用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 終於戒甩了背巴士路線, 不過.......
go

終於戒甩了背巴士路線, 不過....... [複製鏈接]

終於戒甩了背巴士路線, 不過.......依家改為股市.......-_-!  背了好多隻股份咩編號, 做咩行業, 記埋它們的開市,收市,最高最低, 52周新高低.....日日睇報紙財經版, 去書局刨投資理財的書, 記晒恆指的由來及歷史, 成立以來的大事記等等......好鍾意講股票, 研究滬港通, 自己上網分析投資走勢.....連啤打系數都講埋, 並知度及解釋得出咩叫"啤打系數".......好似吸毒上癮咁.....-_-!
試過禁止, 禁不了, 佢會偷偷地繼續睇......有咩方法?   由他繼續研究嗎?  基本上不影響日常生活, (但怕他走去跟同齡小朋友講股市, 變成沒共同話題, 因為其他小朋友不會跟他講股市......-_-!)
   5    0    0    0

回覆 derek0811 的帖子

How old is your child?

回覆:misshk12 的帖子

6歲

唔好话股市,我个仔講巴士型號都冇朋友睬佢

引用:6歲 +

原帖由 derek0811 於 14-10-18 發表
6歲

無遇過小朋友講股市,
但係咪屋企有人睇開股市行情.
不如轉而去睇地圖, 學下邊D地方路線係點.
PLAN下星期日, 如: 由家中去大棠荔枝生莊點去.
又或者坐港鐵由將軍澳到廸士尼, 在那裡轉車, 坐邊條線.

用他的興趣同記性轉移至另一地方.

喜歡路線圖的確係好多a仔共通點。大家會點處理?會戒嗎?

crystal媽咪 發表於 14-10-19 14:06
無遇過小朋友講股市,

咩路線咩站轉車呢D,對他們來說實在小兒科

不如記字典啦

derek0811 發表於 14-10-18 11:25
終於戒甩了背巴士路線, 不過.......依家改為股市.......-_-!  背了好多隻股份咩編號, 做咩行業, 記埋它們的 ...
6歲的孩子識咁多字 ? 利害...利害...佢可能系資優 ? 也可能將來成為一名小股神? (我是認真的)

回覆:美之選468 的帖子

喜愛文字(包括數字)就是他的怪辟!但這個怪辟幫了他快速學識很多東西!有字的東西便能吸引他,就如口渴的人要喝水般。股市既有文字,更有數字,他像發現金礦一樣。

但太沉迷不是好事,在圖書館聽故事班,卻自己偷偷看自己喜歡的書,沒收他的書,則看壁報板上的各樣通告……

引用:無遇過小朋友講股市,但係咪屋企有人睇開股

原帖由 crystal媽咪 於 14-10-19 發表
無遇過小朋友講股市,
地鐡2年前已倒背如流了,講埋你知去邊條街要用咩出口出!連去旅行星加坡地鐵都背埋!後來才背挑戰更複雜的巴士,只搭過—次的線路,隔了半年仍數得出有咩站。都唔知佢個腦咩構造,似CPU多過似人腦。

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+14-10-19+21:18+編輯

原帖由 LeeCC 於 14-10-19 發表
我仔都拿起中文字典唔放,我收埋左。但係佢近來越來越鐘意背野,都阻唔到,“夠皮”佢又會第二樣。

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+14-10-19+發表本帖

原帖由 Olympian 於 14-10-20 發表
我仔都拿起中文字典唔放,我收埋左。但係佢近來越來越鐘意背野,都阻唔到,“夠皮”佢又會第二樣。

...
係呀!同你仔一模一樣。先背,後創作,然後再轉第二樣嘢!

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-10-20+發表我

原帖由 derek0811 於 14-10-20 發表
係呀!同你仔一模一樣。先背,後創作,然後再轉第二樣嘢!
你仔叻好多。看過你更早期的post,奇才!要接受和一般小孩的社交發展不同,佢識咁多野會跟同齡小朋友傾唔埋。教佢打下波。

引用:喜歡路線圖的確係好多a仔共通點。大家會點

原帖由 misshk12 於 14-10-19 發表
喜歡路線圖的確係好多a仔共通點。大家會點處理?會戒嗎?
其實我都好中意地鐵路線圖,細個果時可以背到出來。咩站咩顏色,開邊邊門,A站去B站幾$果個table都背左,仲會研究車$同站之間gei關係。不過後來唔知咩原因介左。可能比我發現左d更有趣gei野呱。

e十,一把年紀,唔會背車站啦。不過去到任何地方都好中意拎張鐵路圖來返酒店研究。唔知點解,不過d路線唔同顏色,環環交錯,真係好正。

回覆:終於戒甩了背巴士路線, 不過.......

刺激感统

見過有A仔愛背馬經

回覆:Olympian 的帖子

唉!我仔又係咁,咩都背一餐,但冇同齡朋友係好大問題,請問大家有咩方法幫到佢地嘅社交發展?

引用:Quote:原帖由+misshk12+於+14-10-19+發表喜

原帖由 eekg 於 14-10-24 發表
其實我都好中意地鐵路線圖,細個果時可以背到出來。咩站咩顏色,開邊邊門,A站去B站幾$果個table都背左, ...
我哥哥正常都好喜歡背野,而家都成日比人讚記性好。

佢地會自動識晒d字?唔使教?

‹ 上一主題|下一主題