用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行兩間,你會進取定保守
樓主: MimiCactus
go

自行兩間,你會進取定保守 [複製鏈接]

引用:Quote:hy2910+發表於+14-10-28+17:30+男仔B

原帖由 王家爸爸 於 14-10-29 發表
過去兩年都有朋友,自行一選皇仁,自行二放棄。甲一選皇仁,甲二和甲三放棄。乙一也選皇仁,都入到。他們都 ...
我.........都想咁選,不過女仔版,比老公話我蠢

引用:Quote:hy2910+發表於+14-10-28+17:30+男仔B

TwinWong 發表於 14-10-29 11:44
体藝都可以搏下 囡囡同學运动特别小小 成绩向中间都入到喎

體藝我暫時個心唔想, 佢有羽毛球, 好似聽聞體藝都好喜歡個仔小學出既學生, 但地區遠, 我貪心少少, 希望因為呢年出生博高一線. 特別男仔. 中學年紀肯讀書應該會進步好快, 我想搵間啱佢又能發展其他方面, 唔想一早定型佢.

austism 發表於 14-10-29 11:57
我.........都想咁選,不過女仔版,比老公話我蠢
有些軒上和軒下學生都咁選,女仔選擇小白菜,男仔選擇皇仁,非君不嫁,非卿不娶。

IloveJJ 發表於 14-10-29 12:03
除咗係band1頭,還有其他優勢嗎?
如果不是兩軒學生,數學要好才有較高的機會。

ha8mo 發表於 14-10-29 13:06
你公子的羽毛球咩料先?
如果好勁或者可以特別考慮

正在試重青階段, 由於遲起步開始受訓練, 所以佢打波好唔穩定, 仲未打出成績, 依家搵左個有經驗教練接手教佢, 唔知會唔會改善佢問題. 如果呢個情況, 有咩好提議?   

thanks for your information!

如果校隊有獎或港少就可博傳統名校, 普通有訓練1C就諗長天,係離TKO太遠,體藝1C 但體育都PRO

回覆 PalFan 的帖子

Sing Yin is the first choice boy school in KT school net. Admission is highly competitive as many Band 1A students in KT will apply.
You can consider KT Maryknoll or SFXC in YTM.

引用:好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又

原帖由 MimiCactus 於 14-10-28 發表
好快就自行交表,適逢沙士年出生,出生率又下降,究竟大家會唔會進取D定保守D? 阿仔是邊緣人,數常摘A,中 ...
位多人小,要進取d.

回覆:Bigtaoc123 的帖子

雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入到。但又擔心 apply 左後,但連interview 機會都無,影響左小朋友自信心。因為朋友女兒就是這類,老師同學們間講論邊個去邊閰in。但朋友女兒好唔開始,因兩間都無。

引用:雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入

原帖由 MimiCactus 於 14-10-30 發表
雖然自行第一階段得四十幾個位,未必可以入到。但又擔心 apply 左後,但連interview 機會都無,影響左小朋 ...
唔開心,無得in.

KikiDaddy 發表於 14-10-29 21:11
回覆 PalFan 的帖子

Sing Yin is the first choice boy school in KT school net. Admission is highly co ...

我住TKO, 小學在黃大仙區band1, 我自己心儀係聖言, 都知道好難入, 因為冇乜優勝地方令聖言取錄,
只係諗沙士仔抽的機會大不大. 博還是唔博, 好令人頭痛.

唔明邊間SFXC? 能否給全名?

KT MARYKNOLL , 我覺得個仔唔係咁合適. TKS!

elbar  TKO和黃大仙應冇聖言   發表於 14-10-30 11:27
KikiDaddy  http://www.sfxc.edu.hk  發表於 14-10-30 10:41

dubbies 發表於 14-10-29 16:29
如果校隊有獎或港少就可博傳統名校, 普通有訓練1C就諗長天,係離TKO太遠,體藝1C 但體育都PRO ...

校隊係有獎, 但團體的,
而個人賽入8強前失手, 只係拎下其他細區獎, 名校收生高, 佢未去到全港頭3比較難入名校眼, 比較次少少的名校, 地點又偏遠, 所以暫不考慮因名校而選擇. 地點太遠會很大影響, 我還是希望個仔能夠多方面發展,

體藝有考慮, 地點問題,  

貪心之過, 只是在博不博之間諗點選擇. 多謝意見.

舊年的經驗,我地學校亦好多band 1b 和 1c的同學都搏到盡,自行兩間非常進取,所以大部分兩間都冇得in, 但大抽獎時幾乎個個band 1都抽得番入band 1 中學(以我所知,只有2個唔得,但都叩到直資英中),唔少band 2a 搏band 1C 都搏到,舊年的結論是,愛拼才會贏,好多唔敢搏的最終後悔到吐血!

TwinWong    發表於 14-10-30 10:25

要揀間適合的, 不要高攀 , 也不要太底,

如果揀底左,可能第1次已收,(可能後悔),無得搞珠了。

仲要聽下小朋友意見。

miffy^ 發表於 14-10-30 10:12
進取, 我仔剛剛果年, 我識嘅全部band 1朋友仔都入晒名校, 我仔間小學考成7x仲派入九華, 考8x派入黃芴南,  ...

我都有聽個仔D師兄講, 佢地上年派得好好, 很多誇區去考也能入BAND 1 或傳統神校,

你們小學可能一間名校, 所以先派得咁高, 而我地小學只係屋村內的BAND 1, 要博便是最擔心的地方.

直資會照考, 先看情況再決定.
‹ 上一主題|下一主題