用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園之厚多士分享
樓主: kissobaby
go

學之園之厚多士分享

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+14-10-23+發表哇+

原帖由 kissobaby 於 14-10-24 發表
做生意?我之前都以為係,但而家就知佢地有d傻。電腦接放學咭,每週upload學生相,開生日會,啓迪班不另收 ...
親子樂遊戲好正,一個月一套,不另收費,好多學校係借比你玩,要還

學校每年都邀請畢業生和家長回校交流小學生活, 我唔知出面有幾多間學校有這種安排。

回覆:學之園之厚多士分享

我都係用家,我係家長會聽到學校竟然會講樸素呢個topic,都有啲驚喜,我諗真係冇乜學校會注重呢樣野,其實我一直都覺得如果個小朋友而家嘅生活質素係佢第時大個出黎做野嘅收入唔可以維持到嘅,佢應該會有一個唔開心嘅人生,我真係覺得呢樣野好重要,但諗住係家長教,冇諗過學校會教,因為呢樣野係同學店經營理念背道而馳。

本身都好喜歡LH嘅教育理念,去完OPEN DAY之後,經義工家長詳細介紹,LH自制嘅教材、環境、師資、甚至家長質素,令我更加愛上LH,再加上本身係幼稚園教師嘅表妹極力推薦,我都報咗明年PN喇!!希望我個豬丙妹會入到啦!! BTW,有無用家mama可以share下面試嘅內容/有咩特別要留意呢?

Thanks for sharing, very useful

學校曾經叫故事爸爸媽媽不要送小禮物或甚至糖果給小朋友, 因為學生應enjoy 個故事, 不是為了物質。

多謝樓主分享

上個月去過 open day, 見到課室既日程表同小朋友既勞作, 覺得學既野都係貼近生活~~~ 而 PN 班課室既玩具都幾多元化, 多數有教學意義, 淨係教顏色都有好多唔同方法。個人感覺算係新穎啲既教法, 係心儀學校之一, 希望三月 interview 有好表現啦

回覆:kissobaby 的帖子

So true! Can't agree more. I think you are a good role model for your kid

相問如果有家姐哥哥在讀,收細佬妹機會高麻?定都係睇表現收生?

我都好想囝囝入到凱帆校LH呀, 請問PN interview 難嗎?
會考d 咩呀? 請指教.....

引用:相問如果有家姐哥哥在讀,收細佬妹機會高麻

原帖由 yeungsyj 於 14-11-18 發表
相問如果有家姐哥哥在讀,收細佬妹機會高麻?定都係睇表現收生?
聽講而家冇著數

我都IN凱帆校LH呀,希望大家都OK啦~~!
依家SEND 左報名等IN
快樂的人生
http://rianoleung.blogspot.hk/

幼稚園,PLAYGROUP 的感想

引用:相問如果有家姐哥哥在讀,收細佬妹機會高麻

原帖由 yeungsyj 於 14-11-18 發表
同分先有優先,所以無乜用

請問k1課程深唔深?有無抄寫功課?

引用:請問k1課程深唔深?有無抄寫功課?+

原帖由 rainlpw 於 14-11-21 發表
請問k1課程深唔深?有無抄寫功課?

k1未正式寫字,只做連線或線條功課作寫字準備。就算K2到而家都係寫梗「牛、水、禾」等字,應該寫字呢方面同教處指引進度相約

kissobaby 發表於 14-11-20 22:54
聽講而家冇著數
想問下PN 一班大約幾多個小朋友,上下午加埋收幾多班. PN 係咪冇8 月或更細BB? 謝謝!

我有朋友女女讀緊(康城),佢話學校的確好好,但細B機會好微,佢話佢個女嗰班最細嗰個都係6月B,除非阿B係interview嘅表現好outstanding,otherwise。。。。唉,我本身勁like LH,但我個女係8月出世,我都怕機會微

大家係咪都係三月in呀?