用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸慶濤和德雅面試
樓主: 3pigmama
go

保良局陸慶濤和德雅面試 [複製鏈接]

引用:回覆+AgapePa+的帖子 明白哂,第二輪可能

原帖由 regfong 於 14-10-22 發表
回覆 AgapePa 的帖子

明白哂,第二輪可能真是好小位,因第一輪面試撞期,吾知可吾可以改時間呢! ...
上年第二輪係好多位,尤其6月後,因為好多人第一輪都放棄入讀,我識幾個第一輪考唔入,到第二輪先有offer.

回覆 rhung 的帖子

其實係大人不喜歡LHT的校舍多過小朋友,我仔現在P.1,佢實在很喜歡呢間學校,相信係幼稚園始終無小學咁大,所以校舍舊其實係給父母一個理由不選擇佢!我都無因為校舍舊而唔揀佢,因為我唔想煩多次升中,好采又收亞仔,佢以前係超活躍的,現在老師都很嚴,返而令佢定左好多,同埋以前佢英文不是太主動講,而家學校逼佢地要主動揾人講英文功課,令佢對英文積極咗,無咁怕,我無後悔入讀LHT,返而越來越喜歡添!希望大家不要因為校舍舊而令小朋友小了一個入讀好學校的機會!

回覆 AgapePa 的帖子

點解這麽多人放位呢?

回覆 regfong 的帖子

因為佢係直資lor, 如果佢還有較陸小好的私小offer,正路都會放陸小,因為放佢可以再玩返大抽獎嘛!

請問如果陸慶濤和舊油天選 , 你們會選哪一間?

引用:請問如果陸慶濤和舊油天選+,+你們會選哪一

原帖由 Kitty1230 於 14-10-23 發表
舊油天,因為不用交學費。

Kitty1230 發表於 14-10-23 10:32

呢個問題會唔會好有「蚊脾對牛脾」的味道?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

sorman 發表於 14-10-16 12:23
我地去左6/9 o個個體驗日, 足3個小時。家長交低小朋友後去禮堂聽簡介會, 小朋友就跟老師去「上堂」
首先 ...
我又覺得去班房接小朋友ok wor
你要諒解果度全班都唔係學校家長, 又唔係學校小朋友, 個個都唔知訂 (同你太太平時學校setting唔同)

如果課室接, 家長唔會去錯地方, 小朋友跑出去機會亦少
如果操場接, 首先阿媽叫個仔, 個仔就跑走, 又或者根本無家長個細路就跑走, 老師點控制? 已經亦先要在操場先預備人手去疏導同引領, 整件事都變複雜左

回覆 sorman 的帖子

hi sorman,
無諗到係ek呢邊遇到你. 你心儀邊間小學? 我同仔都考左幾間..唔方便公開分享可以pm我大家交流下.

講到咁差,咪考就最好啦。你要記住這一個是小一體驗日,學校講明有三小時如果覺得太長就不要去體驗啦。阻住有心人。如果學校不是有心給一班係k3的小朋友感受一下小學生活, 學校不需要做咁多嘢.仲有我想講應該在幼稚園K2/3的小朋友已經懂得舉手自己要去廁所。簡單叫家長來簡介會可以了, 更不用叫學校的學生生來表演給家長睇。

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

回覆:保良局陸慶濤和德雅面試

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都係咁諗

回覆:kayi0556 的帖子

我女女現在讀小生,坦白說學校對學業都算有要求,校規也嚴,一班三十個學生兩個班主任。最初也擔心女女能否適應,但好彩她適應的很好,每天開心的上學放學,我也可以放心嘍。

引用:Quote:sorman+發表於+14-10-16+12:23+我地

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-29 發表
我又覺得去班房接小朋友ok wor
你要諒解果度全班都唔係學校家長, 又唔係學校小朋友, 個個都唔知訂 (同你太 ...
各有喜好。

陸慶濤而家都好出名,競爭好犀利

" 陸 & 油天邊間好?
呢個問題會唔會好有「蚊脾對牛脾」的味道?!"

甲之熊掌, 乙之砒霜, 各取所需...
陸有一條龍英中 back up, 在 tko 內亦有名氣, 本人覺得不比油天差!

回覆:dorothywtc 的帖子

咁就睇小朋友能力或父母心頭有幾高(升中)

LHT網上教育同家校資訊已比不小所謂名校優勝,目光短淺既家長一般見佢校舍舊就睇唔上眼,其實每間學校都有自己長處同不足,沒什麼蚊比牛比之論,不過都好,入得去讀起碼隔左一班“表面”家長…

‹ 上一主題|下一主題