用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得那間小學學術最强?
樓主: bbflashcard
go

大家覺得那間小學學術最强? [複製鏈接]

引用:Quote:supermmsuper+發表於+14-11-1+20:53+

原帖由 bbflashcard 於 14-11-02 發表
本以為SFA主要做卷叻,presentation 未必叻。但在等亞仔面試時,見到很多小學生用英文、普通話主動向人介紹 ...
SFA 學術強。有幼稚園同學仔讀依間小一,老師會根據時間表進度教書, 唔會就學生,如果學生跟唔上就為由自己勤力d.

回覆:大家覺得那間小學學術最强?

如果小朋友叻,就無需谷課程啦。

回覆:emily21921 的帖子

補充:比多點時間看課外書會學到更多

引用:Quote:supermmsuper+發表於+14-11-1+20:53+

本以為SFA主要做卷叻,presentation 未必叻。但在等亞仔面試時,見到很多小學生用英文、普通話主動向人介紹 ...
贊成!佢哋啲英普比我好好多!

學術強,係指教學有導,定功課谷先??

因坊間有啲唔係所謂神校,又無直上中學,但谷到

純討論,勿介意。如果以英文 presentation 來說,TSL open day 所見的,比SFA 好好多。

bbflashcard 發表於 14-11-2 01:18
段估老師唔會揀d文靜怕羞出來見人掛,如compare 幾年前的舊文,這方面的確有進步,但是是因為家長還是學校就不知了。

回覆:kinder.bb 的帖子

昨天和個家長傾計,他女兒SFA,每晚做功課做到11:30。小三了另一間,不過都要做到九點半。但佢撘車花了點時間。

lamlamfei 發表於 14-11-2 09:46
純討論,勿介意。如果以英文 presentation 來說,TSL open day 所見的,比SFA 好好多。

...
TSL的英文presentation當然不容置疑啦!

引用:KTS+越來越深 +

原帖由 bubuG 於 14-11-01 發表
KTS 越來越深
點解呢?

回覆 Olympian 的帖子

講真,家長如果有花半或一小時跟仔女功課,不可能做到咁夜的。如果真的跟也不想跟,那便不要讀六神....   但我想BK父母都是為仔女好而有要求的。人的腦有很大潛能,吾好小看你仔女,谷下放下谷下放下,其實work

如果吾work,升中男會有 18九華8星展嗎

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/ ... 2013_sec-result.pdf

引用:Quote:原帖由+bbflashcard+於+14-11-02+發

原帖由 lamlamfei 於 14-11-02 發表

...
Agree.

Olympian 發表於 14-11-2 10:36
我作天和個家長傾計,他女兒SFA,每晚做功課做到11:30。小三了另一間,不過都要做到九點半。但佢撘車花 ...
我都見過一個,可能因為住得遠和又繼續eca, 返了幾個月便變了panda.

supermmsuper 發表於 14-11-2 12:38

講真,家長如果有花半或一小時跟仔女功課,不可能做到咁夜的。如果真的跟也不想跟, ...
我又遇過另一個,真的谷下谷下谷入左sfa, 仲有其他直g offers.

我覺得係每個小朋友對功課既態度問題。我小朋友而家係P2,從未試過要做到10點之後,因為佢9點半就要瞓覺,所以食飯前就要做完功課。

回覆:ricchlosc 的帖子

咁我真係唔知佢點解,有幾會再問下佢,不過佢了另一間都是唔錯的私小。

引用:在没有中學的私校、直資小學裏,大家覺得那

原帖由 bbflashcard 於 14-10-31 發表
在没有中學的私校、直資小學裏,大家覺得那間小學的學術最強(純學術考慮)?  SFA, APS, 九龍塘,其他? ...
除呢6間,仲有德雅!直屬中學是女校,男仔無份!

我想問下, "學術強"又代表了甚麼?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

This will have a direct impact on TSA and Pre S1 results of the school, which will determine the number of its band 1 students and its students' overall rankings. The school's secondary school place allocation result will be affected accordingly.
‹ 上一主題|下一主題