用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸慶濤和德雅面試
go

保良局陸慶濤和德雅面試 [複製鏈接]

如果撞時間,你選哪一間去in呢?

2    0    0    0

回覆:3pigmama 的帖子

女仔德雅,入左進可攻退可守(德中),top個d 中途跳船或中學去到B1a,條路闊好多!對陸冇呈分試有保留,除非好心儀間中學!

那一天?

陸慶濤有兩輪收生, 可以第二輪再報

回覆:保良局陸慶濤和德雅面試

德雅小學個校網是否深水埗呢?

陸慶濤

我放棄左陸,之前參加過小一體驗日,身為小學教師既太太話,成個流程好差、老師課堂管理都好差。本黎我地住得近,都會考,但當晚已決定報名費都慳番。

陸已收面試信啦咩?

未, 但面試在同一天

請問係邊日呀

回覆 3pigmama 的帖子

可能一個上午,一個下午呢,吾使咁早打定輸數。

回覆 happyritamama 的帖子

25/10

引用:回覆+happyritamama+的帖子 25/10

原帖由 lulubobo 於 14-10-15 發表
回覆 happyritamama 的帖子

25/10
唔該晒! 其實係邊到有通知架呢?

sorman 發表於 14-10-15 16:35
我放棄左陸,之前參加過小一體驗日,身為小學教師既太太話,成個流程好差、老師課堂管理都好差。本黎我地住 ...

請問貼差法?

我都想知 邊方面差?

麥兜MaMa 發表於 14-10-16 11:05
請問貼差法?
我地去左6/9 o個個體驗日, 足3個小時。家長交低小朋友後去禮堂聽簡介會, 小朋友就跟老師去「上堂」
首先, 接近3小時連續上堂, 對於一個剛升k3 (咪即係k2) o既小朋友黎講係太長啦 , 而且讀緊幼稚園大部份仲係老師安排「排洗」, 咁中途3個鐘o係呢點佢冇妥善安排。 太太有教小一, 佢話大一年o既小朋友, 剛開學時都要用一個月時間去慢慢教佢地由k 轉變為小學o既生活模式, 家下LHT 對住班細一年o既人仔黎講, 即時要去地體驗3個鐘係太長同冇必要。

而且, 接近兩個鐘o既家長簡介會係咪有必要呢? 大部份資料上網搵到, 不如縮短整個體驗日, 對大人小孩同職員都係好事。聽完簡介會, 會安排家長去參觀課堂, 但參觀時間同本身課堂個「時間表」係冇夾過, 結果所謂觀課係完全睇唔到。

好喇, 成個function 完時, 唔係由老師安排學生落操場等家長接番, 係叫家長們自己直接上課室接仔! 試想下, 返幼稚園第一日, 老師叫門口所有家長/工人姐姐自己夠鐘入課室接細路/上上落落樓梯會係乜野光境???

所以, 太太覺得係呢個體驗日上面, 學校行政安排上好差 (留意, 呢個體驗日唔係第一次, 6月尾已搞過, 而且上一個學年都有, 即係冇改善到)

至於參觀課堂方面, 太太話, 老師個classroom management 好差, 唔似教過小一。 要知道呢班人仔本身學識程度係好參差 (似資助小學因為大抽獎, 而直資私小有面試有得揀) 加上連上3個小時, 到後期, 有o的細路根本已經到左失控邊緣。 我個仔係好文靜好聽話, 但隔離兩個小朋友都係失控, 不停咁嘈/大叫/亂玩, 但老師無法控制之餘, 都當佢地唔存在 (但實際上佢地行為又會影響其他人), 而我個仔做完舉手, 舉左接近兩分鐘, 老師都留意唔到, 要我太太企o係我仔後面幫手舉, 老師先見到。

仲有, 老師叫佢地畫完張畫, 用英文講, pls put your drawing inside the drawer , 但佢冇同時用動作示範, 又冇用咪, 當時好多細路好嘈, 結果冇一個細路明佢講乜同做到。 講左好幾次, 老師先意識到問題所在, 於是再講一次之時, 同時用動作示範一次, 跟住部份小朋友先跟住做到。

太太教左十幾年小學, 當中唔少係教小一, 佢覺得該老師係冇小一經驗。 學校唔應該咁安排。

而且, 部份中英文工作紙拎返黎睇, 發覺程度係小一下學期程度 (以一般資助小學計)咁試問得k2程度o既, 又有幾多人有能力應付??? 若唔識o既小朋友, o個3小時o係做緊乜???

太太覺得搞小一體驗日係好事, 不過佢覺得LHT 搞之前冇細心研究過成個流程同安排。所以對LHT o既觀感由不錯變為不考慮了。

麥兜MaMa  多謝分享. 在老師角度, 看得全面   發表於 14-10-16 14:36

sorman 發表於 14-10-16 12:23
我地去左6/9 o個個體驗日, 足3個小時。家長交低小朋友後去禮堂聽簡介會, 小朋友就跟老師去「上堂」
首先 ...
LHT係一間頗谷既學校, 學校主張催谷成績, 1年4考, 小一都要10月中就考試, 睇你頂唔頂得順啦, 唔啱心水就試都無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sorman 的帖子

謝戲詳細的描述. 你太太可以一齊上體驗課?

hkpapa852 發表於 14-10-16 15:32
LHT係一間頗谷既學校, 學校主張催谷成績, 1年4考, 小一都要10月中就考試, 睇你頂唔頂得順啦, 唔啱心水就試 ...

其實谷唔谷都係其次,我明白直資可以自己揀學生, 當然小一入學就教深教快, 同時都相信收得o既學生都應付到。 最令我地放棄o既原因係學校冇好好籌辦呢個體驗日, 因為呢個體驗日係公開俾任何k3 生參加, 你設計o的工作紙或多或少應該係簡單少少, 否則, 小朋友去到都唔知發生乜事, 老師又唔可能一時三刻教曉佢時, 會點? 文靜o既小朋友最多發呆, 好動o既會點?
就好似一個自費學術班咁, eg 公文數, 一個學都未學過o既, 叫佢直入去高兩三個lv 上堂, 會點? 上堂o既同老師都唔好受。 其實體驗日個目的係乜? 又唔係要教曉佢識乜野小學階段o既知識, 較低少少個深淺程度, 對大家都好。 可惜, 學校同老師都冇考慮到呢一點。加埋前述o既流程安排, 所以我地放棄呢間學校。
太太學校都會搞小一迎新日, 主要俾同區o既k2 生, 希望佢地黎到感受下, 玩下, 等父母同小朋友都鍾意間學校, 大抽獎時會揀囉。

‹ 上一主題|下一主題