用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若哥哥reject某幼稚園offer, 將來會否影響弟妹考同一個 ...
go

若哥哥reject某幼稚園offer, 將來會否影響弟妹考同一個幼稚園?

學校會blacklist 嗎?

回覆:若哥哥reject某幼稚園offer, 將來會否影響弟妹考同一個幼稚園

你想太多了吧!

回覆:若哥哥reject某幼稚園offer, 將來會否影響弟妹考同一個幼稚園?

哥哥根本冇讀到,甘學校點會知弟妹apply 呢

ozduckie 發表於 14-10-31 16:11
哥哥根本冇讀到,甘學校點會知弟妹apply 呢

Some application forms ask the name of sibilings

cpc608  退學有影響,無讀過就沒關係   發表於 14-11-6 23:21

回覆:若哥哥reject某幼稚園offer, 將來會否影響弟妹考同一個幼稚園?

They won't bother to check.... Esp for those famous one with few thousands applicants per year

你覺得學校有無咁無聊去check?
KV/SC 嗰類大校,年年有起碼5-6千人報,佢要將咁多個人資料入哂電腦?!仲要search返d 兄姐名?
咪玩啦!

btw, 我家老大當年有呢兩間其中一間AM offer,無去註冊,老二兩年後亦有pm offer
隨遇而安

引用:學校會blacklist+嗎?

原帖由 mamath 於 14-10-31 發表
學校會blacklist 嗎?
唔會,試過,兩個小朋友都收,最後兩個都冇讀呢間的學校,間學校好好,只係佢哋有更好既offer

回覆:mamath 的帖子

reject問題應該不大,但聽過有小朋友讀完k1轉模,之後弟妹冇面試機會

引用:reject問題應該不大,但聽過有小朋友讀完k1

原帖由 Potato001 於 14-11-01 發表
reject問題應該不大,但聽過有小朋友讀完k1轉模,之後弟妹冇面試機會
Thx

我都試過舊年reject左pn offer,但今年再考k1,會否blacklist?再考係因為搬屋,上年覺得太遠

引用:我都試過舊年reject左pn+offer,但今年再考k

原帖由 Katherinee 於 14-11-01 發表
我都試過舊年reject左pn offer,但今年再考k1,會否blacklist?再考係因為搬屋,上年覺得太遠

...
for reject offer case, 學校唔會咁得閒 blacklist 你 la

大校應該唔記得.無問題
昨日一個小分享,
一個男仔IN K1, 之前家姐讀完N班轉校.
昨日 IN時撞到校長有D 尷尬.

最終男仔無收, 係唔想收左佢讀一年轉頭又轉.
又再收生.

我知嘅例子都係哥哥讀pn後轉校,細佬唔收(定直頭冇得in)

好多幼稚園份申請表都寫明完左收生程序就會將其餘資料銷毀, 相信學校都冇必要儲存咁多紀錄,亦都唔會浪費時間去查你之前有冇放棄過學位囉...

回覆 mamath 的帖子

Reject offer 應該不會,但哥哥如果係退學就應該會

引用:大校應該唔記得.無問題+昨日一個小分享,+一

原帖由 crystal媽咪 於 14-11-02 發表
大校應該唔記得.無問題
昨日一個小分享,
一個男仔IN K1, 之前家姐讀完N班轉校.
我个女都係讀番亞仔n班幼稚園,个个老师都知佢係妹妹,问番哥哥點!

亞仔都係K1轉走的!因搬屋近屋企