用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年唔揀男女官津小
go

後悔當年唔揀男女官津小

後悔當年無同大仔揀男女官津小,如果唔係今年細女就唔駛咁煩,幾年前考小一同今年考小一真係好唔同,個競爭大左好多

回覆:後悔當年唔揀男女官津小

重要的是大仔讀得開唔開心,否則就可能後悔為妹妹犧牲了哥哥

erniewellie 發表於 14-10-19 08:52
重要的是大仔讀得開唔開心,否則就可能後悔為妹妹犧牲了哥哥
贊成!
就算抽獎,而家好的龍校,都是以齋校為主。除非吾鍾意男校,吾應該為細妹開路,而犧牲亞哥。

王國會長

sunnygirl 發表於 14-10-19 08:29
後悔當年無同大仔揀男女官津小,如果唔係今年細女就唔駛咁煩,幾年前考小一同今年考小一真係好唔同,個競爭 ...
問題係為何當年無同大仔揀男女官津小?
唔適合? 咁如果當年揀左男女官津小也會后悔當年無同大仔揀直私小.

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-10-19+08:29+後

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-10-19 發表
問題係為何當年無同大仔揀男女官津小?
唔適合? 咁如果當年揀左男女官津小也會后悔當年無同大仔揀直私小. : ...
後悔的原因是妹妹今年要再玩過考小一遊戲,我寫得唔清楚嗎?

回覆 sunnygirl 的帖子

吾想咁辛苦?驚細女考吾到?
咁就不如犧牲大仔,大家吾使煩?好難同情你當初的「錯誤」決定。

Nightman    發表於 14-10-20 23:32

引用:回覆+sunnygirl+的帖子 吾想咁辛苦?驚細

原帖由 Jane1983 於 14-10-19 發表

吾想咁辛苦?驚細女考吾到?
一定只有齋校才是好學校?揀官津男女校就是犧牲?

我唔同意,如果阿哥間學校好好,點解要因為個妹而放棄,除非派到的津小也是同樣好。

咁你當時為大仔揀果間學校,係best available的選擇,吾係有梗好的男女津校吾去,有也好怨。
你去抽,一定抽到好的男女校比佢兩個咩。如果哥哥個間係龍校,你不用煩他的升中,一樣好好多。

引用:拿拿臨叫阿哥轉去頂級男女津小囉

原帖由 ha8mo 於 14-10-19 發表
拿拿臨叫阿哥轉去頂級男女津小囉
好提議

做人向前看,冇得成日後悔。
當日俾你男女津小入左,阿囡跟住入,點知過兩三年你又後悔唔啱阿囡?

咁咪不停後悔?

要後悔,我係咪要後悔當日唔好生小朋友?

呻完就算,向前行

引用:做人向前看,冇得成日後悔。 當日俾你男女

原帖由 sorman 於 14-10-19 發表
做人向前看,冇得成日後悔。
當日俾你男女津小入左,阿囡跟住入,點知過兩三年你又後悔唔啱阿囡?
其實我都只係呻下,亦會繼續向前看,小女亦已有offer(不過不是最心儀),只係覺得今年競爭比幾年前大,比以前吃力好多。

如大果個間學校係一線,又唔好後悔
我上年策略都係甘,如大仔考到間一線學校,女就要食自己,大家各自努力,今年睇下妹妹可否自己叩到哥哥那間了

如有兩小朋友,首先要一早想好,我就比自己有心理準備,預左兩個各自努力

樓主,唔好後悔!明天會更好

引用:樓主,唔好後悔!明天會更好 +

原帖由 superccc 於 14-10-19 發表
樓主,唔好後悔!明天會更好
Thanks

樓主,唔使煩同後悔吖,每人有每人應該行嘅路,我相信小朋友都有能力行一條屬於佢地嘅路,各自各精彩,無人知或敢講邊間學校一定適合佢地。再加上阿妹已有offer,亦證明收佢間學校對阿妹嘅肯定,所以加油

sunnygirl  Thanks!  發表於 14-10-20 15:47

sunnygirl 發表於 14-10-19 11:50
好提議
太遲了, 如果你細女今年抽, 應該舊年叫哥哥考插班的。為咗阿妹, 阿哥赴湯滔火在所不遲。

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-10-19+11:50+好

原帖由 little_yolky 於 14-10-20 發表
太遲了, 如果你細女今年抽, 應該舊年叫哥哥考插班的。為咗阿妹, 阿哥赴湯滔火在所不遲。
...
唔遲,因為妹妹係細b,可以遲一年先再考小一

sunnygirl 發表於 14-10-20 11:12
唔遲,因為妹妹係細b,可以遲一年先再考小一

但自行己經交晒表, 你冇交?