用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想知中學既 open day 幾時開始?
go

想知中學既 open day 幾時開始?

今年阿仔六年班, 我只係收過一封 open day 學校既通告, 所以想知通知d學校幾時會有 open day?  

醒目開學勳章 王國長老

引用:今年阿仔六年班,+我只係收過一封+open+day+

原帖由 eeyore_fy 於 14-10-29 發表
今年阿仔六年班, 我只係收過一封 open day 學校既通告, 所以想知通知d學校幾時會有 open day?   ...
去學校情報睇睇,再唔係勤力小小,上學校網頁search下,好多都公佈左

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我頭先睇左同打左去幾間都話下個月先公佈....... 但我聽好多人講話已經有好多學校已經攪左? 所以好迷

eeyore_fy 發表於 14-10-29 16:24

我頭先睇左同打左去幾間都話下個月先公佈....... 但我聽好多人講話已經有好多 ...
DBS和SSC已經攪左 Open day.

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸  應該是 admission talks   發表於 14-10-29 21:53

而家興叫做"小六家長升中簡介會" 或者 "升中生活體驗日暨家長諮詢日" 專係 俾小六家長參加, Open Day 好似係for all 家長, 你有可能睇漏左, 或者你想找邊區 同邊間中學, 看其他家長幫下眼

引用:今年阿仔六年班,+我只係收過一封+open+day+

原帖由 eeyore_fy 於 14-10-29 發表
今年阿仔六年班, 我只係收過一封 open day 學校既通告, 所以想知通知d學校幾時會有 open day?   ...
上心儀學校網頁面睇一睇。

CFSS 中一入學簡介會 有二次,還有一次在 11月29日

http://www.cfss.edu.hk/pdf/S1_Briefing%20Session_201516.pdf
CFSS & SSGC

SSGC Admission Information Day 在 12月06日

http://www.ssgc.edu.hk/home.asp?id=calendar
CFSS & SSGC

一定要勤力D揾,無得等,有部分學校已經開始咗。
CFSS & SSGC

引用:Quote:eeyore_fy+發表於+14-10-29+16:24+回

原帖由 王家爸爸 於 14-10-29 發表
DBS和SSC已經攪左 Open day.
DBS於11月9日(星期日)有一年一度Garden Fete,有遊戲、攤位、表演.......之類,有類似open day,可到處參觀,近年DBS更開設有學校歷史博物館,亦可了解該校歷史背景。
而DBS升中簡介會已經於10月25日舉行完結了,但仍可到校索取精美的學校簡介冊本及入學申請報名表,截止交表日於11月25日。

thanks all 我會努力去搵架啦~ 多謝晒!

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... typeid=6&page=2
約略一數, 今年出嘅post都有40個左右, 其實要搵的話, 今時今日有internet已經好容易

thanks

王國會長

eeyore_fy 發表於 14-10-29 16:24

我頭先睇左同打左去幾間都話下個月先公佈....... 但我聽好多人講話已經有好多 ...
直私會早D約10~11月, 官津通常12月, 最好去學校網頁check, 有D 仲可以網上登記.

醒目開學勳章 王國長老

題外話, 我仔P5, 讀龍校(睇佢個樣都無本事跳出去架喇), 尋日我叫我仔溫習(11月中考試), 我去攪學校情報
佢見到我不停睇中學開放日資料, 幾緊張問我: 你唔係唸住同我轉另一間學校下話

我即時嚇佢: 係呀! 你讀成咁, 我要同你搵定另一間呀

瑩瑩老豆 : 我已經揀左d 學校打去問,都係話11月先有,有d我已報左名,唔該晒你!
Charlotte_mom : 你咁嚇佢

醒目開學勳章 王國長老

鬼叫佢無黎認真
本來無唸住架, 佢一邊溫習一邊裝我做野之嘛

引用:題外話,+我仔P5,+讀龍校(睇佢個樣都無本事

回覆:想知中學既 open day 幾時開始?