用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問點勸服七歲小朋友去針灸?
go

[過動] 請問點勸服七歲小朋友去針灸? [複製鏈接]

阿仔快七歲,約咗下星期二去針灸,但我今日俾啲相佢睇,同佢講,佢就喊晒話唔要去。點算好?

請問大家小朋友第一次針灸係點?係咪要用武力?  thanks!

0    0    0    0

醒目開學勳章

7歲不能用武力,
只得氹和利誘,
e.g. 針完有雪糕食等等

引用:7歲不能用武力,只得氹和利誘,e.g.+針完有雪

原帖由 qoo_pooh 於 14-10-27 發表
7歲不能用武力,
只得氹和利誘,
e.g. 針完有雪糕食等等
thx!   但都唔得…………

回覆 a_for_apple 的帖子

我就會比電話佢玩,話佢知針灸無打針痛, 再帶一些小吃給他, 幾次之後, 佢已經習慣了.

引用:回覆+a_for_apple+的帖子 我就會比電話佢

原帖由 Big-Mouth 於 14-10-27 發表
回覆 a_for_apple 的帖子

我就會比電話佢玩,話佢知針灸無打針痛, 再帶一些小吃給他, 幾次之後, 佢已經習慣 ...
thx!  我再試下…………

醒目開學勳章 王國長老

針炙要留針, 即支針吉住起碼半小時, 迫唔黎
試下第一下唔好落咁多針(淨係手落幾支), 睇下佢抗唔抗拒

引用:針炙要留針,+即支針吉住起碼半小時,+迫唔黎

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-30 發表
針炙要留針, 即支針吉住起碼半小時, 迫唔黎
試下第一下唔好落咁多針(淨係手落幾支), 睇下佢抗唔抗拒 ...
thx charlotte mom!  我驚佢連門口都唔肯入…………遲啲再試

醒目開學勳章 王國長老

我果曾經試過(鼻敏感), 點都只肯針手, 每邊6,7支左右, 佢好乖, 不過默默流淚咁, 我怕左佢

引用:我果曾經試過(鼻敏感),+點都只肯針手,+每邊

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-30 發表
我果曾經試過(鼻敏感), 點都只肯針手, 每邊6,7支左右, 佢好乖, 不過默默流淚咁, 我怕左佢 ...
哈哈……其實又真係要好有勇氣嘅…………

我個 7歲都试過,医生提醒慢加,第4次先多针

引用:我個+7歲都试過,医生提醒慢加,第4次先多

原帖由 HaYi 於 14-11-06 發表
我個 7歲都试過,医生提醒慢加,第4次先多针
thank you!   我都未成功去第一次

阿仔說其實不痛,針時有機打佢地應該oK

引用:阿仔說其實不痛,針時有機打佢地應該oK

原帖由 HaYi 於 14-11-07 發表
阿仔說其實不痛,針時有機打佢地應該oK
唔該晒!我再努力下先

‹ 上一主題|下一主題