用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽覺得太大壓力?
go

有無媽媽覺得太大壓力?

本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班經驗,邨校真係好難收,所以今年報得多都唔知得唔得。
本身小朋友有讀n,應該有得升返k1,但k1都無學卷,不過我同老公都覺得ok。問題在奶奶度,平日佢湊小朋友返學,因讀下午校,佢覺得阿b好慘,無覺好訓,話因為咁而病多左,不停俾說話我聽要退學,話唔讀。我話唔讀就gaurantee唔到個k1位,但佢話「阿b咁叻,你驚無學校收咩?」
我覺得好大壓力,報學校已經好煩,日日留意心儀學校幾時deadline,interview又撞期,又無左幾個機會,我想唔理佢,或者叫姐姐湊返學唔駛睇佢面色,但日日俾說話我聽都唔好受。唉。呻完。

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

加油!明白你的壓力,龍B好大兢爭,教育署的政策攪到interview 大撞期,現在煩選邊間去interview,一方面要收風間學校有乜強弱項,另一方面又要衡量入的機會率高低⋯你有k1位直升已有保險,至於其他人的閑話唯有當聽唔到

回覆:winnie1118 的帖子

不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好足夠.又有姐姐又有奶奶support! 問題是你如何運用? 當原校升K1時你可選am。Why not?
坦白講,當你決定要(高度)選擇參與這個遊戲時,壓力自然一定找上了你!

如果比我會叫姐姐帶小朋友,盡量不見面!

引用:不妨直言!大部份壓力都來至自已!+其實你報1

原帖由 kilim1017 於 14-10-27 發表
不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好 ...
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間太差的幼稚園,例如屋企附近有一間幼稚園,學校做的調查顯示有4成家長係父母都無業的,我只係唔想佢讀呢啲je...都咁難。

winnie1118 發表於 14-10-27 10:37
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間 ...
我同你一樣番學阿仔成日病,想幫佢退學。但退學又驚冇k1收,所以都大包圍,有其中一間心儀或學校firm左有直升k1就搞退學。我同你一樣都想佢讀好少少的學校,屋企附近幼稚園專收有問題(唔係唐氏)的兒童,有更好冇理由讀吧。

我都一樣好大壓力, 我仲要冇讀PN, 冇BACK UP,  好驚小朋友冇書讀.

加油我都報左13間 結果就撞期見得6間
雖然我都覺得好似好多 但我仔仔係發展遲緩 所以都只有大包圍見得幾多就幾多 我到依家都未決定揀邊d見 但各位mama都要努力 過左依2個星期就完成架啦:

我都覺得好大壓力

回覆 Sarahroman 的帖子

大家加油, GOOD LUCK, 希望大家既小朋友個日有好既表現.

引用:Quote:winnie1118+發表於+14-10-27+10:37+

原帖由 sunnymama2 於 14-10-27 發表
我同你一樣番學阿仔成日病,想幫佢退學。但退學又驚冇k1收,所以都大包圍,有其中一間心儀或學校firm左有直 ...
我同你有相同諗法,firm左有k1讀先退學,依家貿貿然退學太risky了。

delete.

來年升k1,係特別大壓力,多人爭。

引用:本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋

原帖由 winnie1118 於 14-10-27 發表
本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班 ...
我個仔又係番學到宜家係咁病,臨近interview 好擔心,想quit又唔quit得,唯有一見有少少唔舒服就請幾日假休息,宜家請假多過番學,煩死

返佐N 係病多佐... 但無辦法, 必經階段.
我亞女之前病假完2星期後,現在返學比佢戴口罩,希望吾好咁易受其他同學感染

karinawong1031  你個囡肯戴口罩咁叻  發表於 14-10-27 17:10

回覆:pandap 的帖子

我都好覺龍媽好大壓力,因身邊人不斷同你講現在要想埋小一條路,龍年效應重金,難爭好學校,攪到大家恐梳性報熱門或接龍學校

回覆 winnie1118 的帖子

很有同感呢~~好彩我是比公公婆婆湊B,所以無咁煩,
不過次次奶奶都話為何不回TUEN MUN 讀(奶奶住TUEN MUN),
又大讚我仔仔咁讚,又話個個爭住收,又成日問那間學校幾錢,果間又幾錢,又叫我們找學券的~
報得多IN 得多,又話會辛苦小朋友,係咪真係要IN 咁多,
又話不用咁早讀書!

老公又不明白實制情況幾咁多人爭,
又話不會去排申請,
佢話依間不好,果間又不好,
(因為老公名幼畢業要求高,朋友的小朋友又是名幼畢業)

其實有OFFER真的不容易,好似買六合彩咁,不買又點會中,
沒有N CLASS BACKUP,同校又點會收K呢?
作為在職媽媽,又要返工,又要攪申請幼稚園,但身邊人好似不太認同咁,
其實有誰知成日咁請HOLIDAY去報名,去聽講座,去IN 又有幾辛苦幾大壓力呢?!
從頭到尾只想小朋友找到間讀得開心又學到野的幼稚園而然

唔好唸咁多啦!如果家長有D要求,龍B揾學校係好大壓力,又要受奶奶氣都好慘!
但都同意上面有位媽媽講其實壓力係來自自己,而家小朋友先係讀K,盡量叫自己放鬆D,第日考唔考到盡左力就算,經過上年我仔考N經驗,我知道運氣起碼佔7成
開心D,加油啦!

講真...有無覺訓係睇平時點安排小朋友作息,
既然屋企甘多人BACK UP...早D起身...早餐..玩一陣, 訓一陣食飯返學..
其實都OK呀??唔好諗住讀下午班就無時間..係睇大家點安排..
如果小朋友想訓, 放學返家都仲可以訓到個零鐘先食飯..大家協調下..
有說話聽一定唔舒服, 但做左改變..佢自然塞住把口...

加油..今年好多同路人(撞期人士)..大家都明白..我都係一份子,,仲要無PN..
仲慘過你, 上年呀仔又夾d老師, 表現好果d又唔收..一係就表現唔好..
最後得一個offer..但我都無要決定今年再泥過...

向好方面諗..少左機會..可能個天覺得本生間學校唔岩你小朋友呢..
大人盡左自己就ok.,,泥緊就睇好唔好彩啦!!

回覆:soso3509 的帖子

辛苦大家!我是過來人.再諗深d,依個遊戲近年已經好似局大家去玩. N班玩完後K 及P你都無得返轉頭!一定要繼續去掙更理想既學校. 當KV,SC,學之園收你小朋讀K, 三年後你會點部署?好大機會擇英華,陳守仁,St Fransic or higer
除非你41或34區派得好好!但世襲際底下又幾時排到我地大家呢?再講以前各區有部份一般知名度的幼稚園行學券制! 各樣環境帶動下現已驅使陸續取消學劵!所以不知是否已進入善性或惡性循環了?? 向好放面看, 良性既弑殺環境下, 港孩應該比其他國家的孩子會更有爭競力吧!