用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插班入神校
go

插班入神校

身邊有冇例子, 有人從happy school (口裨不錯), 成功插入神校?

回覆:pibe 的帖子

神校的定義是哪幾間?

回覆:pibe 的帖子

哪裡有免費午餐?

回覆:插班入神校

邊間係神校 ? 邊間係 Happy School ?

醒目開學勳章 王國長老

如果想插神校,一早唔好揀happy school呢條路,應該揀間谷的好好裝備

pomanlife    發表於 14-10-23 14:56
bobo101^*^    發表於 14-10-23 09:01
KikiDaddy  Totally agree  發表於 14-10-23 07:29

所謂神校,其實可能都係happy school

成功插班的,多數成積超卓,文武雙全.   小朋友本身的能力最緊要.
學校小功課,可以方便出外度身訂造課程,單對單補得比多功課的學校更深,讀得更快  (不過大前題是家長要有心有力,找個好補習老師,一齊努力)

唓,而家間間喺地區有d名氣嘅都話係神校

只要喜歡就算神校la

天神,喇叭,marymount,st mary, maryknoll 算唔算神校? 我知道插到入去嘅之前都唔係讀 happy school 同埋成績係舊校都係名列前茅。

如果講得係神校,我諗都唔會有機會無啦啦咁比人插到入去

冇話一定唔得,一些機緣考合,遇過一個插入dg 的女生,問佢點準備,佢話面試什麼也會問,冇得準備,言語間,我唔覺佢之前係讀什麼出名的學校,佢仲話父母冇幫過佢,全靠自己。雖然佢係咁講,我相信機會係留比有準備的人,不過就許sir話jie:命裏無時莫強求。

引用:冇話一定唔得,一些機緣考合,遇過一個插入

原帖由 MrBeast 於 14-10-23 發表
冇話一定唔得,一些機緣考合,遇過一個插入dg 的女生,問佢點準備,佢話面試什麼也會問,冇得準備,言語間 ...
借問聲你呢個插入DG時係幾大個,聽你講甘嘅對答小朋友似乎有返甘上下年紀,唔係初小。我知嗰啲case係初小,屋企一定有發功谷成績。

MrBeast  是的  發表於 14-10-23 06:46

我唔敢講話一定唔會成功,但成功率一定唔會高

引用:所謂神校,其實可能都係happy+school +

原帖由 Argyle 於 14-10-22 發表
所謂神校,其實可能都係happy school
Can't agree more

醒目開學勳章

以我所知,神校係可以係Happy School,不過因為佢係神校,有好多人想入,學校有得揀時~就一定揀個叻嘅,咁你要預備一份靚靚成績表做面試/筆試入場卷,經過一年未必太happy嘅日子
入到去,你做到學校嘅最低要求就得

至於邊間神校咁happy?我講緊係好多舊生話係似國際學校嘅本地學校:男拔
小道消息:今年男拔收咗12-13個小二插班生,機會比LS (4個)大得多!

sissysze 發表於 14-10-23 00:31
天神,喇叭,marymount,st mary, maryknoll 算唔算神校? 我知道插到入去嘅之前都唔係讀 happy school 同 ...
我唸「聖喇拔」應該係較多人認同o既神校呱

引用:以我所知,神校係可以係Happy+School,不過

原帖由 kerkermui 於 14-10-23 發表
以我所知,神校係可以係Happy School,不過因為佢係神校,有好多人想入,學校有得揀時~就一定揀個叻嘅,咁 ...
乜喇叭收甘少插班咋咩

引用:以我所知,神校係可以係Happy+School,不過

原帖由 kerkermui 於 14-10-23 發表
以我所知,神校係可以係Happy School,不過因為佢係神校,有好多人想入,學校有得揀時~就一定揀個叻嘅,咁 ...
男拔happy school   入到去讀先知 ...

引用:如果講得係神校,我諗都唔會有機會無啦啦咁

原帖由 爸爸愛您 於 14-10-23 發表
如果講得係神校,我諗都唔會有機會無啦啦咁比人插到入去
睇下係乜學校,如果係神津,五湖四海派入去乜人都有,總有人頂唔緊棄械投降走人,甘校長咪可以有位收人囉