用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 MORI LISA INTERNATIONAL KINDERGARTEN Mori Lisa 柴灣區-英普幼稚園-2歲班-3千尾左右 ...
樓主: Skywallker
go

Mori Lisa 柴灣區-英普幼稚園-2歲班-3千尾左右

同學仔,我都係上午!

引用:應該仲有位,打電話問吓校長啦!

原帖由 Skywallker 於 15-04-21 發表
應該仲有位,打電話問吓校長啦!
昨日去學校參觀,校長好熱情介紹,叫了報名表但是不記得問是否仲有上午班位,5.1去試堂,這裡有媽媽一起嗎

引用:Quote:原帖由+Skywallker+於+15-04-21+發表

原帖由 bbsissi 於 15-04-22 發表
昨日去學校參觀,校長好熱情介紹,叫了報名表但是不記得問是否仲有上午班位,5.1去試堂,這裡有媽媽一起嗎

...
有呀....我1/5都會去試堂呀

引用:同學仔,我都係上午!

原帖由 Skywallker 於 15-04-21 發表
同學仔,我都係上午!

小蛇 發表於 15-4-22 20:36
有呀....我1/5都會去試堂呀
我都會帶阿B去玩!但唔會試堂,因為已經返咗半年playgroup!

引用:Quote:小蛇+發表於+15-4-22+20:36+有呀....

原帖由 Skywallker 於 15-04-22 發表
我都會帶阿B去玩!但唔會試堂,因為已經返咗半年playgroup!
你會繼續pn嗎?我昨天參觀對outdoor playgound很滿意,教室雖小但是空氣十分流通採光也好很滿意,但是看到英文老師是要同時教兩班的,當然也很理解畢竟人少要節約成本,只是目前對他家的教學不太了解所以想看看老師上課水平和採用的方法

bbsissi 發表於 15-4-22 22:08
你會繼續pn嗎?我昨天參觀對outdoor playgound很滿意,教室雖小但是空氣十分流通採光也好很滿意,但是看到 ...

我個女由1歲返playgroup,返咗半年,由見到老師成日喊,到現在見到老師要佢抱,主動請老師及同學食餅及同同學分享玩具,見唔到老師會主動走入班房say hi ! 對於1個歲半小朋友嚟講我覺得已經很好!除了小朋友自己本身之外,老師嘅投入及付出,起到一個十分重要嘅作用,特別是個位老師Ms Lucy,阿女同佢勁friend.

至於教學方法方面我唔係專家,講唔到比妳知Mori Lisa 個D叫咩教學方法,返正妳會去試堂,同可以問吓校長,佢先係專家,咁樣比較客觀D!

我小朋友會讀PN班,基於以上理由,因我認為'萬丈高樓從地起'起碼依一刻我小朋友係Mori Lisa可以好好地發展佢嘅社交能力,我會放在首位,另外學校會用letterland教phonics小朋友同家長會容易掌握D,storybook會用oxford tree,小朋友實鍾意, 中文會教三字經及弟子規,中文故事書會用oxford 生命樹系列,注重小朋友品德,另校長話好注重Drama可以培養小朋友創造能力及語文能力,我自己好like!

引用:Quote:bbsissi+發表於+15-4-22+22:08+你會

原帖由 Skywallker 於 15-04-23 發表
我個女由1歲返playgroup,返咗半年,由見到老師成日喊,到現在見到老師要佢抱,主動請老師及同學食餅及同同學分 ...
我也是看中她不催谷的氛圍,拔苗助長不是好事,但性格和社交能力的培養以及自信才是這個年紀小朋友更需要注重的,多謝你的信息,我唯一困難就是比較遠,在鱡魚涌

bbsissi 發表於 15-4-23 01:14
我也是看中她不催谷的氛圍,拔苗助長不是好事,但性格和社交能力的培養以及自信才是這個年紀小朋友更需要注 ...
地點都係一個好重要的考慮因數,趁開放日依個機會對學校了解多D,睇下識唔識合自己小朋友,希望大家做到同學仔啦!

回覆:Mori Lisa 柴灣區-英普幼稚園-2歲班-3千尾左右

回覆:Mori Lisa 柴灣區-英普幼稚園-2歲班-3千尾左右

我諗一日起碼2/3次, 佢地連playgroup都有排洗時間, 點解有呢個問題?

Cool-G 發表於 15-4-25 23:26
因為較學術學校通常自理較差
真的嗎? 那麼你們覺得邊樣重要d?

校長在簡介會講過,唔會教得好淺,亦唔會好深,我曾經問過K1的家長佢地都有咁嘅睇法,另校長話過,知道讀Mori Lisa的家長都會報讀私小及直資,好清楚知道家長要D乜,佢好強調唔會教到d小朋識字多,但唔知d生字點解同點用.咁教得深有咩用?
返而我喜歡佢有英文作文時間,內容是鼓勵小朋友利用自己在日常生活所遇到的作為題材,當然是比較高年班才開始! 所以我認為小朋友學得深與淺都係睇佢自己能吸收幾多,同父母能比一個咩環境比佢!

另自理能力方面校長校長好注重架,例如佢地打算比D training playgroup 小朋友d姐姐,講比佢地知要注意小朋友的乜野自理能力.

我去完Open day 感覺良好,阿女8月滿一歲會上星期六的playgroup~

引用:Quote:原帖由+Skywallker+於+15-04-21+發表

引用:+本帖最後由+Skywallker+於+15-4-26+19:45+

原帖由 Skywallker 於 15-04-26 發表

校長在簡介會講過,唔會教得好淺,亦唔會好深,我曾經問過K ...
我去完學校開放日,感覺良好,英文教學唔錯,不過唔知普通話點呢!但地方好似細左d,請問你知道學校有安排保姆車嗎?如去西灣河區車費大約幾多?另外校服貴嗎?

回覆 muimui1108 的帖子

剛剛和囡囡去interview n1插班,校長非常nice, 環境乾淨,囡囡不怕陌生人,還拖著校長入課室!星期五就返學了,已經即刻買了校服書包,希望囡囡enjoy校園生活!

學校現在沒有校車,但8月份就開始有

引用:回覆+muimui1108+的帖子 剛剛和囡囡去inte

原帖由 egg.plant 於 15-05-11 發表
回覆 muimui1108 的帖子

剛剛和囡囡去interview n1插班,校長非常nice, 環境乾淨,囡囡不怕陌生人,還拖著 ...
好開心喎,咁快可以返學:)校服書包幾$呀?8月份有校車知唔知幾$?你住邊區?要搭校車嗎?