用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 想為小朋友準備PTE exam
go

想為小朋友準備PTE exam

我想為四歲半的仔仔準備考十一月中的PTE exam, 請問坊間有沒有 pass paper 或上網可 download 的練習提供?

四歲半做 pass paper?

如果你的意思是考PTE的 Firstwords,如果你真的想做 Past Papers,你可以下載這個試試:
http://www.pearsonpte.com/resources/Firstwords.zip

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸,我知你在英文公開試上好有經驗,唔該晒你的幫忙,係呀,亞仔嚟緊會考十一月firstword,其實佢已經可以handle度考試範圍,不過我有啲擔心佢唔知可唔可以坐咁耐專心咁考,所以我想這兩星期在家比啲paper佢一氣呵成咁試做

回覆:edpo 的帖子

我仔仔4歲半,都係11月考firstwords,  官網話可參考'longman welcome to english",  但我覺得無用。反而我淘'"sprint" 練習仲好d,  不過坊間唔好多人考,真係唔知邊本練習好。我學校課外活動有pte,  打算問下老師再分享。

回覆:citygirl 的帖子

連教亞仔的外籍老師都無話有咩可以溫,我唯有自己整啲類似style嘅野比佢做同計時,listening那part就做啲Cambridge starter, 小一二的補充練習,上次亞仔上堂時做paper唔識Monique呢個係女仔名,佢填了brother,全份paper就只係得呢part比人扣左兩分,我心諗,呢啲唔識都無計…坊間的確好少人考/講PTE,或者係我識會考公開試的人都無考,真係唔知點解…

咁你有無同仔仔溫下,始終都係咁細個?我就呢個星期先開始追佢習慣快啲寫字

我都係除了做sprint & welcome to eng 外,都係做下練習咁

回覆 citygirl 的帖子

有無打算繼續再比小朋友考PTE level two?我睇過最難都係作問句,如果攪好呢PART,其他應該唔難...(不過唔知要攪幾耐)

回覆 citygirl 的帖子

你比小朋友做小一二練習?我覺得以香港補充來說,firstwords 應該係似小一至小二之間....

我平時在家會叫仔寫日記, 如真係要作問句應該應付到, 會繼續考二級

我都有間中叫佢作句,不過有時要就住佢phonics有啲音未識,就會有啲字未識串,平時你小朋友會作啲咩句子呀?

寫日記,都係日常生活嘅事

今日去考oral啦,到試場時發現小朋友都起碼係k3以上

係,我都見K3 左右

回覆:想為小朋友準備PTE exam

今日終於考完,仔仔話好易,要等3個月才有結果。唔知springboard 要幾大考好呢?

我仔話易,但佢話張枱高,寫得好辛苦,我諗我會比佢出年十一月先考level two,反正嚟緊要準備下出年考直私小

枱高呀仔又無講,不過我會睇下past paper 先决定幾時考 springboard

我諗住自己train佢考level two,其實有無pasr papers可參考?

王家爸爸  Level 2?  發表於 14-12-2 15:56

係past papers…