用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉變,可以教我處理嗎?
樓主: Giant
go

中一轉變,可以教我處理嗎? [複製鏈接]

phoebepanpan 發表於 14-10-25 12:42
我仔中三了,中學跟小學玩法唔同,如老師搵家長肯定大件事,通常都跟學生攪掂。
你又諗下,都岩喎,中學家 ...

我倒有不同意見.  我孩子都是中三, 我所參與的是"知道", 而不是介入同學間.  當然地, 我不是怪獸家長, 不是像看"牛"般釘著.   
我比較支持"家教合一"--- 溝通.  如孩子班上某些同學因"蝦"新老師, 令課堂秩序差, 而此某小撮人影響全班普遍學習進度, 我會想知道而勸導他.  亦希望由老師協調勸告所有同學, 各家長又可各自管理好自己孩子.
中學生引誘多及大, 有些孩子思想幼稚,  本質不差, 有時他/她們糊塗地去跟風, 自己都不知道. (當然地, 有些孩子是十分大膽, 挑戰校規. )  
因此, 個人覺得如果初中不與孩子處理好對事情的某些定位, 高中更什.
有些事說出來未必可以改善,  亦明白老師能力有限, 但起碼家長及老師知道, 盡量去避免及疏導.  而不單只是"無奈"!!  
**不喜不要插"**

小兒今年中1, 有好多事情都要一起適應.....
例: 1) 我校系想同學與同學之間解決問題, 盡量學校吾做中間人解決問題.可能想佢地成長.
      2) 家校合作 (但當然要投訴N次後,先會有反應)
      3)出街見到同學要我離開幾呎等等
有時我自己都想放手給他成長, 但好多時都撞版. 例如 : 測驗啦, 口講就識曬, 但成績回來就炒曬, 點能真的令我安心放手.
好似有好多無耐
Phoebepanpan : 我校都有1個讀咗3年中一同學, 還耍跟我仔同斑!
以上是我呢兩個月感受.

回覆 鋒媽 的帖子

例: 1) 我校系想同學與同學之間解決問題, 盡量學校吾做中間人解決問題.可能想佢地成長.>> 視乎問題大小??
2) 家校合作 (但當然要投訴N次後,先會有反應) >> 正常
3)出街見到同學要我離開幾呎等等 >>>>>>>>>>>>>> 我小時候都係咁, 我孩子現在係咁, 所以我明白.

自私D講句, 如果唔聽書的同學, 沒阻礙其他想聽書的同學; 行為有不良的同學, 沒影響其他同學,  我作為家長不會介入.

‹ 上一主題|下一主題