用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果 KC聖家 vs SFA vs WKF
樓主: klm402
go

如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

引用:又見到個神津家長發功 +

原帖由 bubuG 於 14-10-28 發表
又見到個神津家長發功
澄清:我唔係講緊小曳人。

小曳人  多謝你話我知!  發表於 14-10-29 07:29

回覆:bubuG 的帖子

C 我唔知

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-28+發表

原帖由 klm402 於 14-10-28 發表
唔係話入到SFA就識fly,當然父母好重要,不過sfa出名谷得緊要,所以如本身係sfa成績不俗既話可能都有能力爭 ...
SFA谷得緊要 - 只係傳聞

小曳人  其他津校一樣谷  發表於 14-10-29 07:30
MrBeast  generally  發表於 14-10-29 06:53
MrBeast  通常谷都是家長  發表於 14-10-29 06:51

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

我不是SFA家長,但睇過SFA教材,非常有系統。因為佢地多「特異功能」小朋友,competition 比一般學校大。

引用:我不是SFA家長,但睇過SFA教材,非常有系統

原帖由 bubuG 於 14-10-28 發表
我不是SFA家長,但睇過SFA教材,非常有系統。因為佢地多「特異功能」小朋友,competition 比一般學校大。

...
你那麼欣賞sfa, 何不加把勁去考插班便可以圓夢了。你孩子也是資優生吧?有sfa的悉心栽培,日后必定出乎其類,拔乎其萃。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-28+發表我不

原帖由 longlokma 於 14-10-29 發表
你那麼欣賞sfa, 何不加把勁去考插班便可以圓夢了。你孩子也是資優生吧?有sfa的悉心栽培,日后必定出乎其類 ...
我最欣賞LS。

btw, 有心,去年我有Sfa 小一offer。我們為孩子選擇了更合適他的學校。多謝關心。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-29+發表

原帖由 bubuG 於 14-10-29 發表
我最欣賞LS。

btw, 有心,去年我有Sfa 小一offer。我們為孩子選擇了更合適他的學校。多謝關心。
有sfa小一offer, 真是很了不起啊!連專收資優生的神校你也不讀,真是令人驚訝佩服!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-29+發表我最

原帖由 longlokma 於 14-10-29 發表
有sfa小一offer, 真是很了不起啊!連專收資優生的神校你也不讀,真是令人驚訝佩服!

...
不敢當。冇計啦,又冇世襲位,又冇41地址。想入LS連機會都冇。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-29+發表

不敢當。冇計啦,又冇世襲位,又冇41地址。想入LS連機會都冇。
連神校sfa你也願意捨棄,其他学校对於你又算是什麼呢?

獲得sfa小一offer, 即已代表能人所不能了,要插任何一間又有何難?全港学校隨便挑選插入便是,何必理什麼区,什麼世襲不世襲呢?

某位《神校家長》又在浪費網絡資源!

Gifted about 2% of population, 但10% 有某程度的學障,其餘的88% 我當一半good iq 如父母唔谷都可以有愉快童年,但餘下的要在傳統名校survive 真一dam心血,除時仲要一公升眼淚。
Ps 只是有感而發

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

SFA

回覆:MrBeast 的帖子

發現有学障或情緒问题的孩子越来越多,無論是否gifted的,老師、家長及駐校社工也辛苦。

大家唔好係度佔領人地個帖啦, 人地問緊"如果 KC聖家 vs SFA vs WKF"

個人意見, 其實之前講咗D, 等我再重申一次:
首選: HF KC
次選: WKF
第三選: SFA

點解? 今年升中人數4萬幾, 7年後可能去到7萬幾8萬, 你估到時一線中學學位增長比例有冇咁多呀? 所以點都係揀D有升中保障啦既小學啦.

其實無論你讀咩小學, 有能力既, 小二, 小三, 小四都可以試下插去其它"神校", 萬一能力唔夠, 梗係有升中保障緊要啦.

話時話, 小學都未讀, 唔通大家就能預知自己子女一定係B1頭個班人中龍鳳咩? 就算係, 呢幾門學校想再升Lv, 升中都係要再出去考嫁啦

SFA係深水埗中學網, 英中同B1學生比例係全九龍區最差;不過女仔好D, 同區比HF好既有上智同聖母玫瑰兩間女校, 就算抽獎都著數過男仔. 不過, 如果一線中學學位唔夠, 呢個點都係一個大問題.

話時話, 大家除咗幫仔女揀小學時會問下你讀咩小學, 幾時仲有人問過你? 小學只係人生一個小階段, 入到名校唔代表日後可名成利就, 入唔到都唔係世界末日. 而且入到名校做墊底個班, 可能仲慘過入唔到名校個D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-10-29 09:26
大家唔好係度佔領人地個帖啦, 人地問緊"如果 KC聖家 vs SFA vs WKF"

個人意見, 其實之前講咗D, 等我再重申 ...
多謝大家既意見, SFA確係一間好好既學校, 學術真GOOD, 依家大家係小朋友入幼稚園已考慮緊中小先決定入邊間都係PLAY SAFE既方法, 所以自己都有呢種想法, 今日先坐住HF呢間好學校既OFFER會安全點吧.
講到底, 競爭真係太大了.

回覆 hkpapa852 的帖子

今次我百份百認同你。我唔知在呢張帖發過言的家長有幾多係親身經歷過呢一代
的中一派位?然而當你經歷過,特別是小朋友並非最頂級果一群,你就會深明「
進可攻退可守」的可貴之處了。。。至少在這個升中的暑假你是完全可以從容面
對,不致於終日傍徨無助,等了又等!

hkpapa852  謝謝, 不過令郎應該唔算中游份子   發表於 14-10-29 09:57
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-10-29 09:54

今次我百份百認同你。我唔知在呢張帖發過言的家長有幾多係親身經歷過呢一代
其實我覺得每一個小朋友都有個人之處, 有差別只在於本身長處既分別. 面試短短1個小時既時間點樣可以發揮到小朋友本身既特質有好多因素會影響到. 最尾收到OFER與否, 其實只係一個過程. 而且係個都講運氣既過程.
考幼稚園, 考小學到中學, 到他日既大學, 不外呼穩守突擊呢個大方向.
不過我都會周圍問下不同人既睇法, 因為自己太保守既想法可能會成為小朋友得到更好發展既障礙.

yuenkw  多謝分享!  發表於 14-10-29 10:08

klm402 發表於 14-10-29 10:04

其實我覺得每一個小朋友都有個人之處, 有差別只在於本身長處既分別. 面試短短1個小時既時間點樣可以發揮到 ...

升小一、中一的真正面試實際不過十零分鐘,特別是升中面試,若說話無亮點,
根本吸引唔到「評判」的注意,要脫穎而出實在是殊不容易。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-10-29 09:54

我非常明白, 我當年就係不幸既一群, 成績比我差/差不多既同學都派返書院, 係我咁唔好彩. 所以起未知個女係龍定蟲之前, 我好穩陣咁比佢入龍校instead of 入HF搏上書院 (我先assume個女係蟲先)