用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽覺得太大壓力?
樓主: winnie1118
go

有無媽媽覺得太大壓力? [複製鏈接]

引用:我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間,+比老公

原帖由 Danidog 於 14-11-03 發表
我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間, 比老公揶揄...
我都miss左一間,壓力即來,唉

引用:我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短

原帖由 Dragonmama2012 於 14-11-08 發表
我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短缺,仲要龍年,又話小朋友咁叻,唔怕無學校收,但呢代小朋友普遍 ...
我阿媽話,佢另外兩個孫讀幼稚園嗰陣只報一間(幾年前),都唔明點解我個仔要報咁多間,話我太緊張。
我想講,唔係我想緊張,係個時勢迫成。

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我上年N班,只報三四間結果無offer周圍搵學校,今年報K target十幾間,我係working mum,工作都好忙,有d application miss左,有d平日in (有成6間都平日in !我實在請唔到咁多假),有d撞時間,最後我都係只in到5-6間左右,隨時小朋友差d表現都會全軍覆沒,心諗真係時勢迫人去做怪獸家長!

我都怪自己忙而忘記準備,本身學校唔直升,而家識驚又發現無學校可以報,我報咗4間,但日日都擔驚受怕

今次處理好幼稚園,過幾年考小學就更恐怖,現在當父母及學生都好大壓力。

回覆:icefung 的帖子

Me too

‹ 上一主題|下一主題