己小朋友係唔係band 1就真係自己至知。聖芳濟放乙二都派到:兩年前放榜日有線電視影住一個喊爆的男仔,佢正是九華派唔到派去聖芳濟,要佢爸爸安慰佢。

引用:Quote:austism+發表於+14-11-1+10:33+你是3

原帖由 mrsjacky 於 14-11-01 發表
我地係油尖旺區我都以為唔可以兩者兼有,但原來前輩話李國寶round 2就可以做到back up的作用。
我原意是想 ...
唔嫌遠, 般咸道St. Paul boys 可以放榜後叩門,唔使之前報過。