用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: GAT
go

功課量

引用:好多謝你詳盡解說,我相信學校真係安排得好

原帖由 V.G 於 14-12-02 發表
好多謝你詳盡解說,我相信學校真係安排得好好,家長按步就班就ok. 有個疑問:你說孩子是文盲,是否跨張之說 ...
我仔當年收生標準一定不是學術方面,我個人覺得是睇小朋友是否乖巧、聽指示、有禮貌…但近兩年可以考生太多,乖巧已經很多,唯有加埋學術來揀選(個人觀點)

我無誇張,我仔是禮幼生,禮幼出名係內在心靈教育,不太重視書本學術,所以佢真係文盲一個

引用:好多謝你詳盡解說,我相信學校真係安排得好

原帖由 V.G 於 14-12-02 發表
好多謝你詳盡解說,我相信學校真係安排得好好,家長按步就班就ok. 有個疑問:你說孩子是文盲,是否跨張之說 ...
識字唔需要谷,只要小朋友養成閱讀嘅習慣同埋對身邊嘅事物有好奇心。
另外,今年9月簡介日,Q&A 時有人問收生時,我mark 低校長answer

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

引用:Quote:原帖由+V.G+於+14-12-02+發表好多謝

原帖由 elmobeebee 於 14-12-02 發表
識字唔需要谷,只要小朋友養成閱讀嘅習慣同埋對身邊嘅事物有好奇心。
另外,今年9月簡介日,Q&A 時有人問收 ...

中英認字、數學…當年真係無
(但仍然重視禮貌呢樣嘢,good!)

還記得當年是4幅圖拼合講故事,聽老師講故事答問題

我仔今年小一面試時有幫手,佢話老師有用英文問問題,有應用數學『你手上有2粒糖,爸爸有3粒,以家你哋有幾多粒』之類

引用:+本帖最後由+fi-fi+於+14-12-2+22:17+編輯+

原帖由 fi-fi 於 14-12-02 發表
數學題形式類似你個仔講。
另外,有中、英文認字各一、問平時邊個照顧佢。
其實佢每次interview 完我哋淨係問佢開唔開心。佢話開心,我就放心。畢竟入去前我feel 到佢有壓力。我哋完咗interview就盡快同佢去買雪糕食,佢就開心開心

fi-fi 發表於 14-12-2 13:58
我仔當年收生標準一定不是學術方面,我個人覺得是睇小朋友是否乖巧、聽指示、有禮貌…但近兩年可以考生太多, ...
fi fi,
謝謝你的耐心回應。我正正就是看中禮賢重視心靈教育這一點,我感覺上禮賢不但重視,更做得很好,一切就安排得很有心思,是很有愛和很合理的的教育工作。我不但喜歡學校本身,我也欣賞學校所吸引的家長群,感覺上很多都是謙虛有禮,安靜和平的一群,或許因此禮賢比較低調,也沒有爭風呷醋等火花,未知我的觀察是否正確?我真的渴望我兒在一個悉心關懷,具水平的教學環境下成長,故去年考不上,今年仍繼續預備插班。

elmobeebee 發表於 14-12-3 08:06
數學題形式類似你個仔講。
另外,有中、英文認字各一、問平時邊個照顧佢。
其實佢每次interview 完我哋淨係 ...
elmobeebee,
謝謝你的分享呀! 我也認同認字一用谷的! 所以我打從他半歲便天天跟他一起享受看書的樂趣,可他至今仍然喜歡看圖畫多於唸字,不知是我教不得其法,還是要推說他是男孩子認字慢一點,他爸爸也是認字文盲等等......他的認字量怕不算太少,但絕不能算多,中平吧! 去年考禮賢中英文認字都問了好幾個,只知他並不全對,如果今年只認中英各一,則可能反而少了學術題。學校一直求進步吧! 我也欣賞你對孩子的關心呢!

引用:Quote:elmobeebee+發表於+14-12-3+08:06+數

原帖由 V.G 於 14-12-03 發表
elmobeebee,
謝謝你的分享呀! 我也認同認字一用谷的! 所以我打從他半歲便天天跟他一起享受看書的樂趣,可他 ...
我家也是男孩子。
投其所好! 因他喜歡巴士,所以他的中文字庫是從搭巴士、看路牌、地圖集、報紙得來。
加油! 學習是終身!

V.G 發表於 14-12-3 12:16
fi fi,
謝謝你的耐心回應。我正正就是看中禮賢重視心靈教育這一點,我感覺上禮賢不但重視,更做得很好,一 ...
你的觀察當然是正確。。。禮賢的學生大部份都是乖巧有禮的小朋友,尤其是外出比賽時,佢哋真係比其他學校的學生安靜守規。每年我都會親身帶我仔參加校際、學界比賽,很多學校的學生一群一群地胡鬧、你推我撞,每次我都看到皺眉......所以更深感受到禮賢學生的「好」

校長、助理校長、老師、工友個個都好有heart,所以真係好感動,亦好感恩我仔可以喺呢度讀書

回覆:elmobeebee 的帖子

謝謝你的指教,原本他甚麼書都有興趣,但自從他在圖書館發現了老夫子、喜羊羊、和Q小子以後, 他就只愛看漫畫⋯⋯裡的圖畫了,不捉著他唸他是不會看文字的,因為他看圖意,已大概知道劇情,所以,唉!昨天還耍性子要我買一套四本的Q小子給他看,原本我對漫畫沒有歧視,只是Q小子實在不少口語化的中文,我實在有點困難投其所好呢!

引用:Quote:V.G+發表於+14-12-3+12:16+fi+fi,謝

原帖由 fi-fi 於 14-12-03 發表
你的觀察當然是正確。。。禮賢的學生大部份都是乖巧有禮的小朋友,尤其是外出比賽時,佢哋真係比其他學校的 ...
fi-fi, 謝謝分享!禮賢學生和老師給人這份賓至如歸的好感,其實在我去年來開放日時已一見傾心,卻不大肯定家長群是否也如我想像的那樣不好爭鬥,不怰功名而已!可告知家長間的關係嗎?

引用:謝謝你的指教,原本他甚麼書都有興趣,但自

謝謝你的指教,原本他甚麼書都有興趣,但自從他在圖書館發現了老夫子、喜羊羊、和Q小子以後, 他就只愛看漫 ...
過度期吧! 到他看漫畫悶了,又會看其類型嘅書

引用:Quote:原帖由+fi-fi+於+14-12-03+發表你的

fi-fi, 謝謝分享!禮賢學生和老師給人這份賓至如歸的好感,其實在我去年來開放日時已一見傾心,卻不大肯定 ...
禮賢校園又细(津校都大過我哋),又要交學費,成績又唔夠人爭,運動又唔多獎…

如果要爭名爭利,又愛高調的家長,理應看不上禮賢

家長間無乜特別,可能大多是working mum,唔會接放學,無乜是非

引用:Quote:原帖由+V.G+於+14-12-03+發表fi-fi,+

原帖由 fi-fi 於 14-12-03 發表
禮賢校園又细(津校都大過我哋),又要交學費,成績又唔夠人爭,運動又唔多獎…

如果要爭名爭利,又愛高調的家長 ...
低調而實幹正好就是我愛禮賢之處,謝熱心解答。

引用:Quote:原帖由+V.G+於+14-12-03+發表謝謝你

原帖由 elmobeebee 於 14-12-03 發表
過度期吧! 到他看漫畫悶了,又會看其類型嘅書
這個過度期超過一年了,真漫長。