用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔想做小學生?
go

唔想做小學生? [複製鏈接]

阿囡小一。佢話,想做番bb,好似細佬咁 我話,每個人都會長大。你哋嘅小朋友會唔會咁?

0    0    0    0

引用:阿囡小一。佢話,想做番bb,好似細佬咁+我

回覆:唔想做小學生?

我個仔話想返翻幼稚園
而家小一已經朝8晚8,又無時間落公園玩

Jane1983  係幾慘的  發表於 14-10-22 23:23

醒目開學勳章

我仔小一時講過,

可能適應期有壓力.

問吓佢點解,開解吓佢。

如果太忙碌,cut一些活動都要比佢每日自由hea玩一個鐘。這一個鐘好緊要,平衡小朋友的心理,令佢地快樂好多。

由幼稚園升小一嘅轉變真係好大,我覺得父母與其催谷,不如好好諗吓㸃樣幫助小朋友適應轉變,等小朋友自己愛上學習

MrBeast  尤其在自理和社交  發表於 14-10-23 05:19

BeAhappyC9 發表於 14-10-22 21:29
我個仔話想返翻幼稚園
而家小一已經朝8晚8,又無時間落公園玩
除非住得遠,我覺得事在人為,同學仔補習補到天昏地暗,我個就去玩同訓,當然人地考試九十幾,我只期望70+便可,我覺得初小階段培養興趣比abs 分數更重要。

引用:Quote:BeAhappyC9+發表於+14-10-22+21:29+

原帖由 MrBeast 於 14-10-23 發表
除非住得遠,我覺得事在人為,同學仔補習補到天昏地暗,我個就去玩同訓,當然人地考試九十幾,我只期望70+ ...
係,我都冇期望高分,冇特別去催谷,不過默書考試都係要溫習。以前幼稚園就唔駛。希望囡囡儘快適應啦。

回覆 siujanjan 的帖子

是否幼稚園好happy,上了傳統小學末能適應?我個親友仔仔都是這樣,用了半年過渡期,幼園程度淺,少抄寫,一開始小學便多測、默,好不想上學,CUT了好多課外活動,加少少補習,半年後加番課外活動都沒問題。

引用:回覆+siujanjan+的帖子 是否幼稚園好happy

原帖由 grandmalolo 於 14-10-23 發表
回覆 siujanjan 的帖子

是否幼稚園好happy,上了傳統小學末能適應?我個親友仔仔都是這樣,用了半年過渡期 ...
嗯嗯,幼稚園時冇默書,抄寫都有。咁希望下學期好啲。本身都唔多課外活動,每日做完功課,都有最少一個鐘比佢玩。

siujanjan 發表於 14-10-23 08:24
嗯嗯,幼稚園時冇默書,抄寫都有。咁希望下學期好啲。本身都唔多課外活動,每日做完功課,都有最少一個鐘比 ...
咁問下當事人有乜唔開心,才可對症下藥,之前有jm 分享過旁how則激廿五題。

siujanjan 發表於 14-10-22 21:12
阿囡小一。佢話,想做番bb,好似細佬咁 我話,每個人都會長大。你哋嘅小朋友會唔會咁?

...
有呀, 我細囡K3都係咁講, 話唔想大個, 要做BB。

因為佢見到我結婚張相(後生時)好靚, 依家就........佢話唔想大個, 大個咗媽咪會變老, 媽咪會死, 講講下眼仔就紅晒了 其實, 我係唔係都應該適當地打扮下好啲呢。

呢代人仔幸福,幼稚園階段,無論屋企,學校,都天堂一樣,0困難!
上到小學,真的要自己去面對環境,老師唔會再拖住手仔慢慢教佢哋,加上功課等等要適應,就變得困難重重!
樓主仲有比小朋友有得玩,已經好好!
我仔都小一,但佢話鍾意返小學多D,因為佢喜歡冒險,挑戰難道!我仔由細到大,我都無乜比佢"好好過", 類似嗰D 所謂"窮養"掛!
加上佢本身性格,佢而家性格開朗,主動識朋友,只係衰鍾意倒蛋!
佢從無補習,而家課外活動,一樣都無學科嘢!個人認為初小唔洗幫,到小朋友能力所及,就會學得快!

little_yolky 發表於 14-10-23 09:55
有呀, 我細囡K3都係咁講, 話唔想大個, 要做BB。

因為佢見到我結婚張相(後生時)好靚, 依家就........佢話唔 ...
你講起眼紅, 令我想起亞囡細個時, 又係唔接受我們(父母)會老, 佢都會表現唔開心的.
適當打扮---> 讚成不過....

引用:呢代人仔幸福,幼稚園階段,無論屋企,學校

原帖由 wan_sosin 於 14-10-23 發表
呢代人仔幸福,幼稚園階段,無論屋企,學校,都天堂一樣,0困難!
上到小學,真的要自己去面對環境,老師唔 ...
我囡被動,人哋揾佢玩囉,不過佢都識到同學仔。
學跳舞,老師教啲難少少嘅舞步,佢就話唔想學。
可能佢唔鐘意改變,唯有比啲時間佢適應。

Jane1983 發表於 14-10-22 23:25
問吓佢點解,開解吓佢。

如果太忙碌,cut一些活動都要比佢每日自由hea玩一個鐘。這一個鐘好緊要,平衡小朋 ...

hea玩一個鐘?
Are you kidding?
You need more than 2 hours studying to catch up the standard and progress later on!

回覆 kenwong888 的帖子

hea 玩一個鐘唔過份

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-23+發表

原帖由 siujanjan 於 14-10-23 發表
我囡被動,人哋揾佢玩囉,不過佢都識到同學仔。
學跳舞,老師教啲難少少嘅舞步,佢就話唔想學。
可能佢唔鐘 ...
每個小朋友都有佢嘅路程,無得急!
我哋做媽媽嘅,係身邊做啦啦隊,無限量支持佢哋!

elainetam 發表於 14-10-23 14:42
回覆 kenwong888 的帖子

hea 玩一個鐘唔過份
It is fine as far as you know the consequences and costs incurred!

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-10-22+23:25+問

原帖由 kenwong888 於 14-10-23 發表
hea玩一個鐘?
Are you kidding?
You need more than 2 hours studying to catch up the standard and prog ...
聽日我仔測驗,下晏還可以約朋友仔落樓下公園玩添!
我仔每日唔只hea一個鐘!
返學除了學習,還有讓小朋友身心健康發展!

subb    發表於 14-10-23 15:32
‹ 上一主題|下一主題