用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心個網上申請完全唔掂
樓主: Siusammama
go

聖心個網上申請完全唔掂

回覆:聖心個網上申請完全唔掂

剛報完,已經排到 188x

尋日用左幾個鐘都搞唔掂,老公幫忙申請到,唔知係咪lock up 咗個ip address.
回覆的電郵只是確認收到申請,要遲啲先再收到電郵啊。

引用:我個大女係+n+無人士,+父母唔係舊生,+冇宗

原帖由 kittyland06 於 14-10-30 發表
我個大女係 n 無人士, 父母唔係舊生, 冇宗教, 上年 waiting 入咗! 大家加油!  ...
你住邊?

回覆:febe 的帖子

I don't know what's St Paul's teaching style, but shck it's definitely alot more discipline and independent compared to her pn at Victoria. The teaching style is more locally, they have their personal table area and chair (Victoria doesn't have designated seat), they train kids to be more independent as teacher requires them to be more 主動 and having their own responsibility.  I would say Victoria is happier if the kid doesn't like to sit properly and being too disciplined.

回覆:doggy2013 的帖子

灣仔區

回覆:wellmax 的帖子

我寫咗1封去聖心(waiting),3封去坑真(reject)及2封去st Clare's (reject), 全部手抄, 有英有中。

阿女同學有好多住將軍澳區,你地可以睇佢校車路線,都去到好遠。

引用:我個大女係+n+無人士,+父母唔係舊生,+冇宗

原帖由 kittyland06 於 14-10-30 發表
我個大女係 n 無人士, 父母唔係舊生, 冇宗教, 上年 waiting 入咗! 大家加油!  ...
Hi Kitty, 你女女interview 表現如何?學校著重什麼?interview 時有禮貌之類?主動唔怕羞?乖?學術基礎要好?

引用:Quote:YY_2011+發表於+14-10-29+18:24+I+go

原帖由 babykingdomdom 於 14-10-29 發表
會吾會入錯EMAIL ADDRESS / END去左垃圾桶
Thx! called them, received email.

回覆 kittyland06 的帖子

Hi Kitty,

請問邊道可以睇到校車路線呀?? 學校網無WOR . thanks.

回覆:nicoleleelee 的帖子

可以問冠忠,或者我返屋企影比你

回覆:Pigdripy 的帖子

其實佢表現一般,但都叫淡定,有反應。佢啲同學大部份表現成熟,上年冇考學術,係常識比較多。

回覆 kittyland06 的帖子

Thank you Kitty.

引用:灣仔區 +

原帖由 kittyland06 於 14-10-31 發表
灣仔區
唔怪得,住得近有着數

我女現讀 聖心K2, 性格活潑,開朗.   她的同學仔大部份都係 HAPPY BOYS & GIRLS.
雖然此校係傳統學校, 但用活動教學模式.    唔係太多時間坐定定於班房, 因為佢地會分組去上堂.    例如去英文主題房上英文堂, 普通話室上普通話, 畫室上畫班, 音樂室上音樂堂等等.   只有班房才有特定坐位.    已返學1年幾, 好開心, 每日都想返學.   修女 同 老師 非常 有愛心, 悉心栽培小朋友, 令佢地學懂 自理能力, 責任心, 品德修養 同正確價值觀.   

引用:我女現讀+聖心K2,+性格活潑,開朗.+++她的同

原帖由 lawa 於 14-11-02 發表
我女現讀 聖心K2, 性格活潑,開朗.   她的同學仔大部份都係 HAPPY BOYS & GIRLS.
雖然此校係傳統學校, 但用 ...
升唔上聖心小學點好?佢要自行同抽獎都揀佢,如果聖心小學無 offer.... 點好?