用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Francis and St. Paul 跑馬地
go

St Francis and St. Paul 跑馬地

請問大抽獎揀這兩家做第一位哪家機會大些呢?

回覆:St Francis and St. Paul 跑馬地

你幾多分, 25就一定ok,  20分2間都要抽, 15分2間都唔洗諗。
但其他因素。 應該st franics多d人選

回覆:St Francis and St. Paul 跑馬地

因為st paul cat 係一、三、五下午,二、四、六上午,這個arrangement未必適合所有家庭,好似我咁,還有一個細的將會讀pn,如果讀st paul cat的話,都唔知讀am還是pm好 -- 因為呢個原因,我估st francis會多d人選擇。但如果我得一個,我會選擇st paul cat,因為中學好d(當然有再轉直資的可能)。

stepyau 發表於 14-10-18 23:00
因為st paul cat 係一、三、五下午,二、四、六上午,這個arrangement未必適合所有家庭,好似我咁,還有一 ...

除了全日vs半日外,SF的新校舎亦係多人選擇她的原因。
中學方面, 身邊有2間學校的現讀生和畢業生,2間學生表現不相百仲,若要比較, SF的學生表現較優勝. 個人會偏向選SF

St paul cat 啱啱出咗二個狀元,今年揀嘅人一定唔少。

醒目開學勳章

聽聞往年 st paul cat 15分都有份抽

醒目開學勳章 王國長老

係, 往年, 而家無呢支歌仔唱了

I mean 大抽獎階段,不是自行計分。

回覆:GAT 的帖子

上年st paul 好似第一收哂,放第二都有小小機, 但st francis 就第一都收唔哂

睇返舊post, St. Francis唔使111都可以叩門,有d心大心細放唔放111,定放其他學校for 叩門

St Paul Cat 無揀過都可以扣

醒目開學勳章

GAT 發表於 14-10-29 00:30
I mean 大抽獎階段,不是自行計分。
如果計分都咁少人報,到大抽獎都唔會多得去邊啦!

舊年20分St. Paul已經要抽了

回覆:sissysze 的帖子

太好了~~ thanks~~

引用:睇返舊post,+St.+Francis唔使111都可以叩

原帖由 sleepykly 於 14-10-29 發表
睇返舊post, St. Francis唔使111都可以叩門,有d心大心細放唔放111,定放其他學校for 叩門

...
就係因為不須111,遠至馬鞍山/深井等也有人來叩。如果女兒聰明伶俐、反應快、有禮貌、博學多材不防等叩門,學校好公平的,我見叩入黎的大部分是成績班top ten . 往年叩門生6xx收1x人,不放乙一就要接受風險,祝好運!

乜甘勁有六百幾人叫st francis。

甘St. Paul catholic 又多不多人扣?

引用:乜甘勁有六百幾人叫st+francis。 +

原帖由 sissysze 於 14-10-29 發表
乜甘勁有六百幾人叫st francis。
叩St Francis 先啱

回覆:eli_leung 的帖子

明白~~ 其實本已疊埋心水111,不過有些時候總會心大心細~~ anyway, 謝謝你~~ 自問囡囡不是特別outstanding,所以聽完你講更會肯定我的諗法~~ 謝啊~~

引用:Quote:原帖由+sleepykly+於+14-10-29+發表

原帖由 eli_leung 於 14-10-29 發表
就係因為不須111,遠至馬鞍山/深井等也有人來叩。如果女兒聰明伶俐、反應快、有禮貌、博學多材不防等叩門, ...
明白~~ 其實本已疊埋心水111,不過有些時候總會心大心細~~ anyway, 謝謝你~~ 自問囡囡不是特別outstanding,所以聽完你講更會肯定我的諗法~~ 謝啊~~