用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長憂噤聲 急送子女留學
樓主: elbar
go

家長憂噤聲 急送子女留學   [複製鏈接]

亮燈 發表於 14-10-26 20:19
完全唔使擔心,我知好多香港人以為真係冇左中國會死,如果冇左所謂中國既支持,香港係會困難D既!但唔係整 ...
大家當然唔需要擔心如果香港無咗中國會唔會死, 因為香港根本無可能脫離中國嘅魔掌, 如果要整瓜你容嘜易, 只需暫停供水比香港, 香港都唔知可以捱得幾多日.  情況就好似今時今日嘅佔中一様.  你急佢唔急, 你緊佢唔緊. 一路拖落去咪睇吓會有幾多香港市民由最初支持佔中而因為長期受經濟及生活不便的壓力變成反佔中.  況且中國根本唔需要徹底摧毀香港. 只需大量放人落嚟溝淡你.  到時咪由得你普選都無問題.

bobbycheung 發表於 14-10-26 23:50
大家當然唔需要擔心如果香港無咗中國會唔會死, 因為香港根本無可能脫離中國嘅魔掌, 如果要整瓜你容嘜易, 只 ...
你呢個係好辦法喎!咁點解中國冇停供水呢!又簡單,又方便,香港即刻投降。想問閣下有冇經歷過制水呢?照道理當時香港人應該會死晒喎!

bobbycheung 發表於 14-10-26 23:50
大家當然唔需要擔心如果香港無咗中國會唔會死, 因為香港根本無可能脫離中國嘅魔掌, 如果要整瓜你容嘜易, 只 ...
夏蟲不可語冰, EK這裏的家長, 自閉在象牙塔內, 天真的可笑, 居然仲以為大陸無左香港會死.
其實你之前已經講左重點 :  寧願香港完蛋都好過自己嘅政權被威脅. 香港不能想當然, 高估自己的重要性.

再者, 唔駛唔放東江水, 佢由得你地內訌, 自殘經濟, 香港無天然資源,  士農工商, 主力靠商, 佢只要減輕香港在世界金融中心既重要性就可以, 如果有朝一日, 大陸將離岸人民幣結算中心遷離香港, 就係大陸開始出手.  

Ruby1219 發表於 14-10-26 22:15
同意金鐘係一個充滿creativity & love 既地方,所以last sunday 呀仔一返黎夜晚就帶咗佢去。

...
典型既EK中產支持佔中家長.
自家仔女在名校讀書, 日日窩在家裏讀書溫習繼續為其學業奮斗, 週未帶仔女去佔中地點打個轉感染下氣氛就叫參與左佔中.
有啲甚至乎仔女早已送了出國留學, 但係EK猛叫人家仔女沖上前線做炮灰, 呢類最壞心腸.

一個二個頭頂光環大義上身, 如果似你地之前一篇篇回應所寫的, 咁支持佔中, 就請大力鼓勵自家仔女上前線, 記得呀, 係上前線做炮灰, 唔係大後方觀望.   

回覆:家長憂噤聲 急送子女留學

講開食水,不得不講番當年政府設立沙田海水化淡廠是有遠見,可惜當時投術無咁成熟,後來買東江水又平。香港是否只有買東江水一條路?當然不是,現在海水液滲透技術已成熟,星加坡已可自給自足,不用再向馬來西亞買水,星加坡市中心個湖全是液滲透淡水,成本仲平過買東江水。點解香港唔做?或者無官員敢斷亞爺米路,而家年年加價香港都no say.

回覆 亮燈 的帖子

香港連軍人都冇,打起仗黎唔通靠痴瘋和学聯嗎?到時都唔知誰死先呢!

引用:講開食水,不得不講番當年政府設立沙田海水

原帖由 poonseelai 於 14-10-27 發表
講開食水,不得不講番當年政府設立沙田海水化淡廠是有遠見,可惜當時投術無咁成熟,後來買東江水又平。香港 ...
呢個就重點,海水化淡平過東江屎水。

亮燈 發表於 14-10-27 09:42
呢個就重點,海水化淡平過東江屎水。

東江屎水就到期, 又要加價喇. 未來3年每年加6.4至6.6%.

亮燈 發表於 14-10-27 07:06
你呢個係好辦法喎!咁點解中國冇停供水呢!又簡單,又方便,香港即刻投降。想問閣下有冇經歷過制水呢?:hap ...

你都話係制水, 唔係停水, 咁香港人又點會死晒呢?

我在北京工作8年,我的生意拍擋全是北京高官的兒子,他們全部都拿了美國,加拿大,英國等護照,他們這些人從小喝共產黨的奶水長大的,被洗了幾十年的腦,到他們的第二代都離開了國家,有個高官常同我講,共產黨你們都相信?你們香港人太天真了,我們這一代拼命貪,等下一代出國享受。
北京的朋友老是說,看大陸的報紙,只相信一樣東西是真的,就是日期。
我身邊很多建派的朋友,生意的夥伴,他們出來反佔中,只是為了向北京交代,他們的子女早已走了,他們怎麼會相信共產黨的話。
當然我不否認會有很多香港人是為了香港的好,但這些人有沒有了解到共產黨的本質。
689的心態是第一日出來參選就想將香港變成一國一制,他過去幾年的行為大家有目共睹,歷史會評價他的。
共產黨的語調多年沒有變過,也不會變,什麼「不要指三道四,干涉別國內政,勾結外國勢力,走狗,漢奸」等。
過去17年,北京都沒法培養出有能力的左派人士,大家看看那些愛字頭的人,張融等之流,同小丑有什麼分別,要保皇護駕都找的有水準的人。

‹ 上一主題|下一主題