用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 的評價
樓主: natpiglet
go

Think 的評價

回覆:Think 的評價

but it is true that some teachers are good but some are not as well as expected. so depends which class u go to.

HCHmum 發表於 14-10-28 19:51
我囝囝去年讀藍田分校,同樣經歷了一年不愉快的PN,所以K1轉校。但fair啲講,其實好睇你遇唔遇到一位好老師 ...
可不可以多些分享,本人報考了藍田分校,真心請教.

回覆:eva87 的帖子

我小朋友而家喺藍田分校讀緊pn。佢好鍾意返學,好鍾意老師。佢係細B,我暫時未能從他口中知道學左D乜,但我留意到佢識多左中文詞語。另外,我好欣賞班主任,我小朋友初開學時坐唔定,班主任不但冇投訢,仲同我講是學習過程,叫我唔駛擔心。小朋友仍未戒片,班主任又叫我唔駛心急,等明年春天先開始戒都冇問題。

我 so far 好滿意 Think, 唯一喺擔心小朋友過唔到 internal assessment, K 唔收佢。

回覆:kayall 的帖子

講起介片,我都覺得開心。
去年PN仲係細B,其他小朋友入冬前已介晒,我小朋友都未得,老師話唔急得,叫我過理冬天再睇,佢經常幫我觀察住同我報告,到夏天一路成個月都冇濕片叫我俾佢試,雖然頭一個月間中都有瀨,但佢地都有教,今年K1先完全唔著片。好多谢老師!

我係think(lam tin)用家,覺得老師非常有愛心,校長教學理念有遠見。pn頭一個月,老師每天電話告訴小孩校內情況,給我很多讓小朋友適應番學的tips, 又好比心機鼓勵家長。語境都唔錯,小朋友日日回家好開心唱學校的廣東話、英文和普通話歌。
樓主的case可能真係個別老師問題,希望你揾到解決方法。

我在藍田think inv 過PN,因為是臨時的,當日是平日早晨,有小朋友返學,在門口lN ,就因為門口多人出入,后面玻璃又有小朋友玩樂聲,令我的小朋友分心,冇反應給老師,該老師已經馬上黑面!最當然是沒收,但我今年已經不報了!

回覆 mlbidbid 的帖子

exactly!!!

I can tell really depends if your kid can be allocated to a gd class teacher or not.  
From my experience, Think is a typical commercial school.  The "guidelines & direction" of the kinder are set to be : kids studying there are all obedient, otherwise u got to bring him / her for check up. Though all were past, the bad experience I encountered made me never forget.  Luckily my gal is very happy in studying other dragon school.

回覆 chungayu2 的帖子

我in kln tong 迦南,小朋友沒有答老師問題,老師都有黑面,沒有耐性

回覆:esmetam67 的帖子

so good your gal goto dragon school. That's an encouragement. I am going to some k1 interviews next mth n hope could go into other good school.

but I do thank Think as the NET we encounter is good n my son's English is better than we expected.

回覆 mlbidbid 的帖子

that's gd!
Wish U get a gd kinder

回覆:mlbidbid 的帖子

我小朋友讀緊MF嘅 LN,正正是你所形容的坐唔定、好動,仲會旭手打老師,用手抓住老師頭髮唔放,好曳。但老師無放棄佢,老師會同佢傾,點解要敢做?仲想慢慢教好佢,仲教我講多D正面嘢比佢聽,唔覺老師好似你所形容咁!你小朋友讀邊間think?

回覆 sweetylady 的帖子

真系同校同級不同命,所以老師好關鍵,我地埋就係被人嫌棄,叫你去見醫生羅

我小朋友在朗思就讀, 至今我對學校非常滿意。

開學初期, 家庭發生了變化, 加上課程深了許多, 特別是英文課, 我小朋友情緒極不穩定。他每天嚷著不肯返學, 要求轉校, 大吵大鬧, 甚至在課堂也採取“不合作"態度, 使我極度困擾。校長知悉情況後, 從不同層面協助我小朋友。 課堂上, 老師以賞罰分明的原則, 堅持我小朋友完成他要做的事情; 而校長和主任則不時鼓勵他。

兩個月後, 情況好了很多。他很喜歡上學, 有次,我問他是否仍要轉校。他認真地想了想, 然後說: 「我不轉校了, 因為我現在做得有少少好嘛。」在零英語的家庭環境下, 我小朋友現能以簡單英語跟外籍人士溝通。對我而言, 最重要不是他說英語有多流俐, 而是他對自己能以英語回答時所流露的那份自豪。我知道學校花了很多功夫讓我小朋友由做不到至做到, 由害怕到勇於嘗試, 而他也從中慢慢建立了自信。

論課程, 朗思不是最深的; 論考直資私校的成績, 它也不是最亮麗的。但我仍然感恩小朋友遇到了有心的校長、主任和老師, 讓他學習成長。

以上純粹我個人的分享, 希望準備報讀的父母能從多一個角度了解這所學校。

回覆:babykellie 的帖子

你上午定下午班?長髮定短髮班主任?難以致信相差咗遠

我小朋友讀九龍塘pn,老師跟得足,有耐性同愛心,小朋友好好鈡意返学,日日返屋企要听學校派既CD(中英普)—齊唱。自己好滿意

引用:我小朋友讀九龍塘pn,老師跟得足,有耐性同

原帖由 Mermaid4102 於 14-11-01 發表
我小朋友讀九龍塘pn,老師跟得足,有耐性同愛心,小朋友好好鈡意返学,日日返屋企要听學校派既CD(中英普) ...
我個囡同你小朋友一模一樣,可能我地小朋友係同班同學,感恩預到有愛心的老師

引用:Quote:原帖由+Mermaid4102+於+14-11-01+發

原帖由 Dior8 於 14-11-01 發表
我個囡同你小朋友一模一樣,可能我地小朋友係同班同學,感恩預到有愛心的老師

...
*遇到

引用:我小朋友在朗思就讀,+至今我對學校非常滿意

原帖由 brng 於 14-10-31 發表
我小朋友在朗思就讀, 至今我對學校非常滿意。

開學初期, 家庭發生了變化, 加上課程深了許多, 特別是英文課 ...
認同,学校用心做是感受得到

我囡囡讀藍田分校嘅,我覺得教得好好,老師好有愛心,仲好鐘意返學 x 2
我自己觀察, 老師全部都好好, 好有愛心, 我好鐘意呢家學校,

我估不同分校總有參差, 而且每家學校都有機會碰到不太好的老師, 我都聽過ST CAT的老師好衰, 連媽媽都話埋....但普遍對ST CAT的印象都好好

我估只係個別分校的問題而已...