用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果 KC聖家 vs SFA vs WKF
樓主: klm402
go

如果 KC聖家 vs SFA vs WKF [複製鏈接]

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

其實,到真係有offer時再去想吧!

引用:某位《神校家長》又在浪費網絡資源!

原帖由 CMFun 於 14-10-29 發表
某位《神校家長》又在浪費網絡資源!

elmolly 發表於 14-10-29 10:34
我非常明白, 我當年就係不幸既一群, 成績比我差/差不多既同學都派返書院, 係我咁唔好彩. 所以起未知個女係 ...
唔係太明, 可詳細少少嗎? 即係本身女女係HF, 但上唔到書院所以再考出面既龍校嗎? 可以分享一下係邊間龍校嗎?
同埋我唔太理解, 可唔可上返自己書院唔係表成績高低名次排入的嗎? 如果係點解成績比你女女差既反而入到?
唔好意思, 可能表遠左點點, 但上書院個玩法我想我都應該要多理解點啊. 謝謝你.

fishballbaby 發表於 14-10-29 10:37
其實,到真係有offer時再去想吧!
11/24自行出結果了.
SFA今個星期都要2ND IN, 好快會出RESULT,
WKF都IN完了.
上黎問都要幾日既時間, 我想確切咁羅多D資料, 如果真係有OFFER起碼知自己應該要點做, 唔想KEEP住阻住其他人.
想多一點做多一點總比唔做好麻. 謝謝.

klm402 發表於 14-10-29 10:47
唔係太明, 可詳細少少嗎? 即係本身女女係HF, 但上唔到書院所以再考出面既龍校嗎? 可以分享一下係邊間龍校嗎 ...
係我自己當年起HF, 當年我唔係band 1生, 因為band 2生收唔晒所以要抽, 我就係派唔到果堆. 親身經歷過所以阿女有龍校收我就寧願比錢都唔比阿女返HF, 驚佢成績唔好入唔返書院有排煩. HF最top果批我知都唔係入返書院, 係入協恩,st. paul's convent, MCS...等都有

elmolly 發表於 14-10-29 10:52
係我自己當年起HF, 當年我唔係band 1生, 因為band 2生收唔晒所以要抽, 我就係派唔到果堆. 親身經歷過所以阿 ...
明白了, 謝謝你既分享, 依家呢個時勢, 你既選擇冇錯的. 希望你女女讀得開心^^

klm402 發表於 14-10-29 10:55
明白了, 謝謝你既分享, 依家呢個時勢, 你既選擇冇錯的. 希望你女女讀得開心^^
...
當時我要四圍搵學校, 最後開學前書幾日先攪掂, 咁大個人, 得個一次要四圍求人要我 (入U都唔洗咁淒涼), 印象深刻.

希望你都搵到適合你囡囡既學校

elmolly 發表於 14-10-29 10:52

係我自己當年起HF, 當年我唔係band 1生, 因為band 2生收唔晒所以要抽, 我就係派唔到果堆. 親身經歷過所以阿 ...

去年有街外 BAND 2 生用乙五抽入書院。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

elmolly 發表於 14-10-29 10:59
當時我要四圍搵學校, 最後開學前書幾日先攪掂, 咁大個人, 得個一次要四圍求人要我 (入U都唔洗咁淒涼), 印象 ...
謝謝你, 我都好記得細個成績比人好但派位比人差既滋味.

奥脫福 發表於 14-10-29 11:02
我係N年前, 當時書院banding比而家好, 時也, 命也. 不過我最後入左你之前提過既其中一間

奥脫福 發表於 14-10-29 11:02
BAND2都抽到入去書院仲要係乙5 ><, 咁係唔係証明左其實佢唔係B1???有錯請指出, 因我對呢方面既知道非常貧乏.

elmolly 發表於 14-10-29 11:15
我係N年前, 當時書院banding比而家好, 時也, 命也. 不過我最後入左你之前提過既其中一間
...
講黎聽下丫. ^^

klm402 發表於 14-10-29 10:47
唔係太明, 可詳細少少嗎? 即係本身女女係HF, 但上唔到書院所以再考出面既龍校嗎? 可以分享一下係邊間龍校嗎 ...
以我理解, 係媽媽小時候不幸地升唔番上HF書院, 所以幫亞女搵小學時就搵咗間一條龍小學避免歷史重演.

官中中學升中派位, 只係按學生成績分Band 1, Band 2同Band 3三個組別進行抽獎, 所以Band 1頭同尾入讀機會係均等, 只係自行出去考學校時會有分別.

直屬位/聯繫位都係用同一方法(同組別就抽), 只不過係有D位只係俾關連學校既學生抽多次. 所以只要大家都屬於Band 1, 考第30個位都係可以派得好過考第1個位

elmolly  bingo  發表於 14-10-29 11:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-10-29+09:54+回覆+

原帖由 elmolly 於 14-10-29 發表
我非常明白, 我當年就係不幸既一群, 成績比我差/差不多既同學都派返書院, 係我咁唔好彩. 所以起未知個女係 ...
你就醒,知HF有啲甘嘅漏洞,唔係一條龍入咗小學就可un 腳。

hkpapa852 發表於 14-10-29 11:17
以我理解, 係媽媽小時候不幸地升唔番上HF書院, 所以幫亞女搵小學時就搵咗間一條龍小學避免歷史重演.

官中 ...
你地唔講我真係完全唔知係咩黎, 多謝哂你地既詳細資料, 呢方面我真係要惡補下了.

klm402 發表於 14-10-29 11:15
BAND2都抽到入去書院仲要係乙5 >
升中果邊睇過, 你去搵搵

邊間就唔講啦, 天主教女校, 唔差過書院咁, 不過無歸屬感就真既, 因為friend既同學都上返書院, 而家同好多小學同學有聯絡反而中學既就好少

klm402 發表於 14-10-29 11:15

BAND2都抽到入去書院仲要係乙5 >

詳見<派位真相?>一帖:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

HF 書院其實收幾多自己嘅小學生 ? 佢重要留位收外人。到底要係小學要考第幾先保證實上到書院? 有無高手解答到?         我自己有得揀就寧願揀St Rose/st paul cat , 講明85% 上到中學,計埋走咗 top 嗰批,穩上中學機會大好多,樓主叩門可以唸唸

sissysze 發表於 14-10-29 11:19
你就醒,知HF有啲甘嘅漏洞,唔係一條龍入咗小學就可un 腳。
呢個唔係HF既漏洞, 係所有聯繫/直屬中學, 但中學既保留學位唔夠Band 1學生分都要面對既問題.

而且所謂一條龍學校, 如果唔係官津校既一條龍學校, 學校係可以唔跟教育局指引嚟俾小學生直升 (如加入一些成績至少要達某水平的條件才可以直升), 呢個可能係更大既漏洞, 不過只係未有"事件"發生過, 所以無人理會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:HF+書院其實收幾多自己嘅小學生+?+佢重要

原帖由 sissysze 於 14-10-29 發表
HF 書院其實收幾多自己嘅小學生 ? 佢重要留位收外人。到底要係小學要考第幾先保證實上到書院? 有無高手解 ...
噢,睇到話HF 中學有79個位收小學,二間分,即一間收約40個。樓主要唸下自己女入咗HF小後係咪做到頭40, 可能係要頭30名先穩入,重有10個位係大抽獎入去。 到底甘样所謂有中學back up定去SFA ,唸唸佢

‹ 上一主題|下一主題