用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽覺得太大壓力?
樓主: winnie1118
go

有無媽媽覺得太大壓力? [複製鏈接]

isobelkaka 發表於 14-10-30 22:20
對, 放鬆D la, 人生好長, 幼稚園只是一個開始, 大家要學識放鬆, 唔係升小壓力咪仲大......
不要忘記和小朋 ...
exactly.  The kids feel the pressure too if you have pressure.

我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間, 比老公揶揄...

會唔會問下而家N班果間可否下年轉上午校?

回覆:longsky 的帖子

有冇再問下有冇得插班呀? 我都係10月初先搵到。

回覆 trachan 的帖子

唔好俾太大壓力自己同小朋友。我買穿珠玩具俾我女玩,佢起初係倒哂出來執而唔係去穿架。佢對件玩具有興趣就會嘗試唔同玩法。如果因為無跟到大人要求的玩法而被打,佢抗拒去"玩"仲麻煩。

我帶個女去見學校,見到好多小朋友都未識講野。最緊要小朋友唔哭鬧已經好好。

我都報了5間,其中一間因我們居住太遠,報名人數過多連面試也沒有。
阿女本身有讀區內N班,但幼兒園。有時諗,生於2012年真的不容易,3年後小學,再6年中學,不停比賽中。

回覆 meowyung 的帖子

而家就係為左避免三年後升小一,希望考到間幼稚園可以直升小學, 咁就唔使煩啦, 哈哈哈哈, 發夢中.....

k1 (龍女) + 小一(大仔)
壓力 多幾多呢????????

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

唔好搞到自己太大壓力

回覆 Raccch 的帖子

me2, 我個囡識講好多野,但一見到陌生人就封咀,攪到我好忟,哦到囡死!

引用:回覆+Raccch+的帖子 me2,+我個囡識講好多

原帖由 Cocc 於 14-11-06 發表
回覆 Raccch 的帖子

me2, 我個囡識講好多野,但一見到陌生人就封咀,攪到我好忟,哦到囡死! ...
其實小朋友真係感受到父母好著緊,但佢地反而包凹頸唔合作。
上次面試,老師問阿仔,你係咪叫xx呀?
阿仔答「唔係xx」
我都無黑面,笑笑口當佢講笑,成日覺得你愈想要,佢愈玩野。

回覆 winnie1118 的帖子

ha....haaa....your son is very smart, 唔係inteview, 有時我問佢咩名,佢會特登答我名

小朋友一見街外人就唔肯出聲,唔肯答野,點算?!好大壓力。

回覆:winnie1118 的帖子

今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左出離。

引用:今曰in+名女校,我地準時到達,老公係外面

原帖由 mimi66 於 14-11-08 發表
今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左 ...

引用:今曰in+名女校,我地準時到達,老公係外面

原帖由 mimi66 於 14-11-08 發表
今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左 ...
自己遲到仲喊

我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架,報左11間,撞左d,最後去in都係10-8間,我都諗,無一間收點算好呀我呢排都訓得好差,好驚佢無書讀,佢表現中中等等炸

我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短缺,仲要龍年,又話小朋友咁叻,唔怕無學校收,但呢代小朋友普遍都好叻

已經無讀n 班,連back up 都無,好難唔緊張,家人就覺得呢代對幼稚園太有要求,但現實係社會對我地下一代要求已唔同。

引用:我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架

原帖由 wrongmary 於 14-11-08 發表
我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架,報左11間,撞左d,最後去in都係10-8間,我都諗,無一間收點算好 ...
我諗左,如果無一間收,再報啲全年接受報名的幼稚園,但預左學費貴先較少人讀

‹ 上一主題|下一主題