用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted
   1    0    0    0

我個囡都係返緊pg, 我都唔知收pn機會大唔大,讀咗先。

回覆 sushimama 的帖子

I still prefer to attend the current playgroup outside as (1) it's English Mandarin (York's English mainly) and (2.) Hes happy with the teachers and has a sense of security.
I would consider changing only after I am asked to do so for a conditional offer.

PS mine is a March baby.

引用:有冇YORK+PLAYGROUP 或 PN 分享多少少

原帖由 sushimama 於 14-10-22 發表
有冇YORK PLAYGROUP 或 PN 分享多少少?

知唔知舊年係咪, 都要報PLAYGROUP ,收既機會先 ...
我都想知,但啱啱有媽媽話York pg唔掂,個老師唔係net,只係講英文既chinese,同用powerpoint教,攪到我即刻有D唔想join,因我報左出年1月pg,有無更多讀緊或讀完既媽媽可以share pg同pn,thx

我有pn offer但冇讀過pg
反而最後決定讀,先報pg
pg学既歌,pn亦唱,上左小朋友易銜接

我身边朋友全部有pn offer..正常月份bb..
我上pg時,有四、五个8月b冇pn offer……..當然我仔家下个班都有8月b..所以如果细b..相信要表現出色先大机会

回覆:YORK PN & PLAYGROUP

我囝囝而家上緊York嘅Playgroup, 等我試下講解一下York PG嘅內容俾家長作參考!
1. 有一個Net老師,一個後生嘅香港女助教。

NET 老師係Indian、但係英文口音不錯,滿意的。我其實幾鍾意呢位老師,我係有留意到佢會觀察每一位小朋友,然後用心指導!
後生香港女助教,英文發音一般,但係幾好笑容,上落堂前後都會同家長傾吓偈!

2. 上堂環境/課程內容

上呢個PG前知道有十個小朋友一班,加埋家長,老師同助教有成廿十幾個人,真係擔心班房唔夠大,點知去到原來學校將二間班房一齊用,一邊係長抬用嚟食茶點同做勞作,另外仲有play area, 有玩具俾小朋友warm up 同玩。另一邊就係用嚟上堂,都夠足夠空間俾小朋友走動架!

課程方便,知道好多家長都好關注Powerpoint 嘅問題,等我試吓share我嘅用後感受先……
無錯,佢哋有1/3時間都有用到Powerpoint 去教小朋友,好似一開始greeting 播歌,但係同一時間,助教就會pause 一pause , 之後老師就會互動式咁再explain 內容同逐一叫學生
出嚟做示範,我覺得ok呀!起碼catch 到小朋友attention.
再舉一個例子,老師播完一首歌係教動物,助教就會即時攞晒首歌入面出現過嘅動物公仔出嚟,老師即刻再教小朋友每一種動物嘅名同特性,然後分組玩遊戲,我覺得幾好……我本身都有俾我小朋友睇小小卡通,所以我接受到powerpoint嘅……當然,如果家長係唔俾小朋友睇電視就要再考慮呢個教法適唔適合你同小朋友喇!

美勞時間末必堂堂有,但每次有美勞做都發現佢哋用嘅物品都係有品質,又會pack好晒一份份俾家長同小朋友一齊做!

Snack time ard 10 mins, 通常就會同其它小朋友share 自己準備嘅小食。

希望以上個人經驗幫到york pg 有興趣嘅家長啦!

我都希望囝囝入到york嘅PN架!

補充一句,我冇比仔睇电視。但上pg powerpoint我欣賞,因為家長睇住唱歌既歌詞……上多2堂,家長可以記得同小朋友唱……另外pg老師……我仔上時大部份是pn老師……我仔pg轉過幾次老師...同pg有主題……如今日学zoo animals...比很多pg focus..我上了很多学校pg..york pg真的不錯……重有佢鼓勵小朋友出來用咪講今日学的生字,对牙牙学語小孩我觉有幫助……這是很小其他pg見到

請問2hr class 同1hr 15min  playgroup 有冇分別??

Hw much of the York playgroup ??

回覆:YORK PN & PLAYGROUP

我都想知york playgroup著重訓練小朋友language 還是其他skill,如合群,服從等

引用:Hw+much+of+the+York+playgroup+??

原帖由 cristalfung 於 14-11-03 發表
Hw much of the York playgroup ??
There is serval sessions with different price, and around $400 per lesson, you should better to have a look in person

回覆 cpc608 的帖子

請問妳返緊邊間PLAYGROUP? 有英文又有普通話咁好!

cpc608  Tutortime  發表於 14-11-5 10:39

多謝以上分享, 原黎YORK'S PG有POWERPOINT原素, 請問佔課堂多少時間? 阿B應該唔多唔少會望住個SCREEN, 而唔係望住個NET?
‹ 上一主題|下一主題