用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網,情愿聖提摩太定葛量洪
go

35網,情愿聖提摩太定葛量洪 [複製鏈接]

壞打算,請比意见
   0    0    0    0

回覆:35網,情愿聖提摩太定葛量洪

揀近屋企嗰間行先。再預去叩門

葛量洪校舍大

我會揀葛量洪

呢個網唔係乙部一間學校唔填都會「自動」派葛量洪咩?!咁又有乜好煩?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

朋友當年只填甲一,乙一 (有私校 back up) , 咪派咗去咗葛亮洪囉,好彩女成績好,叩到好嘢

葛亮洪是間好學校, 除派位差一點之外,其他是不錯的, 朋友女女已畢業, 但還想念老師, 師生關係很好.

兩間我都會選葛量洪,聽講老師都好有愛心。而家做定research 和心裡準備。到時可欣然接受大抽獎結果。

葛小六派位啲戰績真係好正,唔係個個接受到,重有佢啲家長義工,個個唔咸唔淡廣東話 ,個人接受唔嚟

回覆:sissysze 的帖子

咁葛有幾多人入到band 1中學呢?

引用:葛小六派位啲戰績真係好正,唔係個個接受到

原帖由 sissysze 於 14-10-25 發表
葛小六派位啲戰績真係好正,唔係個個接受到,重有佢啲家長義工,個個唔咸唔淡廣東話 ,個人接受唔嚟

...
聖提都唔少,每朝返學見到上身著半透視裝,下身熱褲高踭鞋,半咸淡廣東話嘅媽媽

其實兩間真係差不多,但葛的校舍較新和大,周圍的環境也比較好,所以兩者之間,會選擇葛。

引用:咁葛有幾多人入到band+1中學呢? +

原帖由 妙妙媽 於 14-10-26 發表
咁葛有幾多人入到band 1中學呢?
每間學校都會有b1 學生,實有人派至b1 中學。 但比你上到b1 中學,跟得到先得架。識一個紅馬上喇叭,個仔上到去包底,啲eng 跟唔到,紅馬上都甘,葛上的話,大家唸下點囉

大抽奬的派位制度下,我諗每一間小學都會有大6人出沒,又因葛收生比較多,比例上一定比較多大6人!我覺得應該揀一間較近屋企的作補底之用

本人比較喜歡聖提摩太... 因為百年老校, 教學有目標, 制度完善.

上年有新校捨, 都值得考慮, 而且 派位也不算差...

但我覺得揀學校都係揀間 近自己的好,

方便接送 和 有咩事都方便溝通...

所以 我認為邊間近, 揀邊間 最正路。

而家呢2間D功課都好多喎. 係咪想做番好D呢?

朋友女女當年讀葛量洪是好輕鬆, 英文很好, 我聽過她英語口音好好,她是用青田的教材上課, 但現在轉換了教材和校長, 功課多應該是因應家長期望,谷上位.

引用:朋友女女當年讀葛量洪是好輕鬆,+英文很好,+

原帖由 AAma 於 14-10-30 發表
朋友女女當年讀葛量洪是好輕鬆, 英文很好, 我聽過她英語口音好好,她是用青田的教材上課, 但現在轉換了教材 ...
請問朋友女而家幾多歲?

‹ 上一主題|下一主題