用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?  

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-10-30+14:13+我仔

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-10-30 14:52
我仔小二,我逢星期日,會抽兩小時,溫晒默書同預習數學,咁佢記憶都唔錯,默之前,我再叫佢默一次,就通常 ...
睇你仔時間表,比我仔快樂好多.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-10-30+14:52+我仔

雙妹媽 發表於 14-10-27 08:06
經驗告訴我,如果小一開好個「自學」頭,學生自己(家長輔助)可以攪掂起碼至小二。

...
我女宜家小一, 請教下點開好個「自學」頭, 謝謝

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-10-30 15:12
係咩?同你差唔多咋喎! 所以咪考唔到第一囉!

但你仔每日除2小時做功課,其他時間都自由時間wor.

名次唔係最重要,否則壓力都好大.

朋友仔係,佢亞媽仲係內地嫁過香港嗰隻,乜都唔識,個仔自己攪掂,好羡慕。

maggie789 發表於 14-10-30 16:22
朋友仔係,佢亞媽仲係內地嫁過香港嗰隻,乜都唔識,個仔自己攪掂,好羡慕。 ...

識得人, 都係唔識跟功課, 但兩個仔超叻, 小學未考過全級十名以外.

人地問佢點解兩個仔咁叻, 去邊度補習. 佢話無補習, 只不過屋企又嘈又熱, 於是佢每日帶兩個仔到圖書館嘆冷氣, 佢地做功課同睇書, 佢就可以訓下. 人地唔信, 以為佢講笑.

但係呢D先係大智慧. 兩個仔日日去圖書館, 無得打機, 無野做唯有做功課睇書, 結果都係愛書之人, 又唔會學壞.  兩個都升Band1中學, 而家讀大學了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:maggie789+發表於+14-10-30+16:22+朋

原帖由 palmchristy 於 14-10-30 發表
識得人, 都係唔識跟功課, 但兩個仔超叻, 小學未考過全級十名以外.

人地問佢點解兩個仔咁叻, 去邊度補習.  ...
事物就是咁簡單反而無人信,信補習!

引用:其實我覺得未必個個家長都係因為想名列前茅

原帖由 ckh311 於 14-10-26 發表
其實我覺得未必個個家長都係因為想名列前茅先補習或去功輔班嘅,我識得有好多朋友包括有d親戚係因為媽咪都 ...
同意

引用:Quote:maggie789+發表於+14-10-30+16:22+朋

原帖由 palmchristy 於 14-10-30 發表

人地問佢點解兩個仔咁叻, 去邊度補習.  ...
每星期我都带佢去圖書館睇書借書,養成習慣起碼唔會學壞

回覆 palmchristy 的帖子

真係,大智慧!

bibitom 發表於 14-10-30 18:19
每星期我都带佢去圖書館睇書借書,養成習慣起碼唔會學壞
Exactly true!

是!記得我阿媽之前講好在我們40年前出世,如果不是現在個個小孩子都補習,她話自己不知在那裏賺$俾我們去補習。以前娛樂少D,阿媽又忙,唯有靠自己死讀。好在無學壞。

回覆:chan.mancy 的帖子

好奇一問
補習社係咪有學校試卷比學生操呢
身邊成續好果d 個個都有補習
操完先去考
唔補果d 咪好蝕?對嗎?

醒目開學勳章

jswailam928 發表於 14-10-30 19:31
好奇一問
補習社係有操卷,

但都要睇學生考試時會唔會執生,我相信好少有完全一樣的題目.

chan.mancy 發表於 14-10-30 19:13
是!記得我阿媽之前講好在我們40年前出世,如果不是現在個個小孩子都補習,她話自己不知在那裏賺$俾我們去補 ...

We are lucky to born in the 60s 70s because there were lot of chances of moving upwards in the society even we simply have F.5 qualification!
Now, University graduates are very common and not a guarantee for securing good jobs!  The chance of promotion is few since the HK economy is almost flat with low growth!

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-10-26+19:42

引用:+本帖最後由+CALVEN+於+14-10-30+16:13+編

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-10-30+21:07

原帖由 kenwong888 於 14-10-30 發表
將來工作、上流機只會更少。看看今年各大學受歡迎的專業科目,點解入門分數越來越高,競爭越來越激烈,便知道大家點睇將來的方向了。

jswailam928 發表於 14-10-30 19:31
好奇一問

我細女都無補習,無日日溫書,都喺考前做兩個禮拜補充練習。我信天資多d。天資好,事半功倍;天資普通,谷谷可能比唔谷好;天資差,點谷都虛不受補。我大女就喺普通果種。同一個阿媽,同一個環境、資源,同一間小學,一個名列前茅,一個中中間間。唔喺天資喺乜呢?

annie40  是自信心  發表於 14-10-31 07:09
palmchristy  可能係學習態度.  發表於 14-10-30 22:36